Luz w Super T RV '07

Soulforged
Kontakt:

Luz w Super T RV '07

Post autor: Soulforged »

Witam wszystkich!

Zauważyłem dzisiaj że w wymienionym amorku pojawił mi się luz, jest on wyczuwalny gdy unosi się, "na sucho" przednie koło - amor rozpręża się o dodatkowe ok 2mm, po postawieniu powtórnie się ugina we wspomnianym zakresie.

Amorek nie był katowany, nic nie ciekło nie miał tez żadnych innych "przygód".

Czy ktoś ma pomysł co może powodować ten luz i jak go usunąć? Ew. czy to jest w tym modelu normalne?

Za odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam!
Soulforged
Kontakt:

Generalnie też się nad tym zastanawiam - tylko że wcześniej tego nie zauważyłem. Dodatkowo niedawno dopompowałem amor więc powinien być twardszy...
KROM@
Kontakt:

Post autor: KROM@ »

Znam ten przypadek, jest to spowodowane "ubiciem" sie sprężyn.
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
Soulforged
Kontakt:

Możliwe że się mylę ale czy Super T nie ma w obydwu goleniach sprężyn powietrznych? (do obu goleni są zawory...). Dodatkowo ten amor mam od niedawna, a rower u mnie nie stoi lecz wisi na haku zatem nawet gdyby była tam ew. sprężyna nie miała by możliwości "osiąść" bo większość czasu była by rozprężana.
el_dan
Kontakt:

Post autor: el_dan »

On ma dwie sprężyny z asystą powietrzną jeśli sie nie myle
misiek112
Kontakt:

Post autor: misiek112 »

Soulforged normalka też to mam (Z1 rv), po prostu sprężyny są trochę już ugniecione i jak siadasz na rower to te 2mm się zapadają, SAG to raczej nie będzie bo przynajmniej w moim przypadku dopiero jak podniosę koło to wypadają te 2mm.
Nie ma czym się martwić i tyle może dopiero o ile jest to możliwe po paru sezonach ugniecie sie do 1cm :roll: wtedy można wymienić sprężyny
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

to nie luz tlyko sag... w pionie mialbys luz jakby ci cos walilo(sprezyny by lataly, bo bylyby za krotkie a tak w eiekszosci luz jest przod tyl i na boki....

to jest sag a powodem waga roweru, moze ci powietrze ucieklo i amor siada kawaleczek:)
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
pIOTRAS_OSW
Kontakt:

Post autor: pIOTRAS_OSW »

stary to na bank nie jest luz tylko w amorze zrobiło sie podcisnienie sposob na to jest taki ze wykrecasz korki sciskasz amorapotem spowrotem go wyciagasz i skrecasz korki powinno pomoc :) jak nie to niewiem :P
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

pIOTRAS_OSW też tak myśle. A w ostateczności - zbite sprężyny, to wkładasz podkładke 2mm na sprężyny pod korki o po sprawie
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

przedwczoraj zmieniałem skok w epiconie i jaki motyw, przy dobrze dobranym ciśnieniu i sagu był dokładnie ten sam efekt, amor dostawał dodatkowe 2mm skoku po dźwignięciu koła :) jesli Super T mocniej podpompujesz ten efekt powinien zaniknąć :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Soulforged
Kontakt:

Niestety nawet przy napakowaniu ponad 40psi (zalecane ciśnienie do mojej wagi to według manuala marzocchi to od 30 do 40psi) "luz" nie znikną. Myślę że poczekam z tym do końca wakacji a potem skoczę do serwisu.

Dziękuję wszystkim za odp. i pozdrawiam!
ODPOWIEDZ