Spawanie peknietej ramki..

BimBim

Spawanie peknietej ramki..

Post autor: BimBim »

No wlasnie moj smerf nie wytrzymal jazdy po buly i se pyknal pod glowka, i teraz gdzie by to naprawic? w tespie? i jak to najlepiej zrobic, zwykla wspawka czy np jaksi gunset tam walnac, i ile bedzie mniej wiecej to kosztowac?
i jesli juz tespa to prosilbym o jakis kontakt, mail, telefon do nich
MiehoFR
Kontakt:

:P

Post autor: MiehoFR »

DołaNczam Się do Pytania Mi pękła w tylNym Trojkącie i nie wiem co zrobic:P!!
LuBie PolAtac:P!!
Xprot

Post autor: Xprot »

ramy nalezy wyrzucic i kupic nowe ;p
spawac gdziekolwiek gussetow najebac ile sie da i bedzie git a napewno taniej niz nowa rama
BimBim

ppl hylp
erenes
Kontakt:

Post autor: erenes »

napisz jaka ramka i z jakiego materiału. i jak dokładnie pęknięta, jak duże pekknięcie- czy tylko szpara, czy material podarty, czy wgnieciony. Daj fote najlepiej. Wtedy postaram Ci sie doradzić jakie wspawki i gdzie walnąc i w jakim kształcie. Wszystko tak nieprofesjonalnie na wprawne oko :)
BimBim

wiec tak:
-ramka ta co w podpisie, czyli db xlr8
-alu 7005
-pekniecie to taka rysa, miedzy spawem przy glowce a dolna rura - wrecz przy samym spawie to leci, ma to jakies 1.5-2cm
fotke postaram sie jutro zrobic i zamieszcze
erenes
Kontakt:

Post autor: erenes »

aluminium ogólnie lipne do spawania. Nie wolno jexdzić jakis czas po spawaniu bez utwardzania termnicznego. Ja bym zespawał delikatnie istniejące peknięcie tam gdzie widać po oczyszczeniu z farby. Dalej wrzuciłbym guesset albo mały krótki z dość cienkiego ale dobrej jakości mocnego alu na dolnej rurze. Najlepiej zrobić cos zachodzącego na głowke ramy nad dolną miską (nie wiem ile głowka wystaje w dół od dolnej rury). COś co zachodzi na główkę ramy i usztywnia to pospawane miejsce, odciaza podczepiajac sie do dolnej rury. Nie może być z za grubych badziewnych kawalków alu, nie może przesztywniać konstrukcji.

Ładne dokladne cienkie w miarę alu, nie przegrzewać przy spawaniu bo sie tylko osłabi i po tygodniu lipa będzie znów. Blachy można na bok dać, ale malutkie i delikatnie przyspawana a nie nasrane spawem.
BimBim

rns, tylko ze ja tego nie bede spawal :P wiec bede musial to przekazac tym co beda mi to robic, i wlasnie tez neiwiem gdzie to robic, w tespie? i ile to bedzie kosztowac?
slayerek
Kontakt:

Post autor: slayerek »

spawanie kosztuje 40-80 (jesli chcesz miec tez wzmocnienie) :)
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

Lipton wogole ze ci to jeblo ;/

Ja byl dal gusset taki jak w karpielu ( owiniecie glowki jedna blacha alu, jest dosc gruba, ale bardzo dobrze przyspawana, estetycznie, tak jak mowi rns , bez tony spawu )
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
michal_rz
Kontakt:

Post autor: michal_rz »

jak chcesz miec glowke nie do rozjebania to daj rame do tespy i powiedz zeb zrobili glowke jak w dangerous mikeach:) ja mam takie cos u siebie i na razie sie trzyma:) a kosztuje to to 120zl - przynajmniej mi tyle policzyli (chyba mam juz znizki)
http://biketeamrzeszow3.republika.pl/glowka.jpg
http://biketeamrzeszow3.republika.pl/glowka1.jpg
Bike Team Rzeszów --> http://btr.glt.pl
strongbikker
Kontakt:

Post autor: strongbikker »

Z tego co wiem jak spawa sie ramke, to placi się za centumetr spawu.
BimBim

chyba zrobie tak jak ma michal tylko ze z samego dolu i to starczy
jak myslita?
Xprot

swietny plan!
Xprot

swietny plan!
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

To wlasnie tak ma karpiel ;]
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
evilbiker
Kontakt:

Post autor: evilbiker »

http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... age=282186 jak sobie zapiszesz an dysk to zobaczysz bardzo dyskretny spaw :D buahahahahaha ale ja juz nie skacze na tej ramie :/ bo sie boje ze jebnie
http://tiny.pl/1h2
just fuck it.
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

spawaj i nic sie nie przejmuj !! Ja wjebałem dwa gussety do a-zone'a na glowce w TESPIE, przekatowałem cały sezon i nic sie nie dzieje. Wazne zeby rama po spawaniu polezala nieuzywana przynajmniej tydzien.
BimBim

grucha i ile cie to wyszlo?
bo ja licze ze jak tylko na dole to max z 60-70zl wyciagna ode mnie...
ODPOWIEDZ