monster 02,03,04 or Shiver DC 2005? Downill

jacekGdansk
Kontakt:

monster 02,03,04 or Shiver DC 2005? Downill

Post autor: jacekGdansk »

czesc wszystkim,

mam pytanie o dwa amorki przednie jak w temacie?
co lepsze do zjazdow? monster ktorys czy shiver ?
nie mam zamiaru ich mocno katowac, ale trosze pomeczyc :D

doradzcie, no chyba ze cos innego? myslalem tez o 888

poza tym ze rozni sie skok w shiwerze i monsterze, to jaka jest jeszcze roznica miedzy nimi? :)
KROM@
Kontakt:

Post autor: KROM@ »

Monster i Shiver nadają sie do bardziej do FR choć są ludzi c w dh je katują. Napewno lepszym pomysłem będzie zakup ósemek z racji wagi;d
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Jesli do zjazdow to albo Shiver albo 888. Shiver ma lepsza czulosc, ale sztywnosc w nim kuleje. Ja osobiscie bralbym 888 RC albo RC2x.

Mialem Monstera i do zjazdu sie nawet nadawal, ale to byl rocznik 2001 - lzejszy i duzo nizszy. Niestety czulosc byla dosc kiepska. W koncu postawilem na wage i teraz uzytkuje Boxxera Team ;).
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Shiver:
+ waga
+ praca
- sztywność

Monster:
+ praca
+ niezniszczalność
- waga

Szybciej się nie da porównać.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
jacekGdansk
Kontakt:

Post autor: jacekGdansk »

ale na czym to polega, ze ma shiver ma problem z sztywnoscia??
monster, no wlasnie jego waga troche duza ..
wojtec
Kontakt:

Post autor: wojtec »

shiver bedzie sie od czasu do czasu przesuwal na polkach w sumie to zaden problem... jak do dh to z tych dwoch bralbym wlasnie shive , ale najszybciej ktores 888 ...
Kupie damper dhx 4.0 lub 5.0 dlugosc 222
drLEE07
Kontakt:

Post autor: drLEE07 »

Monster to do katowania fr, dropy itp. ;) A jak wlasnie z praca jest jesli chodzi o rocznik 2003, bedzie wybieral mniejsze rzeczy niz krawezniki ? :P Chodzi mi oczywiscie o opinie osob ktore na tym jezdzily bo wszedzie sie chwali te rocznik monsterow ale o pracy dokladnie nikt nie pisze ;)
off_road
moderator
Kontakt:

monster od 2003 w górę to to samo z innymi naklejkami to raz :)
A wybiera hmm wszystko?
Do rzeczy czym się różni praca shivera od monstera otóż shiver ma mniejszą masę nieresorowaną co przekłada się na efektywność pracy, że tak powiem góra/dół.

Chociaż jak zmieniałem olej w moim monsterku okazało się, że suma wagi dolnych lag to niecałe 700g, do tego dodać popychacze tłumików więc zakładamy, że ma 1kg masy nieresorowanej. W przypadku shivera ile może być mniej? 100-200-300g? Prosiłbym o podanie masy nieresorowanej shivy :)
Czasem mnie zastanawia czy USD faktycznie ma sens w rowerkach pasuje kiedyś zważyć elementy nie resorowane shivy i wszystko wyjdzie na jaw :D

Jeśli chodzi o czułość to obydwa wg mnie wybierają tak samo, monster bierze od zapałek po kilku metrowe dropy. Shiver praktycznie to samo ale z mniejszymi dropami.

No i fotek uszkodzonych shiverów nie brakuje :)
Do ścigania monster się nie nadaje waga go skutecznie spowalnia i nie ma jak nim walczyć, w przeciwieństwie do shivera który ma piórkową wagę :) 888 to taki pośrednik między nimi pod warunkiem, że porównujemy wszystkie w wersjach HSCV dla shivy i monstera oraz najwyższych modelach 888 :)
Ja bym pracę mojego monstera określił jako idealną :) bierze wszystko i nic na ręce nie przekazuje bez względu na to po czym się jedzie.

