Skrzypienie hamulcow - Poradzcie co robic

FANKA
Kontakt:

Skrzypienie hamulcow - Poradzcie co robic

Post autor: FANKA »

Siemanko :) Co moze byc przyczyna skrzypienia hamulcow w rowerze? Ostatnio zepsul mi sie tylny hamulec, ale w sklepie mi wymienili tak, ze nie musialam kupowac nowego, tylko zaplacilam za wymiane bo mieli na magazynie chyba z innych rowerow hamulce czy jakos tak. I od tego czasu te nowe hamulce okropnie skrzypia! Wiem, ze jak sie V-ki zamocza to skrzypia, ale te skrzypia nawet jak jest sucho. Tak sie wkurzylam, ze teraz ciagle hamuje lekko przednim, bo ten dzwiek mnie dobija :x
Nie wiem czy te hamulce byly uzywane, czy nie, ale wygladaja jak nowe. Klocki tez w dobrym stanie. A smieszy mnie to, ze od kiedy kupilam rower (ok. 2 lata temu) to nie wymienialam klockow w starych hamulcach i chodzily swietnie :D A nowki od razu po zalozeniu to dla mnie byla kicha :lol:
Moglabym sobie wymienic klocki, moze to ich wina, ale chyba tak w ogole to kupie nowe hamulce, bo te na dodatek czasem ocieraja sie o obrecz. Ale co moze byc przyczyna tych okropnych dzwiekow?
Moje marzenie! http://www.hcfr.pl/images/news/n-test-transition_bikes_bottlerocket_1_8.jpg
pIOTRAS_OSW
Kontakt:

Post autor: pIOTRAS_OSW »

mi sie wydaje ze te klocki sa z jakiejs głupiej mieszanki sproboj jeszcze przetrzec cała obrecz ( w tym miejscu co jest tarcie klocka) ale przedewsyzstkim wymien kolocki na inne najlepiej Klarks'a takie czerwone bardzo dobre klocki
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Może muszą sie dotrzeć poprostu.
Pavqn
Kontakt:

Post autor: Pavqn »

Ja bym to zrobił tak: Pożycz od jakiegoś miłego znajomego klocki hamulcowe i je zamontuj, no ew. niech on ci je zamontuje. Jeśli na tych też będzie piszczał, to przetrzyj obręcz jakimś odtłuszczaczem, bo może ci sie syf zebrał. Jeśli piszczenie przejdzie to starczy zmienić klocki na inne. :)
BikeISFun
Kontakt:

Post autor: BikeISFun »

kiesys w rowerze mtb mialem takie tanie klocki za 13zl i tez piszczaly, mysle ze jakies shit'owe Ci wcisneli po prostu i skrzypia:P
http://www.allegro.pl/item934868489.html
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Po 1-sze. Dokładnie ,jakąś metalową gąbką najlepiej z dużą ilością płynu do mycia naczyń i wody wyczyść dokładnie. Potem zetrzyj to ,najlepiej papierem toaletowym. Potem przemyj wodą i wytrzyj jeszcze raz. Pojeździj chwilę,napewno pomoże, ale przez pierwsze parę minut będzie piszczeć. Może nie wyregulowany hamulec? Poza tym może jakaś słaba v-ka? np. tektro? Kup conajmniej avid single digital 3 lub jakieś shimano alivio/deore. Ładnie odbijają,są sztywne i dobrze hamują z dobrymi klockami.
Ride 4 Fun ! Biatch !
nooz
Kontakt:

Post autor: nooz »

z tego co zrozumialem mówicie o v-kach, a ja miałem do czynienia z piszczeniem avida bb5. Gdy były nowe to spoko hamowały, teraz prawie nic nie hamują. czyszczenie benzyną nic nie dało, tarcza nie ma na sobie oleju, jest sucha. poradźcie
street-fighter
Kontakt:

Post autor: street-fighter »

moze klockow brak? albo trzeba wyregulowac?
To tylko moja skromna opinia. Prosze nie gryzc :]
nooz
Kontakt:

Post autor: nooz »

niee, wszystko jest ok:/
ODPOWIEDZ