Co jeszcze do modernizacji (spec enduro)

Avalanche
Kontakt:

Co jeszcze do modernizacji (spec enduro)

Post autor: Avalanche »

Siema,

Doradzcie co wymienić w swoim specku ponieważ będę miał na modernizację jakieś 3000 i nie wiem co wymienić, nie ukrywam że chiał bym jeszcze troszke zejsć z wagi (teraz 16,5) Rowerek ma służyć do dh i fr z przewagą na dh.
Poprostu moim celem jest zbudowanie lekkiego roweru na polskie trasy dh.

Specyfikacja:
Rama: Spec Enduro pro z 5 elementem
Amor: Domain 302
Heble p/t: Hayes hfx / shimano 525
Obręcze p/t 26/24 single track
Piasty: ns
Korba: saint
Przerzutka: shimano 105
Kierownica: Hussefelt
Mostek: holzefeller
Sztyca: RF Diablous
Siodło: Selley Italy
Opony: panaracer fire fr
Łańcuch: stare xt na 8
Kaseta: alivio
Monetka: XT na 8
Geje: Hussefelt
Stery: Cane Creek
Napinacz bop + dolna rolka

I to chyba było by z grubsza na tyle. Tu macie foto http://img352.imageshack.us/img352/2921/imag0013pi5.jpg

pozdro
dh, fr
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

kierownica, mostek ( jak lekkie to sunline ), Kaseta na XT, porządne koła, lekkie siodło, możesz pomyśleć nad lepszym damperem ( również powietrznym )
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Avalanche
Kontakt:

W sumię myślę nad dwoma opcjami wymienić koła, hamulce i wrzucić jakiś fajny napęd, a jak zostanie kasy to jakaś kierownica, mostek. Albo druga opcja kupić amora (totema albo 66rc3) i jakieś fajne heble. Jak która możliwosć będzie lepsza i jakie komponenty dobrać żeby zmieścić się w sumie, a były w miarę lekkie :wink:
dh, fr
prosty
Kontakt:

Post autor: prosty »

Moim zdaniem najważniejsze są lekkie i mocne koła, i przede wszystkim 26"/26" - 24" się nie sprawdza, przede wszystkim z powodu problemu z oponami - nie wiem czy są jakieś MUD'y na 24" a w polskich warunkach to praktycznie podstawowe gumy... Single tracki są lekkie i w miarę wytrzymałe, jak nie będziesz ich mocno katował powinny wytrzymać, ale rozejrzałbym się za czymś kapkę mocniejszym. Zmieniłbym hamulce na Avid'a albo
Formule. Napęd na Sram'a , powietrzny tłumik to też nie głupi pomysł o ile starczy kasy, no i docelowy lżejszy powietrzny widelec np Boxxer WC :-) potem pozostaje walka o gramy na lekkich komponentach typu sztyca mostek kierownica, a tu za każde kilka gram trzeba dołożyć kilka stówek :-/

pozdrawiam,
http://www.chr.Rybnik.pl
klexuh
Kontakt:

Post autor: klexuh »

prosty pisze:no i docelowy lżejszy powietrzny widelec np Boxxer WC
jakos mi sie to nie widzi... Avalanche dobrze mysli o totemie wedlug mnie.. ja bym zmienil amor na totema i damper na DHX 5 Air i mysle ze jak sprzedasz tego domaina i 5th to jeszcze ci powinno troche kasy zostac.. no i do wyboru, do koloru : barset, naped, heble ;]
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Boxxera nie ma co pakować, Totem będzie dużo lepszym rozwiązaniem. I lżejszym.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

Avalanche pisze:Doradzcie co wymienić w swoim specku ponieważ będę miał na modernizację jakieś 3000 i nie wiem co wymienić,
Jeżeli nie wiesz co wymienic, to prawdopodobnie nie chcesz nic wymieniac. Ale pytanie kontrolne - czego brakuje temu rowerkowi podczas jeżdżenia tam gdzie jeździsz? Co _obiektywnie_ uzyskasz spadając ~1kg z masy? Czy wydanie 3k np na 2 tygodnie w alpach na tym rowerku nie będzie lepszym posunięciem niz wpakowanie tego w rower?
haker23146
Kontakt:

Post autor: haker23146 »

zainwestuj w carbon klamki podlkadni kierownice sztyce od siodla mostek zacisk od sztycy jakis fox 36 leki byl by dobry
http://haker6754.pinkbike.com/
Avalanche
Kontakt:

Powiedz mi uzurpator czy jest w tym coś zlego że chce mieć lepszego bika :?: A w temacie chodzi mi o to czego wymiana jest bardziej konieczna.... :wink:
dh, fr
FreeMan
Kontakt:

Post autor: FreeMan »

hamulce np. saint

kola np. hope pro 2 + dt competition + alu nyple + obrecze jakie chcesz ale cos okolo 555g

kiera cos karbonowego

mostek cos ponizej 200g

pedaly http://allegro.pl/item400692808__nowe_p ... fr_dh.html

kaseta jak na osemke to szukaj starego xt, xtr, dura ace

no i oponki jakies leciutkie wg upodoban
????
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Totem to przesada. Lyric Solo Air czy Uturn lepiej.
Co do zmian to za 800 cos zl na CRC pamietam mozna bylo zlozyc kola ex721 + hope pro II. Za ok 1000zl. Moze mniej, moze wiecej mozesz dostac damper lepszy (Monarch, DHX air 4/5 , Rocco czy Evolver - kazdy styknie).
Domaina sprzedajesz za jakies 800zl moze wiecej i masz kase na Lyrica uzywanego.

Reszta to mniejsze czesci i tansze zabawy, ktore mozna zmieniac raz na jakis czas niskim kosztem (potem bym HFXa na cos lzejszego zmienil)

Kiera i mostek na razie stykna.
Avalanche
Kontakt:

No w sumie lyric by pasował idealnie ale czy te 160 to nie zamało troszkę :?: Jednak bym chiał żeby mi amor dość dobrze wybierał... Myślalem nad Totemem solo air albo nad 66 rc3 ata oba ważą ok 2,6, a teraz doszedl jeszcze lyric. No ale wiesz nie mam techniki hilla i trochę się o niego boję. Co do reszty to by mi pasowała, damper włożył bym dhx 5 air, bo od roco zbiorniczek nie wejdzie a z evolverem nie mialem jeszcze styku...
dh, fr
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Avalanche rc3 ata nie wazy 2.6kg. Ogarnij strone marz intional. Do tego Totem i RC3 wyzsze beda wiec wiec ci sie geo zwali. Skoro i tak masz rame z takim skokiem jakim masz to daj do niej pasujacy amor.
A co do nie wyrabiania Lyrica - przedwczoraj na trasie w mariborze jechal tu typ na Lyricu i Commencalu meta i jakos mu sie rower nie rozpadl ;) Zreszta jak sie martwisz o skok z przodu to o tyl tez powinienes ;)

A co do evolvera - starszy ma w banshee scream i spoko. Bardzo duzo ustawien ma przede wszystkim. Tlumienie jak w revoxie. Ja mam DHX aira i po tuningu komory w mojo pracuje ladnie. Wczesniej troszke za liniowy byl na mój gust ale do twojej ramy wejdzie mniejszy damper wiec przy mniejszej komorze moze charakterystyka bedzie lepsza.
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Avalanche Ile dałeś za ramę? napisz mi tu,lub pm,to dla mnie ważne.

Co do lajtowienia. Rama ma 150mm skoku więc nie ma ładować co dużo więcej. Kumpel ma w sx-ie totema i np. mial przez pare dni domaina 160 jak totem na serwisie był,dużo lepsze kąty były. Celował bym w foxa 36 van rc2 + air na tył. Zgrała by się zawiecha. Koła mavic ex 721 + hope,hample juicy carbon 203, kaseta xt itd...
Ride 4 Fun ! Biatch !
Avalanche
Kontakt:

freed Za ramę dalem 2400 z damperem, sztycą, i tylnym zaciskiem może się zdawać dużo, ale stan przktycznie jak nowy :wink:
Spaced Z tym skokiem chodzi mi o to że w sotanich latch nie schodzilem ze skoku poniżej 170 i się obawiam że jednak przy 160 nie będę się czył komfortowo, ale skokro ma być geo lepsze to cóż warto poświecić te 2 centy :wink:
Ale za to kusi mnie ten fox waga praktycznie taka sama a jak z pracą :?:

Co do dampera to wcale taki mały nie jest 222 :lol: To cóż do waliki doszedł jeszcze evolover. Cóż kupię to co mi się trafi z rozsondną cenę :wink:
dh, fr
ODPOWIEDZ