Rower do enduro :)

wojtasu
Kontakt:

Rower do enduro :)

Post autor: wojtasu »

Witam chce złozyc rower do Enduro na Ramie Bop Iguana (16 cali )

Pomózcie podajce przykłady częsci w miare dobrych ale nie za kosmiczne pieniadze :D Do tej pory smigałem FR ale mi rower zajumali i postanowilem sie przenieś w swiat enduro :)

Kierownica: Tioga DL 2001 680 mm
Amor: Duro
sztyca i siodełko posiadam :D

amortyzator kiere mam, sztyce tez oraz siodlo, zostało pełno komponentów..pomózcie mi ?!

Pare pytań mostek długi czy krótki ?
Korba 1 rzedowa czy tez 3 rzedowa ??

POZDRO
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

wojtasu pisze:Pare pytań mostek długi czy krótki ?
Korba 1 rzedowa czy tez 3 rzedowa ??
Taki jaki Ci pasuje i tak samo z korbą. To nie my będziemy jeździć i nie nasze wymagania ma spełniać tylko Twoje.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
wojtasu
Kontakt:

A jakie opony (serokośc) ? ja myśle ze opny 2, 25 przód i tył beda najlepsze .... a co do felg to mysle za na tyle zostawię Dartmoora blizarda(aktualnie posiadam i jestem w miare z niego zadowolny ) a na przód dam Dartmoor Abstrack..chyba , ze macie jakieś inne propozycje

A co korby to kupię Truvativ Roktion...
domingo
Kontakt:

Post autor: domingo »

zależy jakie enduro, ja mam fulla 140/140 (gt idrive 5 1.0) i używam obręczy DT 4,1d (420g/szt) i dają rade, ogólnie stosuj jak najlżejsze komponenty żeby ci sie miło i lekko śmigało, najlepiej korba 3 blaty(firex/LX/XT), do tyłu możesz dać mocniejszą obręcz jak masz sztywniaka np sigletrack'a lub mavica 321,oponki 2x2,25 albo2,3 przód i 2,1tył, pozatym oszczędzaj wage gdzie sie da(sztyca/siodło/zacisk/kiera/szprychy//opony) bo enduro powino być lekkie
wojtasu
Kontakt:

Ale mi domingo chodzi zeby poszło w miare po taniości.....ale tez masz racje ze w enduro chodi o wagę :wink:
Mi az tak na wadze nie zalezy :)

Więc tak :
Amortyzator Sr Suntour Duro
Koła Przód / tył Dartmoor Abstrack i dartmoor blizard
Opony 2,25 Author Mobster lub Kendy K-rad (2, 35)
Sztycę juz posiadam Accent i siodło San MArco

teraz piasty , tarcze , chamulce i manetki(7 przełożęn)..... co polecacie do 500 zł ?? ma być nowe:)

Ten zestawik ma wytrzymać lekkie zjazdy kamienisto/korzenne , jakies schody....:P

I teraz Zasadnicze pytanie jezdzic na platformach czy w spd ?? Do tej pory jezdzilem na platformach
domingo
Kontakt:

weż authory mobstery, miałem i dobrze trzymają i sa lekkie na ta cene(750g), manetki weź alvio na 8speed i zablokuj jedno to będziesz miał na przyszłość, co do piast to poszukaj na allegro używki novateca na maszynach na przód, na tył może XT?tarcze to ciężko będzie, pewnie jakieś mechaniki, spd najwyżej zostaw na później jak nie masz kasy i narazie kup platformy(np bop za 56zł) ale ja nie wyobrażam sobie jazdy bez moich cranck brosów :)
wojtasu
Kontakt:

domingo mysle ze tego Xt-eka nie wykorzystam

Myslałem nad piastami:
Przód Bop Indian (2 maszyny)a na tył Bop Air R (4 maszyny) w skradzionym rowerku mialem piasty z Bop-a i nie narzekałem.

a co do przerzutki to wezmę alivio na tył ..chyba ze dopłace trochę grosza i kupię Deore..ale czy warto??

Platformy juz mam BOP Can can....

