pedaly

kamilbikeboy
Kontakt:

pedaly

Post autor: kamilbikeboy »

witam mam pytanie jak odkrecic pedal ??
bo wogole probuje odkrecic i nic
a wd 40 nie mam co zrobic??
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

a w ktora strone krecisz ? prawy pedal odkrecaj w lewa strone a lewy w lewa strone i jak ci nie pomaga wez mlota i pierdzielnij w klucz i sie poluzuje pedal i wykreci sie proste i logiczne troche sily :)
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
kamilbikeboy
Kontakt:

no wlasnie nie da sie...
probowalem nawet stanac na kluczu i nic
deko18
Kontakt:

Post autor: deko18 »

Polej obojętnie jakim olejem, stań jedną nogą na pedał, a drugą stań na klucz :lol: :wink:
I powinno się odkręcić.
http://www.allegro.pl/item438692120_avid_juicy_5_160mm_tyl_nowy_przysylka_gratis.html
Ko$hYkarZ
Kontakt:

Post autor: Ko$hYkarZ »

a właśnie że olej i skakanie po kluczu nic nie da ;/ mam to samo ... zmieniam korbe a zapiekły mi sie pedały w tulejach -.- miałem przedłużke klucza z rury około 3 metrowej wiec siła była ogromna... a to dalej nie puściło ;/ nie wiem co ja teraz zrobie xD
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

Ko$hYkarZ pisze:miałem przedłużke klucza z rury około 3 metrowej wiec siła była ogromna
podziwiam... RESPEKT:)
troche tego nie rozumiem, regularnie serwisuje rowery znajomym i nigdy mi sie to nie zdarzyło:) Zawsze gdy zakładam pedały czyszczę gwinty WD-40 lub benzyną, i nakładam dosć sporo smaru i dopiero dokręcam pedał i robie to z wyczuciem (żadnych przedłuzek !!!) i nigdy nie miałem problemu, żeby pedał sieodkręcił lub poluzował - zresztą to jest niemożliwe ponieważ są dwa różne typy gwintów:) Jedyna rada na odkręcenie zapieczonego pedzia to psikanie WD-40, odczekanie kilku godzin, pomóc może kilkakrotne, obstukanie mocowanie pedzia małym młotkiem przez deseczkę (gdzieś to wyczytałem kiedyś w jakimś czasopiśmie). Póżniej porzadny klucz (ma mocno i pewnie przylegać) zaparcie się nogą i próbuj odkręcić, mozesz spróbować raz w lewo raz w prawo - dobry sposób na zapieczenia a dopiero póżniej na maxa odkręcaj - zgodnei z kierunkiem gwinu - jest różny w lewej i prawej części
Ko$hYkarZ
Kontakt:

Post autor: Ko$hYkarZ »

no wlasnie snizy Ty posmarowales smarem.. ;p a ja kiedy montowałem pedzie.. to było pare lat temu ;p i nie wpadłem na tak genialny pomysl żeby posmarowac gwinty smarem .. i teraz mam problem ;/ bo zadna siłą nie moge ich odkrecic.. podejrzewam że kamilbikeboy tak samo jak ja nie posmarował niczym i mu sie zapiekło ;p
kamilbikeboy
Kontakt:

Ko$hYkarZ odkrecilem juz wiesz zrob tak nalej kujawskiego do pelna z jednej i drugiej strony poczekaj jakies 10 minut i wtedy ci sie odkreci . wlasnie tak zrobilem
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

jak nie dasz rady z olejem, to zanieś rower do serwisu, w każdym lepszym mają taki fajny klucz park toola, którym powinni dać radę (ostatnio się przekonałem, że nie zawsze większa dźwignia oznacza łatwiejsze działanie klucza mimo, że teoretycznie moment wzrasta)
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

no właśnie zanieś im to do serwisu i niech oni sie meczą :D a jak ci coś zepsują to oddadzą kasę :D
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

pomysl z serwisem jest dobry bo jak zepsuja to kase oddadza;p albo sie wycofaja i powiedza ze nie da sie tego odkrecic..

co do pedalow to mozesz sprobowac wlozyc korby razem z pedalami do miski z olejem...np kup 5l oleju roslinnego z biedronki wlej do jakies miski i wloz korby tak zeby gwinty pedalow byly zanuzone w oleju....i zostaw na noc..rano sprobuj odkrecic..jak nie pojdzie to weź jakas śrube czy kawalek pręta który jest mniejszy niz gwint pedału i wsadz w otwor gdzie jest wkrecony pedal...potem walnij pare razy młotkiem i znow wsadz do miski z olejem....

gwarantuje ze pójdzie...

tylke ten pręt to weź taki 5-6mm średnicy i ułóż na środku oski pedala zebys nie sklepał gwintu na koncu oski bo jeszcze ciezej bedzie ci wykrecic....
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

A ja mam pytanie:
Czy wszystkie łożyska "maszynowe" tak ciężko chodzą?
Bo zmieniłem pedały - z zwykłych za 20 zł na truvativ holzfeller (btw, zajedobre), które obracają się zdecydowanie ciężej...

Sorry za OT
http://brooce.pinkbike.com
spidi23
Kontakt:

Post autor: spidi23 »

brooce pisze:Czy wszystkie łożyska "maszynowe" tak ciężko chodzą?
Bo zmieniłem pedały - z zwykłych za 20 zł na truvativ holzfeller (btw, zajedobre), które obracają się zdecydowanie ciężej...

Początkowo one tak chodzą... Moje "rozbujały" się po ok. miesiącu.

Pzdr
[b][s] Norco 63 165mm - 2006, 66 rc2x 150mm - 2006,
2x D321/Cn/Novatec/Funn[/b]
brooce
Kontakt:

Dzięki ;)

Przeczytałem ostatnio artykuł "Serwisowanie pedałów na dh-zone.
Pomyślałem, że zrobię tak ze starymi pedałami i je sprzedam. Jednak nie mogę odkręcić śrubki, znajdującej się pod plastikowym "kapslem" (tej w pierwszym punkcie).
Być może się zapiekła, ale chce się upewnić... W którą stronę ją odkręcać??
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

brooce normalnie ja odkrecasz z tego co pamietam:)

lapiesz klucz nasadowy kladziesz na niego jakas rure i odkrcasz;P
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
brooce
Kontakt:

PoleK pisze:lapiesz klucz nasadowy kladziesz na niego jakas rure i odkrcasz
Właśnie kręciłem w lewo i śrubokręt ukręciłem... (w prawdzie był to tani śrubokręt, ale zawsze :) )
ODPOWIEDZ