Zjechane koleczka tylnej przerzutki a jej poprawne dzialanie

wieloryb26
Kontakt:

Zjechane koleczka tylnej przerzutki a jej poprawne dzialanie

Post autor: wieloryb26 »

Witam, ostatnio strasznie nawala mi tylna przerzutka i stda moje pytanie czy to ze koleczka ktore tam sa, sa juzmocno zuzyte i wytarte maja wplyw na jej delikatnie mowiac kiepskie funkcjonowanie czy to kwestia rozciagnietej linki, zlego wyregulowania przerzutki, czy czego?? Dodam, ze lancuch jest nowy, ale to chyba nie przez to.

Z gory dzieki za wszelka pomoc :D
Noldorek
Kontakt:

Post autor: Noldorek »

Może nowy łańcuch nie współgra z stara kaseta?? chodzi mi o zużycie;/ kołeczka można tanio wymienić...a potem wymienić linkę i pancerz od przerzutki i jak nie dasz rady ustawić...dać komuś kto potrafi ustawić:)
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6438250
Wszystko na sprzedaż
wieloryb26
Kontakt:

Tez sie zastanawialem czy to nie kaseta, ale jak kilka miechow temu oddawalem rower do serwisu, zeby mi korbe wymienili, to zrobili mi cala liste rzeczy ktore sa do poprawki (m. in. rozciagniety lancuch) i nic nie mowili, ze kaseta jest zjechana.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Tak ale jesli stara kaseta "dopasowała" się o starego łańcucha to z nowym może być problem, ale raczej przy pedałowaniu przeskakiwał by. Na złe funkcjonowanie może składać się wszystko naraz, koszt wymiany zużytych części nie jest wielki regulacje też nie jest trudna, więc pokombinuj... automat też może mieć luzy na wózku, sprawdź czy hak jest prosty, czy kaseta i automat są dokładnie przykręcone.
wieloryb26
Kontakt:

Automat = przerzutka ??
luśka
Kontakt:

Post autor: luśka »

A długo już masz z tym problem? bo czasem łańcuch musi się po prostu ułożyć... Pojeździj chwile na takim (jakieś 10-20 km= ) najlepiej na cięższych przełożeniach, a ogólnie to na wszystkich blacikach z tyłu.
Czasem w xc po zmianie łańcucha tak miałam- potem wszystko było ok.
Jeśli się okaże że to kaseta możesz zawsze wypiłować w niej rowki żeby były okrągłe a nie owalne :) mozolna praca ale daje efekty.
Powodzenia!
...carpe diem...
wieloryb26
Kontakt:

Tylko czym te rowki wypilowac? Wiertarka? Pilnikiem??
luśka
Kontakt:

wieloryb26
raczej pilnikiem. Takie małe okrągłe pilniczki są ( nie mylić z tymi do paznokci LOL :) )
przyznam szczerze że wiertarką nie próbowałam ale jeśli już radziłabym wkrętarką bo mniejsze obroty ma. A w ogóle są takie pilniki do wiertarek??? czy trzeba samemu zrobić?
...carpe diem...
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

luśka Są są bo ja mam takowy cały zestaw. Można to kupić w każdym lepszym pseudo "Praktikerze" :)
luśka
Kontakt:

hmmm... dobrze wiedzieć
:)
...carpe diem...
puszu888
Kontakt:

Post autor: puszu888 »

ale co dokładniej nawala?? łancuch przeskakuje?? biegi skacza??.
-jesli przeskakuke to najczesciej winne sa korba,łancuch,kaseta
-jesli biegi skacza( przeskoczy bieg nizej po czym wraca na własciwy) to przerzutka lub manetka... albo za szeroki łancuch :)

fajny serwis jezeli ci nie wspomnieli ze powinno sie wymieniac na raz korbe/blat+ łańcuch+kasete :mrgreen:
http://www.pinkbike.com/photo/2246139/
luśka
Kontakt:

puszu888 pisze: fajny serwis jezeli ci nie wspomnieli ze powinno sie wymieniac na raz korbe/blat+ łańcuch+kasete Mr. Green

nie koniecznie puszu888. Nie wiem czy kojarzysz zasadę trzech łańcuchów. Masz 3 łańcuchy i po każdej przejechanej dwusetce zakładasz następny i tak w kółko.
Tylko łańcuchów dobrze jest nie pomylić he he
Cały napęd wymienia się po ok 6-8 tysiakach na liczniku. ( oczywiście zalezy to tez od rodzaju jazdy, tempa i od tego na jakich przełożeniach się jeździ- wiadomo na cięższych łańcuch będzie się rozciągać szybciej a zębatka szybciej wycierać)

no właśnie wieloryb26 ile na starym napędzie zrobiłeś kilosów?

ostatnio kumplowi rower naprawiałam i tez miał ten sam problem, zmieniał łańcuch i nic poza tym. Zęby były troche wytarte no je pilniczkiem hop siup :) No ale okazało się że z przodu ma luz na pajączku i nie bardzo się da coś z tym zrobić...
...carpe diem...
puszu888
Kontakt:

Post autor: puszu888 »

luśka przyznam sie ze nie słyszałem o tej metodzie :) przyda sie :wink:
http://www.pinkbike.com/photo/2246139/
luśka
Kontakt:

... proszę bardzo ;)
...carpe diem...
wieloryb26
Kontakt:

Nie mam juz licznika, ale kolo 2-3 tys zrobilem mam nowa korbe i nowy lancuch, jakos po sesji powymieniam koleczka, linki i pancerze i zobaczymy co bedzie potem. Co myslicie o takich http://allegro.pl/item379940304_vtc_now ... mocja.html lub takich http://allegro.pl/item382983442_koleczk ... _nowe.html Kółeczkach, przerzutke mam Deore z przed ok 3 lat. Chyba 11z maja u mnie te zebatki myslicie, ze te 10z beda ok? Te aluminiowe koleczka mnie zastanawiaja, myslicie, ze warto w to inwestowac? Moze gdzies w W-wie znacie jakis sklep gdzie mozna je kupic?
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Kuleczka na maszynach to niezla sprawa sam ostatnio kupilem komplet z BBB sa swietne stare w moim XT juz wymiekaly i ledwo sie krecily (ceramiczny slizg pekl) teraz mam BBB i pokochalem ich prace , moim zdaniem warto wydac 35pln za kuleczka :) a nawet 60 (te ktore Ty podales z alu) te zwykle sobie daruj ;) co do splepow niemam pojecia :p
bielek
Kontakt:

Post autor: bielek »

polecam kóleczka TACX są niedrogie i ludzie to chwalą
http://www.pinkbike.com/photo/1238478/
ODPOWIEDZ