Teraz jakieś chamulce tarczowe przód tył.... w miare tanie mechaniki bo na hydro mnie nie stać :mrgreen:

na przód i tyl dałbym tarczę po 180 mm :)
domingo
Kontakt:

bop to to samo co novatec, więc po co przepłacać, zamiast alivio weź używke XT z allegro, napewno więcej wytrzyma
wojtasu
Kontakt:

oki widze , ze domingo siedzisz dobrze w temacie enduro :)

Dzieki jak czegoś nie bede wiedział to napisze
domingo
Kontakt:

spoko pisz jak coś:) jak będziesz chciał kupić te mobstery to weź je na mikołowskiej w katowicach, tam koleś ma zawsze cut taniej niż w katalogu, napisz ile ci kasy zostanie po zakupach to moze jakieś fajne hample będzie szło ustrzelić używki an allegro
wojtasu
Kontakt:

Jaka kiera..chodzi mi o szerokosc , ja zawsze jezdzilem na 680 mm i bylo dobrze:P myslicie , ze taka powinna byc:P

a co do amor Duro powinno wystarczyc co nie??:P
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

duro spokojnie ci wystarczy.. moim zdaniem duro to najlepszy NOWY amor w klasie cenowej do 400..

co do kiery polecam truvativ hussefelt dh (z mostkiem na allegro jest za 110 zeta czy jakos tak).. set bardzo fajny a przy tym w miare lekki.. sprawdza sie :)
wojtasu
Kontakt:

Mysle ze moja Tiogę zostawi (serokosc 680 mm) i kupie sobie kupię sobie krótki mostek....

Hehe mam duzy dylemat z tym mostkiem czy kupować Krótki czy tez Długi dobry na podjazdach :wink: Przypominam ze mam rame 16 cali i 182 cm wzrostu :P
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

dlugi jest bardziej do xc no i moze enduro.. a krotki do reszty czyli m. in: dh,fr,4x,street,dirt.. ja mam 14,5" rame i 188 cm i na krotkim dobrze mi sie czasami podjezdza ;]..
wojtasu
Kontakt:

Mysle ze kupie sobie krótki...w koncu zawsze mozna poszaleć lekko w FR :mrgreen: i wtedy się przyda :D
wojtasu
Kontakt:

Jeszcze jedno pytanko....mój kumpel ma do sprzedania Rock schoxa TORE jezdził w Xc/Enduro i ma go do sprzedania za 350 zł

co mam wziąść nowe Duro czy tez uzywaną Tore ??

Ale chyba wezme Duro co polecacie
Domi
Kontakt:

Post autor: Domi »

Ja bym wziął tore...Poniewaz jezeli kumpel jezdzil XC to tora nie dostała po dupie a nie sądze zeby załapała jakiekolwiek luzy...mój kumpel jezdzi na torze w dircie i tora mimo wszystko jeszcze się trzyma więc moja opinia pada na RS tora...Zobaczmy wypowiedzi innych użytkowników :D
wojtasu
Kontakt:

No aj niewiem mój kupel tą Torą Szczyrk zaliczał w góre i w dół :D

Tora ma przejechane z 10 tysiaków :D więc niewiem

Ale z Drugiej Strony duro było budowane do Endurowania więc nie widze zadnych przeszkód zeby go kupić.....Duro wytrzymuje FR :mrgreen: więc mysle ze moje jazdy wytrzyma :mrgreen:

Chyba kupie Duro...na 90% chyba ze mnie bardzo przekonacie do tej Tory :P
Monx
Kontakt:

Post autor: Monx »

Podaj dokładnie numer tej tory ( 289/302/318 ) i czy jest solo air czy u-turn...
Osobiście do Enduro i lekkiego FR wziąłbym suntoura Ruxa.
Jeden z najbardziej udanych Suntourów, lepszy od Tory ( w każdej wersji ).
Korbę kup SLX.
Miodowy kokpit ( kiera + most ) skleisz za 130zł Dartmoor Rifle + Dartmoor Crusader.
I bankowo Ci się nic nie wygnie nawet w Enduro ( już nie mówiąc o połamaniu kiery itp. ).

Chcesz dobre i lekkie koła odpal piasty Novateca, obręcze Alexrims DP17/DP18/DP20.
Śmigam Enduro ostre na DP20 i jest spoko, ani pół centry. Oponki Schwalbe Smart Sam polecam. Dobrze trzymają na zakrętach ale troszkę błota łapią nie da się ukryć.

Co do hamulców...
Wbrew opiniom ludzi, którzy wszystko oceniają po nazwie producenta Tektro Auriga Comp [hydraulik] jest świetna. Naprawdę niezła modulacja, spoko siła i łatwy serwis. Jak dobrze trafisz to 270zł za jeden hampel.

A przerzutki polecam starego LX'a/XT/ nowe SLX.
ODPOWIEDZ