Brudny łańcuch
Brudny łańcuch
Witam. Mam cały brudny łańcuch i nie wiem jak go wyczyscic. doradźcie mi cos
Do WD40 cały łańcuch wrzuć i czysty będzie! A jak nie to woda z płynem do naczyń do miski i do tego łańcuch, przemyj szczoteczką, zostaw, niech se poleży z godzinke i potem zaś przemyj, dokładniej, wysusz, suszarką najlepiej żeby wewnątrz też wysech, i dobrze nasmaruj żeby nie zardzewiał i jakoś chodził. Od siebie wiem, że takie czyszczenie i smarowanie dużo daje pracy napędu, chodzi ciszej, dokładniej, lżej i lepiej wygląda taki czysty łańcuch 

FreeMan ej czego chcesz od magicznego środka?? ;p ja sam jak raz musialem lagi wyczyscic i nasmarowac a nie mialem brunoxa ani nikt z kumpli nie mial ( a kasy tez nie mialem) to wd40 psiklem i chodzil jak po brunoxie. pozatym wd40 dziala rowniez jako odrdzewiacz. wiec na lancuch jest w sam raz do czyszenia. tylko pozniej wytrzec i jakims dobrym smarem walnąc
FreeMan sory co ty masz do tego środka? On nadaje się do odrdzewiania łąńcucha, usuwania smaru z zakamarków jak w łańcuchu i ogólnie do czyszczenia, dlatego do wyczyszczenia łańcucha z syfu nadaje się jak najbardziej. Czy u mnie to jest sposób na wszystko? Przecież nie "nasmaruje" tym łańcucha, czy nie użyje zamiast oleju do amora...
czarny09 SZCZYT GŁUPOTY! Nie wiem jakiego masz amora, ale NWD40 usuwa smar i jedyne co to mogłeś nim przeczyścić amora z syfu. Nic więcej. Módl się żeby nie wlazł Ci do tłumika bo jeszcze tam coś nabroi i nie będzie chodził jak należy!
czarny09 SZCZYT GŁUPOTY! Nie wiem jakiego masz amora, ale NWD40 usuwa smar i jedyne co to mogłeś nim przeczyścić amora z syfu. Nic więcej. Módl się żeby nie wlazł Ci do tłumika bo jeszcze tam coś nabroi i nie będzie chodził jak należy!
-
- Kontakt:
weź 2 najtańsze szczoteczki do zębów + szmatke i kup benzyne ekstrakcyjną (nie wiem czy nazwy nie pomylilem ale coś takiego) najpierw na szmatke i przetrzyj łancuch dosc dokladnie a potem bezyna na szczoteczke i kazde ogniwko szczoteczką (tak jak zęby myjesz) bo szmatka ci wyczysci to co na zewnątrz a szczoteczka wnętrze , nie musisz rozkuwać łancucha , pozdro
http://www.pinkbike.com/photo/3295191/ <-superman! :*
-
- Kontakt:
street-fighter dobrze pisze zwykła benzyna starcza, ekstrakcyjna jest lepsza tylko dlatego że szybciej odparowuje wiec szybciej można go założyć. Ważne jest tylko aby łańcuch dobrze wysechł przed smarowaniem bo inaczej nowy smar się rozpuści. WD 40 też jest dobre ale jest to droższe rozwiązanie od benzyn i wg mnie bardziej upierdliwe
Środki specjalne do czyszczenia łańcuchów posiadają bardzo zbliżone właściwości czyszczące (jak nie gorsze
) jedyna ich zaleta to to że są proekologiczne bo prawda jest taka że benzyna po czyszczeniu nadaje się w najlepszym przypadku tylko do rozpalenia ogniska, a najczęściej trzeba ja gdzieś wylać co już stanowi problem bo oficjalnie nie powinna trafiać do kanalizacji.

Johnyk WD40 i lancuch to wielka pomylka.. on glowinie oczyszcza lancuch.. potem jak bedziesz jechal to moze ci lancuch pierdolnac jak nie jednemu mojemu koledze ;].. jak bys przeczytal wlasciwosci wd40 to bys wiedzial ze to nie jest za dobry pomysl.. a w kazdym lepszym rowerowym ci powiedza ze wd40 + lancuch to zle rozwiazanie..
pozdroooo
pozdroooo
Johnyk xD uzywalem go w amorku ojca a to byl rock shox dart1. i generalnie uzylem go do czyszczenia i na lagi dalem zeby doczyscic jeszcze.
Michal4X
heh az przeczytalem co jest napisane na wd40. i teraz musze sie z Toba zgodzic, pisze na opakowaniu cos w stylu ze poluzowuje skorodowane sruby itd. wiec czemu by nie poluzowal ogniwa zeby jebło. ja osobiscie jeszcze nie uzywalem wd40 do lancucha (mylem w wiaderku z woda i plynem) i moze dobrze robilem
Burgerro tylko przydalo by sie potem z tej nafty do wyczyscic, znaczy zeby wysechl.
Michal4X
heh az przeczytalem co jest napisane na wd40. i teraz musze sie z Toba zgodzic, pisze na opakowaniu cos w stylu ze poluzowuje skorodowane sruby itd. wiec czemu by nie poluzowal ogniwa zeby jebło. ja osobiscie jeszcze nie uzywalem wd40 do lancucha (mylem w wiaderku z woda i plynem) i moze dobrze robilem

Burgerro tylko przydalo by sie potem z tej nafty do wyczyscic, znaczy zeby wysechl.
Idź do chemicznego i powiedz pani że chcesz litr "benzyny ekstrakcyjnej" wtedy ona Ci powie cenę, jak wrócisz do domku to rozkuwasz łańcuch (jak nie potrafisz to poproś kolegę) wsadzasz go do jakiegoś naczynia i zalewasz benzyną ekstrakcyjną (żebyś na CPN nie poszedł)
Następnie zostawiasz na noc i rano masz łańcuch kompletnie czysty oraz odtłuszczony, przecierasz szmatką, zakładasz, zakuwasz znowu, smarujesz tudzież oliwisz
i jeździsz jak na nowym
Rdza też zejdzie
POzdr i powodzenia ! 

Be free...