wojo
-
- Kontakt:
9 miesięcy bez baja
pokombinuj: służba zastępcza, złam rękę, odwołaj się jeżeli jesteś jedynym żywicielem rodziny, zaświadczenie że masz coś nie tak z baniakiem i czasami świrujesz, religia ci nie pozwala, zarzucisz pomarańczowy szlafrok ogolisz głowę i powiesz że jesteś buddystą. idź do lekarza żeby cię skrupulatnie przebadał może coś się znajdzie.

<rotfl2>
1. Ja nie mowie o zadnej logice(proste ze tym sie oni nie kieruja)a o tym ze jesli masz podstawy to nie idziesz czlowiku dla przykadl , Kumpel mial opreacjie kolana w tym roku (ma blachy teraz , normalnie fukcnjonuje itd.) dostal ten twoj ostateczny bilet bbez wyjscia i co powiedzial im o co chodzi to poslali go na komisjie lekarska i tam dostal odroczenie na rok.Jedyny zywiciel rodziny ma wieksze znaczenie niz tobie sie wydaje . Sluchaj najpier dostaje paczke od nich , idziesz z ta kartka dowiedziec sie o co kaman( to nie jest zaden bilet) chyba biletu nie widziales . Bilet wypisuja ci na miejscu nie wyslaja ci go poczta i dopiero wtedy mozna sie odwolac bo jest od czego .
pozdro
1. Ja nie mowie o zadnej logice(proste ze tym sie oni nie kieruja)a o tym ze jesli masz podstawy to nie idziesz czlowiku dla przykadl , Kumpel mial opreacjie kolana w tym roku (ma blachy teraz , normalnie fukcnjonuje itd.) dostal ten twoj ostateczny bilet bbez wyjscia i co powiedzial im o co chodzi to poslali go na komisjie lekarska i tam dostal odroczenie na rok.Jedyny zywiciel rodziny ma wieksze znaczenie niz tobie sie wydaje . Sluchaj najpier dostaje paczke od nich , idziesz z ta kartka dowiedziec sie o co kaman( to nie jest zaden bilet) chyba biletu nie widziales . Bilet wypisuja ci na miejscu nie wyslaja ci go poczta i dopiero wtedy mozna sie odwolac bo jest od czego .
pozdro
-
- Kontakt:
ja wiele razy miałem taką sytuacje (w tym roku ostatni raz) szedłem do WKU z takim samym zaświadczeniem, na miejscu po okazaniu otrzymałem informacje że po podjęciu nauki (wyznaczony termin na zaświadczeniu) mam się zgłosić do WKU z takim "oficjalnym" zaświadczeniem że się uczę. ta pani to cię chyba w wała zrobiła.Badur1986 pisze:Dostałem wezwanie na WKU, wstawiłem sie z zaświadczeniem ze podejmuję naukę od 13 września! Szanowna Pani pracująca na WKU powiedziała ze zaświadczenie to jest nie aktualne bo na dzień dzisiejszy sie nie ucze
easy_rider Ale skoro ja mogę się odwołać do 14 dni od przyjęcia biletu czyli upływa termin 8.09 a szkołę zaczynam 13 września to już będzie za późno by donieść papierek ?! A czy ktoś wie jak napisać takie odwołanie? próbowałem znaleźć gotowy formularz ale trzeba wysłać koda z phona za 9 zyla <szok> 

Kto smaruje ten jedzie:D
Steel2 zamknij sie czlowieku co ty z wojska jestes , nie mieszaj mu w glowie od czego mial sie odowylywac od kur.. awizo z poczty co wku przyszlalo wes sie zastanwo a nie pired... inaczej nie mozna . Masz 14 dni od momentu gdy w wku dostales bilet mozesz nawet w 13 dzien im zaniesc i bedzie dobrze nic nie przepadani . Nie ma na to formularza .Piszesz Do ( tego komendata tego wku.) z prosba o odroczenie , i nizej piszec powody , najelpieje jakbys mial jakas podkladke pod to dokumenty itd. (nie wiem co tam zamierzasz napisac) podpisujesz sie z data ktora zanoisz i czekasz majac nadzieje ze bedzie dobrze
powodzenia ..
pozdrawiam

