stery fsa the pig kulki

RIPLamont
Kontakt:

stery fsa the pig kulki

Post autor: RIPLamont »

Mam problem bo ostatnio rozwaliłem dolny wianek z dużymi kulkami i gdzie można coś takiego dostać?
To nie typowy wianek z tond to pytanie
lloll666
Kontakt:

Post autor: lloll666 »

oj bardzo ciezko, sam mam da bomb x10 w ktorym jest takie samo lozysko, zjezdzilem chyba cale miasto i NIC :x , szukaj kiedys widzialem takie lozyska na allegro, a jak cos znajdziesz to daj znac.. :wink:
ashes to ashes...
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

może być ciężko, ale podpowiem Ci, że wianek nie jest obowiązkowy i zamiast niego możesz dorzucić kilka kulek (kiedys nawet robilismy tak "tuning" sterów jeszcze w rowerach z 1" główką). Będzie po sprawie ;]
lloll666
Kontakt:

Post autor: lloll666 »

Jaca jednak przy takim patencie jedna kulka moze trzec o druga, przez co moze sie pogorszyc praca sterow :?
ashes to ashes...
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

lloll666 owszem moze trzec ale sam tez tak robilem i nic nie tarlo i bylo spoko...

RIPLamont weź jedna kulke ze swoich sterow i idź do sklepu z lozyskami i popros zeby ci dobrali takie same kulki...kup sobie powiedzmy 10szt na zapas (pewnie beda kosztowaly grosze) i wsadź same kulki bez wianka....
jak włożysz kulki tak zeby wypelnic cala miske sterow i kulki beda ciasno to jedna wyjmij..a jak beda luzno to zostaw tyle ile jest..i skrec stery...
i taki paten wytrzyma ci o wiele dluzej niz wianek..bo wianki sie zawsze sypia nie ma bata...
podro
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

jeżdżę 10 lat, miałem multum sterów, na kulkach, maszynach, wałkach... W kulkach zawsze stosowałem to rozwiązanie i powiem Ci tak - jeżeli kulki będą o siebie tarły (nieuniknione, nigdy nie leżą w bierzni jak ulał), będąc zanurzone w smarze i trąc o siebie swoją niezwykle porowatą powierzchnią, to spowodują tak niewyobrażalny opór, że nie będziesz mógł ich ruszyć nawet pomimo użycia kolosalnej dźwigni w postaci kierownicy o długosci 710mm ;]

tak na poważnie - nie da się uniknąć pewnej przerwy między kulkami, ale raz, że jest to w smarze, dwa, że naturą kulek jest to, że są idealnie gładkie... nie ma takiej opcji żeby nastąpiło pogorszenie pracy (no chyba, że mierzysz opory ruchu jakims ultra siłomierzem w tajnym laboratorium doktora zło), kulki pewnie przeżyją stery, trzy, patent sprawdzony w wieloletniej eksploatacji, więc...

...nie ma sensu komplikować sprawy, RIPLamont, dokup kilka kulek, wsadź do sterów, skontruj i ciesz się działającymi sterami.
RIPLamont
Kontakt:

Post autor: RIPLamont »

Dzięki za posty macie racje chyba tak zrobie
ODPOWIEDZ