Zjechane koleczka tylnej przerzutki a jej poprawne dzialanie
-
- Kontakt:
Zjechane koleczka tylnej przerzutki a jej poprawne dzialanie
Witam, ostatnio strasznie nawala mi tylna przerzutka i stda moje pytanie czy to ze koleczka ktore tam sa, sa juzmocno zuzyte i wytarte maja wplyw na jej delikatnie mowiac kiepskie funkcjonowanie czy to kwestia rozciagnietej linki, zlego wyregulowania przerzutki, czy czego?? Dodam, ze lancuch jest nowy, ale to chyba nie przez to.
Z gory dzieki za wszelka pomoc :D
Z gory dzieki za wszelka pomoc :D
-
- Kontakt:
Tak ale jesli stara kaseta "dopasowała" się o starego łańcucha to z nowym może być problem, ale raczej przy pedałowaniu przeskakiwał by. Na złe funkcjonowanie może składać się wszystko naraz, koszt wymiany zużytych części nie jest wielki regulacje też nie jest trudna, więc pokombinuj... automat też może mieć luzy na wózku, sprawdź czy hak jest prosty, czy kaseta i automat są dokładnie przykręcone.
-
- Kontakt:
A długo już masz z tym problem? bo czasem łańcuch musi się po prostu ułożyć... Pojeździj chwile na takim (jakieś 10-20 km= ) najlepiej na cięższych przełożeniach, a ogólnie to na wszystkich blacikach z tyłu.
Czasem w xc po zmianie łańcucha tak miałam- potem wszystko było ok.
Jeśli się okaże że to kaseta możesz zawsze wypiłować w niej rowki żeby były okrągłe a nie owalne
mozolna praca ale daje efekty.
Powodzenia!
Czasem w xc po zmianie łańcucha tak miałam- potem wszystko było ok.
Jeśli się okaże że to kaseta możesz zawsze wypiłować w niej rowki żeby były okrągłe a nie owalne

Powodzenia!
...carpe diem...
-
- Kontakt:
ale co dokładniej nawala?? łancuch przeskakuje?? biegi skacza??.
-jesli przeskakuke to najczesciej winne sa korba,łancuch,kaseta
-jesli biegi skacza( przeskoczy bieg nizej po czym wraca na własciwy) to przerzutka lub manetka... albo za szeroki łancuch
fajny serwis jezeli ci nie wspomnieli ze powinno sie wymieniac na raz korbe/blat+ łańcuch+kasete
-jesli przeskakuke to najczesciej winne sa korba,łancuch,kaseta
-jesli biegi skacza( przeskoczy bieg nizej po czym wraca na własciwy) to przerzutka lub manetka... albo za szeroki łancuch

fajny serwis jezeli ci nie wspomnieli ze powinno sie wymieniac na raz korbe/blat+ łańcuch+kasete

http://www.pinkbike.com/photo/2246139/
puszu888 pisze: fajny serwis jezeli ci nie wspomnieli ze powinno sie wymieniac na raz korbe/blat+ łańcuch+kasete Mr. Green
nie koniecznie puszu888. Nie wiem czy kojarzysz zasadę trzech łańcuchów. Masz 3 łańcuchy i po każdej przejechanej dwusetce zakładasz następny i tak w kółko.
Tylko łańcuchów dobrze jest nie pomylić he he
Cały napęd wymienia się po ok 6-8 tysiakach na liczniku. ( oczywiście zalezy to tez od rodzaju jazdy, tempa i od tego na jakich przełożeniach się jeździ- wiadomo na cięższych łańcuch będzie się rozciągać szybciej a zębatka szybciej wycierać)
no właśnie wieloryb26 ile na starym napędzie zrobiłeś kilosów?
ostatnio kumplowi rower naprawiałam i tez miał ten sam problem, zmieniał łańcuch i nic poza tym. Zęby były troche wytarte no je pilniczkiem hop siup

...carpe diem...
-
- Kontakt:
Nie mam juz licznika, ale kolo 2-3 tys zrobilem mam nowa korbe i nowy lancuch, jakos po sesji powymieniam koleczka, linki i pancerze i zobaczymy co bedzie potem. Co myslicie o takich http://allegro.pl/item379940304_vtc_now ... mocja.html lub takich http://allegro.pl/item382983442_koleczk ... _nowe.html Kółeczkach, przerzutke mam Deore z przed ok 3 lat. Chyba 11z maja u mnie te zebatki myslicie, ze te 10z beda ok? Te aluminiowe koleczka mnie zastanawiaja, myslicie, ze warto w to inwestowac? Moze gdzies w W-wie znacie jakis sklep gdzie mozna je kupic?
Kuleczka na maszynach to niezla sprawa sam ostatnio kupilem komplet z BBB sa swietne stare w moim XT juz wymiekaly i ledwo sie krecily (ceramiczny slizg pekl) teraz mam BBB i pokochalem ich prace , moim zdaniem warto wydac 35pln za kuleczka
a nawet 60 (te ktore Ty podales z alu) te zwykle sobie daruj
co do splepow niemam pojecia :p