skracanie przewodow hamulcowych

wojtec
Kontakt:

skracanie przewodow hamulcowych

Post autor: wojtec »

mam deorke 535 i ma za dlugi przewod jak go skrocic?
czy bede potrzebowal jakichs specialnych narzedzi ?
I odrazu chcialbym zapytac gdzie moge kupic przewod i olej do wyrzej wymienionego hamulca ?
ile mi potrzeba oleju do zalania tego hamulca i czy musze kupowac orginalny olej do shimano ?
pha0n
Kontakt:

Post autor: pha0n »

skrócić możesz zwykłym ostrym nożem do tapet, byleby prostopadle;) przewodów jest od groma na allegro, olej shimano czyli ta buteleczka 30 bodaj, albo 50 ml starcza na oba hamulce;) jeździłem na lhm'ie na moim saincie i powiem Ci, że lepiej lać shimano ;]
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

wojtec poprostu odkrecasz przewod od klamki i tniesz tam gdzie chcesz nawet nozyczkami ... potem tylko musisz koncowke przewodu zalozyc... nie pamietam jak to w shimano bylo ale jesli sa koncowki wielokrotnego uzytku to bez problemowo dasz sobie rade...a jak nie to bedziesz musial zrobic jakis patent zeby ci przewod nie wylatywal...albo kupic koncowke...

ja w hayesie zrobilem taki patent ze tą zewnetrzna otoczke gumowa podgrzewalem zapalniczka az byla miekka i i robilem malymi szczypcami taki kolnierz na koncu tak duzy zeby ci koncowka nie spadala z przewodu...potem jak juz ten kołnierz wystygl i byl twardy to przykrecilem koncowke do klamki i ta koncowka docisnęła ten kołnierz do klamki i przewod sie trzymal bardzo dobrze... jeździłem tak z 3-4miesiace i nic sie nie dzialo ..

trzeba miec patenty:P hehe
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
Cr@sh
Kontakt:

Post autor: Cr@sh »

Olej kupisz bez problemu na znanym serwisie...
http://allegro.pl/item385574088_olej_mi ... imano.html
To samo jest z przewodami
http://allegro.pl/item389938416_komplet ... o_900.html w komplecie są końcówki i wszystko co jest potrzebne do zmontowania oprócz ostrego nożyka :wink:
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Kupujesz oliwke i insert za 3 zeta . Ucinasz przewód równo , nakładasz końcówkę z gwintem, oliwkę, wciskasz insert. Jeżeli zrobisz to odpowiednio : klamka i koncówka dolane(wypełnione olejem) przed złączeniem to hamulec nie będzie wymagał odpowietrzania.
W tym przypadku dolewasz oczywiście olej ale jak przyjdzie Ci ochota to można mineralny spuścić z układu i przelać hamulec DOTem . Działa , co więcej serwis shimano dopuszcza taką możliwość.

Cr@sh po cholerę nowy przewód ?

pozdro
ravfr\g3r
ODPOWIEDZ