Karbon w dh ?

sudi
Kontakt:

Post autor: sudi »

piotrex Cały czas właśnie też o tym myślałem, ale z zaspania nie napisałem ...

Weź sobie Zaborowski1 prosty przykład - Z cięższym kaskiem, głowa Ci bardziej ciąży, przy ruchach na boki i góra dół - Nie Zaprzeczysz, no chyba, że Jesteś Pudzianem ... W lekkim przeciążenia są marginalnie odczuwalne .

Teraz Pomyśl , że jak Walisz w drzewo, to głowa Ci lata jak ping pong na boki i za każdym razem masa kasku oddziałowuje na odcinek szyjny Twojego kręgosłupa, który jest naprawdę kruchy mimo wszystko, ale elastyczny i się poddaje bezwarunkowo . Za kazdym takim ruchem, Twoj ciężki kask naciąga Twój odcinek szyjny, a może nawet doprowadzić do pęknięcia blaszek między kręgami, albo samego kręgu - To leczyć jest bardzo ciężko ...

Lekki kask się może rozbryzga, ale przeciazenia na Twojej glowie beda o wiele mniejsze - Nic Ci sie nie stanie, a conajwyzej delikatnie sie Ponaciagasz i Pojojczysz następnego dnia chwilę ...

Wolę więc ja bynajmniej kupić lekki kask, stracić go w wypadku, niż kupić ciężki kask i wylądować w szpitalu, a potem w kołnierzu, któy jest cholernie niewygodny, z tego co wiem, z relacji osób po takich wypadkach ....

Ew prostszy eksperyment - Zaloz lekki kask i Rozpedz auto do setki i ostro po hamulcach - ... Potem zaloz ciezki i to samo Zrob ... I po jakichs 3 dniach, jesli sie tylko Ponaciagasz, to Daj znac jakie wrazenia :)

Naturalnie to nie bije w nikogo - to tylko czyste, proste , fizyczne udokumentowanie .
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
EDDIE
Kontakt:

Post autor: EDDIE »

Panowie, co do wag tych kaskow to użyliscie wartośći czysto porownawczych bez odzwierciedlenia w rzeczywistości. Ja przesiadłęm sie z karbonowego 661 bravo Carbon, na 661 Flight Icon ktory jest przeznaczony do MX. Roznica wagi w nich to nei wiecej niz 0,5kg. Fakt na początku było czuć tą masę, jednak w tym momencei wogole tego nei odczuwam, tylko czuje sie bezpiecznie w kasku do MX. Swoją drogą, nei kupiłęm go tylko ze względu na bezpeiczenstwo podczas zjazdu, ale jako że uprawiam tez motocross, to byęłm zmuszony wyposazyc sie w taki kask, bo w tym carbonowym 661 czułęm sie niepewnoe...
Co do bezpieczenstwa, być może Wasz sposób rozważania tego jest dobry, ale jakoś mnei nie przekonuje biorąc pod uwage swoje doświadczenia w kasku do MTB a MX.
W gwoli ścisłości, 661 Flight jest wykonany, z włokna szklanego, karbonu i kewlaru...
http://www.pinkbike.com/photo/4852398/
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

a takie pirdolenie w bambus w MX masz wieksze predkosci i dobre gleby a co za tym idzie wieksza ochrona czaszki troszke ciezszy kask niz rowerowy a rowerowy jest lzejszy przez to ze nie trzeba az tak duzej ochrony bo sa mniejsze predkosci i masz mniej wyposazony kask w ochronki a tak btw SUDI miales kiedys kask do MX na łubie ? sadze ze nie bo jak bys mial to bys wiedzial ze jest w chu** wygodniejszy niz rowerowy i jest uczucie miekszego i jest bezpieczniejszy niz rowerowy a co do kasków i wagi to tez zalezy od firmy i jakosci !! wiekszosc kasków MX sa wagowo strasznie podobne do rowerowych male róznice nie odczuwalne
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
sudi
Kontakt:

Post autor: sudi »

KefirQn , Miałem kilka takich kasków na głowie ... Owszem - nie było to wczoraj, czy też choćby miecha temu ... ale jakiś czas temu większy . Faktem jest, że postęp technologiczny jest i może moj argument o wadze, zaczyna przechodzić do lamusa, ale w zasadzie dobry kask mx, mało nie kosztuje . Odnośnie miekkości i komfortu - z tym pierwszym się z Tobą zgodzę , ale z tym drugim, to indywidualne preferencje- ja osobiscie wole rowerowe, ze względu na większy przewiew... ale też z kolei mój obecny kask jest jak durszlak przewiewny .

Coz jak to mowia - Wszystko jest wzgledne, a to wszystko jest rzecza gustu .

Pozdro !
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

no przewiewne to one nie sa ze wzgledu ze oslabilo by to duzo konstrukcje ale łeb sie w tym poci strasznie i uwazam ze to jest najwiekszy minus kaskow do MX

ale tez poci sie leb na bike w tym bo nie ma takiej predkosci i przez te otworki co tam sa zbyt duzo powietrza nie dociera a na motorze to wiadomo pyta i juz jest chłodno :)
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
ODPOWIEDZ