RM7 Długoś dampera.

KaNiOn
Kontakt:

RM7 Długoś dampera.

Post autor: KaNiOn »

Mam pewien problem - posiadałem damper Fox Vanilla RC, ale niestety uległ on zniszczeniu. Poszukuje nowego dampera, ale zgodnie z informacjami na forum DH-Zone długoś dampera do mojej ramy (Rocky Mountain RM7) wynosi 190mm.
Interesuje mnie czy ktokolwiek próbował zainstalowa w tej ramie damper o długości 200mm? Długoś 190mm jest co najmniej mało popularna..
mozartt
Kontakt:

Post autor: mozartt »

Niestety nie da rady. Wahacz będzie walił o suport co może doprowadzić do uszkodzenia ramy. Miałem bardzo podobny problem z RM7
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Mojemu kumplowi zmieścił się 200mm do RM7 bez napierniczania o suport.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

KaNiOn jak chcesz sprawdzic czy wejdzie to wez kawalek płaskownika/rurki/moze byc nawet rurka pcv
i wywierc w niej otwory w odleglosci takiej jak w damperze ktory chcesz wsadzic.. czyli 200mm.. daj 205 dla pewnosci ze wejdzie... w wloz tą rurke czy co tam sobie dorobisz w miejsce dampera i przełóż śruby mocujące... tak jakbys damper montowal..
i sprawdz czy nie bedzie ci wachacz o suport nie udezy... albo innym sposobem weź unies rower (powies za siodelko na czyms... i wyjmij damper.. tak zeby wachacz opadl tak zeby dotykal suportu.. i wez suwmiarke czy cos dokladnego i zmierz odleglosc jaka jest miedzy otworami w momecie gdy wachacz uderzy o rame... jak bedzie wiecej niz 200.. np, 204mm to mzoesz kupic damper 200 i montowac 8)

taki jakby to nazwac garazowy sposob zeby sprawdzic jaki max. damper wejdzie do ramy :mrgreen:

wiadomo ze najlepiej byloby wziac damper i przymierzyc/zalozyc i sprawdzic...ale jak nie mamy takiej opcji to niestety trzeba sobie radzic w inny sposob :P
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
ODPOWIEDZ