Damper

kamillr
Kontakt:

Damper

Post autor: kamillr »

Mam damper Manitou Swinger 4Way powiedzcie mi czy żeby go napompować koniecznie muszę mieć pompke do amortyzatorów czy moge poprostu np. ze stacji benzynowej z kompresora?
puszu888
Kontakt:

Post autor: puszu888 »

jiedys tez sie tak bawiłem :D zwykłym kompresorem go mocno nie napompujesz... mooze ci sie uda do 2 bar. jak bedziesz go wypinał od kompresora to większosc ucieknie. o precyzyjnym napompowaniu nie ma mowy. nie ma sensu. z reszta co ci szkodzi podejsc do obojetnie ktorego sklepu rowerowego? napompuja dokładnie takie cisnienie jakie chcesz za free( przynajmniej u mnie w okolicy za free) :lol:
Krzychodh
Kontakt:

Post autor: Krzychodh »

ja mam ROCO i pompke do niego z odchylanym bolcem mio to zawsze coś ucieknie. ja pompuje 250PSI i wychodzi na około 160 do 200 psi. Kto ma sposób na dokładne pompowanie??
kamillr
Kontakt:

tyle, że u mnie w sklepach rowerowych to raczej pompek do amortyzatorów nie ma ;X.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

kamillr sklep, w którym serwisują dampery musisz znaleść. Popytaj w sklepach to pewnie jakis sie znajdzie.
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

Kamillr - Ja kupiłem na Allegro pompkę za 60 zlotych. Tak jak koledzy piszą, zawsze coś tm ucieka przy zdejmowaniu końcówki, ale mozna się zorietowć ile ucieka i ile trzeb pompować. Po zdjęciu trzeba pomkę złożyć jeszcze raz i sprawdzić ile uciekło, dopompować później odpowiednio więcej. Nie jest to zupełnie prosta metoda, ale na pewno skuteczna, a przede wszystkim niedroga, taka inwestycja zwraca się po kilku pompowaniach.

W niektórych przypadkch wystrcz niektóre kompresory na stacjach. Tak jest w przypdku znienawidzonego Kind Shocka którym się bawię od jakiegoś czasu (i o dziwo jeśli chodzi o 4 zawias to po kilku przeróbkach działa zdowalająco, na 1 -zawias z duzym skokiem on jest oczywiscie za prosty, ale leży u mnie w szufldzie Fox Vanilla R i jakoś nie mam motywacji żeby go założyć z powrotem, gdyby kogoś interesowalo co trzeba zrobić z Kicz Szokiem żeby nie ciekł i pracował płynnie to niech wbija na PW), w drodze eksperymentów doszedłem , ze najlepiej jest mu wbić 7 amtosfer, tyle są w stanie wypluć z siebie niektóre kompresory (większość niestety na 2,5 bara "zdycha"). Jak jest w przypdku 4-waya to nie wiem.
kamillr
Kontakt:

Jeszcze pytanie, bezpiecznie jeździć bez ciśnienia ? tzn. mam na myśli jeden wyjazd lżejszy, nie zapowietrzy mi sie czy coś?
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

kamillr zapowietrzy jak nic.
ja pompuje pompką rowerową bo mam taką do 11 atm( teoretycznie heh ), niestety bez manometra :]
i jest sposób żeby nie uciekło przy odpinaniu. Po prostu wpinać pompkę tak aby nie wciskała bolca w zaworze dampera.
Ciężko idzie pompowanie, ale ile się wciśnie to już Twoje i nie ucieknie bo nie ma jak :)
Raz pompowałem damper pompką do amortyzatorów, sprawdziłem wtedy jak bez tłumienia tłok sam sie wysuwa i jak sam pompuje to robię żeby było mniej więcej tak samo i jet dobrze. Wychodzi mi to zazwyczaj prawie mak tego co daje pompka, ale działa :)
kamillr
Kontakt:

Hmmm a jak mi się już zapowietrzy to zacznie pluć olejem :X Narazie wszystko wporzo, ze mam za mało ciśnienia zauważyłem jak damper zaczął dobijać na byle czym.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

kamillrzacznie ci syczeć przy pracy jak się zapowietrzy. I ogólnie będzie brzydko chodził, ale olejem pluć nie będzie
topick
Kontakt:

Post autor: topick »

Krzychodh pisze:ja mam ROCO i pompke do niego z odchylanym bolcem mio to zawsze coś ucieknie. ja pompuje 250PSI i wychodzi na około 160 do 200 psi. Kto ma sposób na dokładne pompowanie??
a skad wiesz ze tyle schodzi ? po pomiarze cisnienia po ponownym zainstalowaniu pompki ? to wlasnie wtedy schodzi ci to powietrze :idea:
sprzedam rame Santa Cruz Bullit L-ka 04 dodatki . sprzedam roco tst 215 + sprezyna
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Są specjalne pompki, z możliwością dokładnego odczytu. Po napompowaniu nie odkręca się całego wężyka a jedynie odkręcasz samą końcówkę, tak by odciąć zbiornik powietrza.
Oczywiście następne przykręcenie obniży Ci już ciśnienie.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
ReplaY
Kontakt:

Post autor: ReplaY »

Zawsze zakręcenie pompki na zaworze zbiornika z wyższym ciśnieniem, niż atmosferyczne spowoduje spadek ciśnienia. Po prostu ciśnienia się wyrównują w całym na chwilę stworzonym układzie. Przy odkręcaniu powietrze też schodzi, niestety, co bywa winą malej uszczelki pomiędzy końcówką i wężykiem. Jeśli tak sie dzieje, to wystarczy rozkręcić końcówkę i albo poprawic usadowienie oringa albo go wymienić.

Na damperze bez powietrza praktycznie nie da się jeździć. Powietrze w zbiorniku wyrównawczym spełnia trzy role: zabezpiecza dodatkowo przed dobiciem, jest "sprężyną" dla tłoka pływającego w zbiorniczku oraz podnosi ciśnienie układu hydraulicznego, dzięki czemu pracuje sprawniej i zmniejsza wrazliwość systemu na pęcherzyki powietrza.
www.foesracing.com
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

ReplaY pisze:Przy odkręcaniu powietrze też schodzi, niestety, co bywa winą malej uszczelki pomiędzy końcówką i wężykiem. Jeśli tak sie dzieje, to wystarczy rozkręcić końcówkę i albo poprawic usadowienie oringa albo go wymienić.
Zależy od pompki. U mnie nic nie schodzi przy odkręcaniu, bo najpierw odkręca się bolec wciskający zawór ( co blokuje zawór przy stałym i równym ciśnieniu ). A dopiero później odkręca się zewnętrzną część wężyka.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
ODPOWIEDZ