skrzypiacy suport Truvativ giga pipe

kefas79
Kontakt:

skrzypiacy suport Truvativ giga pipe

Post autor: kefas79 »

czesc
mam taki problem ,od niedawna zaczol mi skrzypiec suport ale tylko jak dokrecam i od lewej strony korby, przedtem tego wogule nie mialem, jak troche skrzypial to nalozylem troche tawotu na to gniazdo isis ,zalozylem korbe i luz , a teraz od strony prawej (lancucha) mi nie skrzypi jak dokrecam notomiast od strony lewej skrzypi przy kazdym dokrecaniu ;/
suport to giga pipe team sl lub dh ,nie pamietam dobrze ale napewno ktorys z tych
wie ktos moze co moze byc przyczyna ,oraz jka wyeliminowac to skrzypienie bo bardzo wkurza po dluzszej jezdzie :D , dodam ze suport 2 razy wykrecalem i wszysciutko czyscilme, lekko na gwinty dalem smaru, i wciaz to samo ;/

pozdro i dzieki
Domi
Kontakt:

Post autor: Domi »

Miałem dokładnie tak samo. Zrobiłem tak że wyjąłem cały suport, przeczyściłęm mufe suportu w ramie, nasmarowałem gwinty po obu stronach, wyczyściłem cały suport i tak samo nasmarowałem go w każdym możliwym miejscu i....przestało skrzypieć :) lecz jest droga strona medalu....;/ z poprzednim suportem miałem tak samo, przeprowadziłem te same zabiegi, w końcu poszedłem do serwisu i sie dowiedziałem ze suport jest pęknięty w środku i dziwią sie jak ja na tym jeżdze i ze sie jeszcze nie rozpadło...próbuj tego co Ci powiedziałem albo....wymiana suportu Cie czeka....jest jeszcze możliwość ze "ten typ tak ma" ale wądpie...
kefas79
Kontakt:

a mozna sprawdzic to pekniecie w jakis sposob? i ono jest na tej glownej osi?
pozdro
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

ten typ tak ma, ja już dwa razy wyjmowałem do czyszczenia, a teraz trzeci raz się zbieram :)
Jak skrzypi to znaczy że czas go wyjąć wyczyścić dokładnie gwinty w pakiecie i ramie i wypusty w pakiecie i korbach. Dać na gwinty i wypusty dużo smaru łt43 i wszystko skręcić.
Na pewno to pomoże
mas1o
Kontakt:

Post autor: mas1o »

przeciez truvativ to po chinsku "skrzypiak"
kefas79
Kontakt:

wlasnie go juz z 2 razy wyjmowalem i wyczyscilem go ladnie calego, mufe ramy ,nalozylem smaru tawotu na gwinty i na miski od suportu i to wszystko, i tylko lewa strona mi skrzypi ,teraz go wyjme i calusienkiego w tawocie jebne i zobaczymy ,jak bedzie mi nadal ta lewa strona skrzypiec to chyba wymienie go :D

dzieki za pomoc
pozdrawiam
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

Zdarza się także, że skrzypią skorodowane łożyska. Niestety ten support nie jest wodoszczelny, a jedynie bryzgoszczelny - więc jeśli jeździłeś w deszczu, to sorry woda jest w łożyskach = czyli korozja. Doraźnie pomaga penetrator typu WD-40, zadany przy leżącym rowerze ale na dłuższą metę czeka Cię wymiana suportu.
Polecam coś szczelniejszego np. supporty RaceFace !