Jakby ktoś chciał zobaczyć monstera w trakcie pracy, mogę nakręcić fork cam z monsterem w roli głównej :) ale to dopiero jak obojczyk mi się zrośnie :)

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
drLEE07
Kontakt:

Wiem ze 2003 i nowsze bebechy te same ale jakos 03 jakos najladniej wyglada ( przynajmniej dla mnie ) ;) Jak mowisz ze jest czuly to spoko, myslalem ze praca zaczyna sie od 10 cm kamykow :P ale nigdy na nim nie jezdzilem, moze bede mial okazje go kupic i uzywac ale to nie teraz ( mysle ze poczatek 2009 ). A nie bede bral udzial w zawodach wiec w szeroko pojetym fr sie spisze ;)

No bardzo bym prosil o to nagranie pracy monstera, szukalem szukalem i nigdzie nie bylo nagrane ;)
Driver
Kontakt:

Post autor: Driver »

drLEE07 pisze:No bardzo bym prosil o to nagranie pracy monstera, szukalem szukalem i nigdzie nie bylo nagrane
jesli tak oceniasz prace amora to moze kup sobie sprezynowego suntoura
Pure Freeride
micdoma78
Kontakt:

Post autor: micdoma78 »

Mialem Monstera 2003 tzn jeszcze mam, ale lezy pod lozkiem heh i mam Shive 05 i smiga mi sie na nim zajebiscie Na Monsterze jezdzilem 3 lata i nie narzekalem Waga?Hmm..rzeczywiscie troche ciezki ale jak sie go 3ma w rekach, w rowerze podczas jazdy mniej odczuwalne No i praca rzeczywiscie zajebista, faktycznie baaardzo czuly, ale jesli chcesz sie pobawic troche w jakies sciganie to raczej nie ...tez probowalem Oczywiscie da sie, ale faktycznie mozesz nie uzyskac dobrych wynikow A co do Shivy..otoz jezdze po zawodach tu troche w Irlandii, i Shiver daje rade w DH jak najbardziej Praca jak to Shiver i upside-down...Narazie nie mialem z nim zadnych problemow, ani z przesuwajacymi sie polkami ani ze sztywnoscia, ktora jest na pewno mniejsza niz w Monsterze heh;), ale spokojnie wyrabia na dropach i trasach w Irlandii...no ale wybor nalezy do Ciebie
drLEE07
Kontakt:

Driver pisze:jesli tak oceniasz prace amora to moze kup sobie sprezynowego suntoura
Hah chcialem tylko zobaczyc jak pracuje na filmie
A ty jak widzisz jak pracuje dany amortyzator jesli nie miales z nim nigdy stycznosci ? Telepatycznie ;) ?
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

ja bym wybral monstera... Shiver jest i tak dosc ciezki a te 0.5kg nie zrobi ci duzej roznicy przy tak duzej wadze amora a monster bedzie o niebo sztywniejszy i bezobslugowy...pozatym.. monster to monster..jego jedyna wada wedlug mnie to mniejsza czulosc niz w shiverze za sprawa duzej masy dolnych goleni czyli masy nieresorowanej (tak to sie chyba nazywa :P )
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

no dobra porownujac te 3 amorki: shiver, monster i 888 to mysle ze te 888 nie beda ustepowaly pracy monsterowi czy shivierowi.. monster wiadomo wytrzymalosc.. shiver za to swietna praca i mniejsza waga od monstera ale za to nie jest sztywny na boki.. co do 888 sa nastepcami tych dwoch wyzej wymienionych.. no moze nie beda tak pacerne jak mostery.. w 888 bedziesz mial po prostu wiecej regulacji a mysle ze pracuja mniej wiecej jak shivery..

a tak mam takie jeszcze jedno pytanko: czemu wycofali z produkcji shivery i monstery?

pozdrooo
Jozan
Kontakt:

Post autor: Jozan »

hmm monsterem rozjedziesz wiekszość, Shivką jak glebniesz to przesunie ci sie nie połamie a 888 jak to masowka pójdą jak zapałki i będziesz w plecy na nowe golenie.

Wycofali dlatego, że były za dobre. :)
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2071386 SPRZEDAM !
GG:1560098
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

Jozan nie przesadzasz troche, jak zapalki? rozumiem jak bysmy mowili o boxxerze word cup, to dopiero idzie jak zapalki.. 888 wcale nie sa takie zle.. marcok musial miec jakis inny powod niz to nie jak napisales ze byly za dobre :|

pozdroo
off_road
moderator
Kontakt:

Dokładnie, były zbyt dobre i je wycofano :) na co firmie amor który wytrzyma wieki? wtedy nie będzie potrzeby kupna kolejnego ot taka marketingowa strategia. Dla tego lepiej z punktu finansowego firmy zatrzymać produkcję czołgów i wypuścić coś dużo mniej wytrzymałego z nadzieją, że padnie po jakimś czasie (upływie gwarancji) i biker kupi sobie kolejny.
Więcej chyba nie trzeba pisać:) w przypadku dorado to samo było :)

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Utaasz
Kontakt:

Post autor: Utaasz »

XXX, Shiver waży jakieś 3,7 Kg czyli ok. 1,5 kg mniej niż Monster :)
drLEE07
Kontakt:

Dokladnie 1.679kg mniej wazy Shiver ;)
ODPOWIEDZ