wojo

easy_rider
Kontakt:

Post autor: easy_rider »

9 miesięcy bez baja :cry: pokombinuj: służba zastępcza, złam rękę, odwołaj się jeżeli jesteś jedynym żywicielem rodziny, zaświadczenie że masz coś nie tak z baniakiem i czasami świrujesz, religia ci nie pozwala, zarzucisz pomarańczowy szlafrok ogolisz głowę i powiesz że jesteś buddystą. idź do lekarza żeby cię skrupulatnie przebadał może coś się znajdzie.
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

easy > Trochę za późno. Kolega odebrał bilet.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Papas
Kontakt:

Post autor: Papas »

<rotfl2>
1. Ja nie mowie o zadnej logice(proste ze tym sie oni nie kieruja)a o tym ze jesli masz podstawy to nie idziesz czlowiku dla przykadl , Kumpel mial opreacjie kolana w tym roku (ma blachy teraz , normalnie fukcnjonuje itd.) dostal ten twoj ostateczny bilet bbez wyjscia i co powiedzial im o co chodzi to poslali go na komisjie lekarska i tam dostal odroczenie na rok.Jedyny zywiciel rodziny ma wieksze znaczenie niz tobie sie wydaje . Sluchaj najpier dostaje paczke od nich , idziesz z ta kartka dowiedziec sie o co kaman( to nie jest zaden bilet) chyba biletu nie widziales . Bilet wypisuja ci na miejscu nie wyslaja ci go poczta i dopiero wtedy mozna sie odwolac bo jest od czego .

pozdro
Steel2
Kontakt:

Weź przeczytaj post autora. On już komplet badań zrobił, bilet odebrał.

U nas dostawałeś wezwanie, potem skierowanie na badania, ponowne wezwanie i bilet.
easy_rider
Kontakt:

Post autor: easy_rider »

Badur1986 pisze:Dostałem wezwanie na WKU, wstawiłem sie z zaświadczeniem ze podejmuję naukę od 13 września! Szanowna Pani pracująca na WKU powiedziała ze zaświadczenie to jest nie aktualne bo na dzień dzisiejszy sie nie ucze
ja wiele razy miałem taką sytuacje (w tym roku ostatni raz) szedłem do WKU z takim samym zaświadczeniem, na miejscu po okazaniu otrzymałem informacje że po podjęciu nauki (wyznaczony termin na zaświadczeniu) mam się zgłosić do WKU z takim "oficjalnym" zaświadczeniem że się uczę. ta pani to cię chyba w wała zrobiła.
Badur1986
Kontakt:

Post autor: Badur1986 »

easy_rider Ale skoro ja mogę się odwołać do 14 dni od przyjęcia biletu czyli upływa termin 8.09 a szkołę zaczynam 13 września to już będzie za późno by donieść papierek ?! A czy ktoś wie jak napisać takie odwołanie? próbowałem znaleźć gotowy formularz ale trzeba wysłać koda z phona za 9 zyla <szok> :evil:
Kto smaruje ten jedzie:D
Steel2
Kontakt:

Badur ty się możesz odwołać 14 dni od wydania decyzji lub do momentu przyjęcia biletu ( jak już przyjąłeś to się z decyzją zgodziłeś )
Papas
Kontakt:

Post autor: Papas »

Steel2 zamknij sie czlowieku co ty z wojska jestes , nie mieszaj mu w glowie od czego mial sie odowylywac od kur.. awizo z poczty co wku przyszlalo wes sie zastanwo a nie pired... inaczej nie mozna . Masz 14 dni od momentu gdy w wku dostales bilet mozesz nawet w 13 dzien im zaniesc i bedzie dobrze nic nie przepadani . Nie ma na to formularza .Piszesz Do ( tego komendata tego wku.) z prosba o odroczenie , i nizej piszec powody , najelpieje jakbys mial jakas podkladke pod to dokumenty itd. (nie wiem co tam zamierzasz napisac) podpisujesz sie z data ktora zanoisz i czekasz majac nadzieje ze bedzie dobrze :) powodzenia ..

pozdrawiam

Steel2 pisze:odwołać 14 dni od wydania decyzji lub do momentu przyjęcia biletu ( jak już przyjąłeś to się z decyzją zgodziłeś ) <---- i co to wogle ma znaczy <wysmiewacz>
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

Papas,

kulturą osobistą to ty (z małej nieprzypadkowo) nie grzeszysz.
Steel2
Kontakt:

Papas idź poczytać przepisy człowieku. Mylisz które odwołania do jakich decyzji, do kogo i kiedy trzeba składać.

Jedyna szansa to ( choć decyzja i tak będzie wykonana, ale może zostać cofnięta i zależy to od dobrego humory osoby rozpatrującej ( czy użyje argumentu, że jesteś armii potrzebny czy nie ):

"Od decyzji o powołaniu do czynnej służby wojskowej służy powołanemu odwołanie do szefa wojewódzkiego sztabu wojskowego, składane za pośrednictwem wojskowego komendanta uzupełnień w terminie czternastu dni od dnia jej doręczenia. Wniesienie odwołania nie wstrzymuje wykonania decyzji"

Innym odwołaniem jest odwołanie:

"Wnioski o odroczenie zasadniczej służby wojskowej w sytuacjach określonych w Ustawie o powszechnym obowiązku obrony RP z dnia 21 listopada 1967 r.
Poborowy, który został powołany do odbycia zasadniczej służby wojskowej , może złożyć wniosek o udzielenie odroczenia zasadniczej służby wojskowej co najmniej na czternaście dni przed dniem stawienia się do odbycia zasadniczej służby wojskowej ,określonym w karcie powołania.

Co powinien zawierać wniosek o udzielenie odroczenia ze względu na pobieranie nauki w szkole wyższej, zakładzie doskonalenia nauczycieli lub w szkole ponadgimnazjalnej ?

W takim wniosku zamieszcza się:
1. imię i nazwisko poborowego;
2. datę i miejsce urodzenia poborowego;
3. adres zamieszkania albo inny adres do korespondencji, pod który skutecznie można doręczyć dokumenty związane z odroczeniem zasadniczej służby wojskowej;
4. numer ewidencyjny PESEL poborowego;
Do wniosku dołącza się zaświadczenie rektora szkoły wyższej albo dyrektora szkoły lub zakładu doskonalenia nauczycieli."

A jeszcze innym odwołanie o decyzji o możliwości odbycia służby ( i właśnie tą możliwość tracisz w momencie odebrania biletu ).
Badur1986
Kontakt:

Post autor: Badur1986 »

Hmmm.... no to w piątek sie wybieram na WKU! Napisze odwołanie i postaram sie coś w nim powymyślać żeby było dobrze :mrgreen:
Kto smaruje ten jedzie:D
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

sorki napisalem a nie zobacyzlem ze sa 3 strony...nie doczytalem calego topicu wiec jako tako mojego posta nie ma ,pozdrawiam
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
owczar
Kontakt:

Post autor: owczar »

Akurat wpadłem na artykuł. Jeśli to prawda co tam piszą to zrobi się nie ciekawie... Bo z takim zapałem jak w tym roku to przetrzepią dużą część ludzi, trzeba będzie kombinować

http://www.rp.pl/artykul/4,185643_Powsz ... _roku.html
ODPOWIEDZ