pozdrawiam
Steel2 pisze:odwołać 14 dni od wydania decyzji lub do momentu przyjęcia biletu ( jak już przyjąłeś to się z decyzją zgodziłeś ) <---- i co to wogle ma znaczy <wysmiewacz>
Papas idź poczytać przepisy człowieku. Mylisz które odwołania do jakich decyzji, do kogo i kiedy trzeba składać.
Jedyna szansa to ( choć decyzja i tak będzie wykonana, ale może zostać cofnięta i zależy to od dobrego humory osoby rozpatrującej ( czy użyje argumentu, że jesteś armii potrzebny czy nie ):
"Od decyzji o powołaniu do czynnej służby wojskowej służy powołanemu odwołanie do szefa wojewódzkiego sztabu wojskowego, składane za pośrednictwem wojskowego komendanta uzupełnień w terminie czternastu dni od dnia jej doręczenia. Wniesienie odwołania nie wstrzymuje wykonania decyzji"
Innym odwołaniem jest odwołanie:
"Wnioski o odroczenie zasadniczej służby wojskowej w sytuacjach określonych w Ustawie o powszechnym obowiązku obrony RP z dnia 21 listopada 1967 r.
Poborowy, który został powołany do odbycia zasadniczej służby wojskowej , może złożyć wniosek o udzielenie odroczenia zasadniczej służby wojskowej co najmniej na czternaście dni przed dniem stawienia się do odbycia zasadniczej służby wojskowej ,określonym w karcie powołania.
Co powinien zawierać wniosek o udzielenie odroczenia ze względu na pobieranie nauki w szkole wyższej, zakładzie doskonalenia nauczycieli lub w szkole ponadgimnazjalnej ?
W takim wniosku zamieszcza się:
1. imię i nazwisko poborowego;
2. datę i miejsce urodzenia poborowego;
3. adres zamieszkania albo inny adres do korespondencji, pod który skutecznie można doręczyć dokumenty związane z odroczeniem zasadniczej służby wojskowej;
4. numer ewidencyjny PESEL poborowego;
Do wniosku dołącza się zaświadczenie rektora szkoły wyższej albo dyrektora szkoły lub zakładu doskonalenia nauczycieli."
A jeszcze innym odwołanie o decyzji o możliwości odbycia służby ( i właśnie tą możliwość tracisz w momencie odebrania biletu ).
Jedyna szansa to ( choć decyzja i tak będzie wykonana, ale może zostać cofnięta i zależy to od dobrego humory osoby rozpatrującej ( czy użyje argumentu, że jesteś armii potrzebny czy nie ):
"Od decyzji o powołaniu do czynnej służby wojskowej służy powołanemu odwołanie do szefa wojewódzkiego sztabu wojskowego, składane za pośrednictwem wojskowego komendanta uzupełnień w terminie czternastu dni od dnia jej doręczenia. Wniesienie odwołania nie wstrzymuje wykonania decyzji"
Innym odwołaniem jest odwołanie:
"Wnioski o odroczenie zasadniczej służby wojskowej w sytuacjach określonych w Ustawie o powszechnym obowiązku obrony RP z dnia 21 listopada 1967 r.
Poborowy, który został powołany do odbycia zasadniczej służby wojskowej , może złożyć wniosek o udzielenie odroczenia zasadniczej służby wojskowej co najmniej na czternaście dni przed dniem stawienia się do odbycia zasadniczej służby wojskowej ,określonym w karcie powołania.
Co powinien zawierać wniosek o udzielenie odroczenia ze względu na pobieranie nauki w szkole wyższej, zakładzie doskonalenia nauczycieli lub w szkole ponadgimnazjalnej ?
W takim wniosku zamieszcza się:
1. imię i nazwisko poborowego;
2. datę i miejsce urodzenia poborowego;
3. adres zamieszkania albo inny adres do korespondencji, pod który skutecznie można doręczyć dokumenty związane z odroczeniem zasadniczej służby wojskowej;
4. numer ewidencyjny PESEL poborowego;
Do wniosku dołącza się zaświadczenie rektora szkoły wyższej albo dyrektora szkoły lub zakładu doskonalenia nauczycieli."
A jeszcze innym odwołanie o decyzji o możliwości odbycia służby ( i właśnie tą możliwość tracisz w momencie odebrania biletu ).
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Akurat wpadłem na artykuł. Jeśli to prawda co tam piszą to zrobi się nie ciekawie... Bo z takim zapałem jak w tym roku to przetrzepią dużą część ludzi, trzeba będzie kombinować
http://www.rp.pl/artykul/4,185643_Powsz ... _roku.html
http://www.rp.pl/artykul/4,185643_Powsz ... _roku.html