Marzocchi ROCO RC WORLD CUP
Marzocchi ROCO RC WORLD CUP
Proszę was o opinię tego dampera.
Damperek rewelacja.
to tak gościu mówił że najpierw trzeba sprawdzić ciśnienie powietrza. Dolna regulacja jest od tłumienia powrotu i z tego co zauważyłem chyba dobicia. druga natomiast ta przy zbiorniku jest od (powiem po swojemu) szybkości i czułości damperu. Twardość idzie zmienić chyba tylko przez wymiane sprężyny. Jeśli coś się nie zgadza albo coś pokręciłem to mnie poprawcie. 

pierdzielisz smuty :P
w roco rc (tym pierwszym) jedna regulacja była do kompresji druga do powrotu
roco wc masz regulacje powrotu i regulacje bottom-out (końcowa kompresja)
wyregulowanie? co za problem, najpierw sag (w zależności od upodoban i stylu jazdy 25-40%, potem powrót (również wg upodobań, a najlepiej, żeby było zgrane z przednim amorem, ma nie "odbijać" ale ma też nie mulić. a bottom to jak dobije Ci 7 na 10 ray to podkręć troche, jak dobije 1 na 10 razyto o jeden ząbek jeszcze miżesz podkręcić, tak, żeby wykorzystywał cały skok, ale żeby nie było brutalnego dobicia, bo niszczy to i damper i ramę
w roco rc (tym pierwszym) jedna regulacja była do kompresji druga do powrotu
roco wc masz regulacje powrotu i regulacje bottom-out (końcowa kompresja)
wyregulowanie? co za problem, najpierw sag (w zależności od upodoban i stylu jazdy 25-40%, potem powrót (również wg upodobań, a najlepiej, żeby było zgrane z przednim amorem, ma nie "odbijać" ale ma też nie mulić. a bottom to jak dobije Ci 7 na 10 ray to podkręć troche, jak dobije 1 na 10 razyto o jeden ząbek jeszcze miżesz podkręcić, tak, żeby wykorzystywał cały skok, ale żeby nie było brutalnego dobicia, bo niszczy to i damper i ramę

http://www.pinkbike.com/photo/1612744
Hmm jeśli masz miękką spręzynę (jesli masz np 350,400,450) to podnieś ciśnienie w komorze do 210psi. Wszystkie inne regulacje to wg upodobań.
Sag 25% fo fr około, 30% do DH.
Jeśli dobijasz to zmien sprezyne, kalkulator: www.tftunedshox.co.uk. Plus dodaj te 20% jak coś hopasz bo wg mnie tre wartości są zanizone. Mam sprezyne 550 przy wadze 85, jedno zawias a i tak dobijam. I nie bardzo mogę ją zmienic.
Pozdrawiam
Sag 25% fo fr około, 30% do DH.
Jeśli dobijasz to zmien sprezyne, kalkulator: www.tftunedshox.co.uk. Plus dodaj te 20% jak coś hopasz bo wg mnie tre wartości są zanizone. Mam sprezyne 550 przy wadze 85, jedno zawias a i tak dobijam. I nie bardzo mogę ją zmienic.
Pozdrawiam
Kupie: DHX 5.0 222