kurczenie metalu w zimnie....
kurczenie metalu w zimnie....
Siemka. Jak bym włożył stalową oś 20mm i grubości w środku do gwintu ok 3mm do zamrażarki na godzinke to czy zmniejszyła by sie średnica choć troszke?? Chodzi mi żeby sie zmniejszyła o ok 0,5mm-1mm bym mógł ją wcisnąć... nie pytać dokładnie o szczegóły ;)
MUSZEL to jest to samo ale metal skurczy sie o jakies 0.001% swojej grubosci/dlgosci....jak oska ma 20mm grubosci to nie skurczy sie o 1mm bo to by bylo az 5% jej grubosci
jakby tak bylo to zima bys drzwi od auta nie otworzyl a rama bylaby dla ciebie za mala :P....
jak wsadzisz oske do zamrazarki na kilka h to zmniejszy swoj rozmiar o powiedzmy moze o 0.1mm .... pozatym takie akcje ze schładzaniem oski sa niezbyt dobre bo jak ona potem wroci do normalnej temperatry to nie wyjmiesz jej z tamtad gdzie ja wlozyles
i prosba....opisz szczegoly tego co chcesz zrobic z ta oska ze ją schładzasz bo jestem ciekaw:D
P.S. jesli bardzo zalezy ci na zmniejszeniu srednicy oski o te 0.5mm to idź do tokarza....on ci to zrobi z dokladnoscia do 0.1mm wiec mozesz sobie zarzyczyc tyle ile chcesz

jak wsadzisz oske do zamrazarki na kilka h to zmniejszy swoj rozmiar o powiedzmy moze o 0.1mm .... pozatym takie akcje ze schładzaniem oski sa niezbyt dobre bo jak ona potem wroci do normalnej temperatry to nie wyjmiesz jej z tamtad gdzie ja wlozyles

i prosba....opisz szczegoly tego co chcesz zrobic z ta oska ze ją schładzasz bo jestem ciekaw:D
P.S. jesli bardzo zalezy ci na zmniejszeniu srednicy oski o te 0.5mm to idź do tokarza....on ci to zrobi z dokladnoscia do 0.1mm wiec mozesz sobie zarzyczyc tyle ile chcesz
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
nie nie nie niechodzi mi o żadne ośki Novateca....
Mam Signa i kupiłem niedawno nowe łożyska NTN za 40zł sztuka... i i tak mam mały luz między osią a łożyskami. Chce na oś troszke taśmy nałożyć by "wypełnić luki" miedzy osią a łożyskiem. Lecz gdy przykleje troszke taśmy to przy wbijaniu ośki taśma sie obsuwa i jest luz. I dlatego chce ośke do zamrażalki włożyć bym mógł ją taśmą owinąć i wbić w łożyska (oczywiście smarowałem wcześniej oś by wchodziła luźniej). I o to chodzi że chce żeby z taśmą sie wbiło a potem rozkurczyło i żeby nie było luzu
P.S. prosze nie piszcie żebym nową oś dotoczył itp. bo nie mam kasy na tokarza :/

P.S. prosze nie piszcie żebym nową oś dotoczył itp. bo nie mam kasy na tokarza :/
Ja pierdyle nie mogę <lol2>
Ja na piaście Grimeca QR20 & Marzocchi Monster T 2005 na oryginalnej ośce też mam delikatny luz ale tylko wtedy gdy ściągnę koło i sobie ot tak włożę oś do piasty.
W momencie gdy się włoży całość do amora i zaciśnie nie ma żadnego luzu.
No chyba, że masz luz po zaciśnięciu to wtedy jest lol hehe
Ja na piaście Grimeca QR20 & Marzocchi Monster T 2005 na oryginalnej ośce też mam delikatny luz ale tylko wtedy gdy ściągnę koło i sobie ot tak włożę oś do piasty.
W momencie gdy się włoży całość do amora i zaciśnie nie ma żadnego luzu.
No chyba, że masz luz po zaciśnięciu to wtedy jest lol hehe
to jest signa.. tak tam jest nieraz z oskami :/ ja od nowosci mam luz probowalme motywu z tasma i mozecie sie smiac gadac co chcecie to zadziala.. problem ze na 1 jazde pozniej tasma sie ugniecie i tyle z tego. Na twoj problem na jakis czas moze wystarczyc pomalowanie osi, farba robi jakas tam warstwe ale wkoncu tak i tak sie zetrze. Nowa os od tokarza .. albo jezdzi jak jest