korona haczy o rame, pomocy.
korona haczy o rame, pomocy.
Witam
temat chyba był, natomias nie mogłem go odnaleźć....Ale do rzeczy. Ma rame DC Cocker na sterach da-bomb no i nowe 66. I problem jak w temacie tzn korona mi zahacza o rame...i nie wiem co z tym kompletnie zrobić. Ktoś miał podobny problem i udało mu sie rozwiązać? Znajomy mi mówił ze mógłbym tulejke dorobic 1cm, która by nachodziła na rure, potem na to bierznie i dalej kule itd.. Ale to wg mnie to troche lipa patent, chociaz jakby była szeroka tulejkatak jak bierznia... ale zeby to sie nie rozwaliło.... no potrzebny mi jest 1cm do szczęścia no moze mniej....bo zeby korona przechodziła to 0,5 starczy natomiast pokrętło jest jeszcze z prawej strony na amorze...w sumie mozna by je zdemontowac w ostatecznosci gdyby nie było tego 1cm.
prosze o jakies porady!! thx
temat chyba był, natomias nie mogłem go odnaleźć....Ale do rzeczy. Ma rame DC Cocker na sterach da-bomb no i nowe 66. I problem jak w temacie tzn korona mi zahacza o rame...i nie wiem co z tym kompletnie zrobić. Ktoś miał podobny problem i udało mu sie rozwiązać? Znajomy mi mówił ze mógłbym tulejke dorobic 1cm, która by nachodziła na rure, potem na to bierznie i dalej kule itd.. Ale to wg mnie to troche lipa patent, chociaz jakby była szeroka tulejkatak jak bierznia... ale zeby to sie nie rozwaliło.... no potrzebny mi jest 1cm do szczęścia no moze mniej....bo zeby korona przechodziła to 0,5 starczy natomiast pokrętło jest jeszcze z prawej strony na amorze...w sumie mozna by je zdemontowac w ostatecznosci gdyby nie było tego 1cm.
prosze o jakies porady!! thx
ze sterami to juz problem bedzie bo muszą byc calowe zeby gwara działała na rame, a teraz te wybic to musiałbym do dobrego serwisu jechać..... mam pomysł taki ze moze jest ktos by wytoczył bierznie identyczną co mam natomiast by zrobił ją wyższą o niecały 1 cm.....i wtedy bym aktualną zdjął a nabił te drugą....ale czy jest ktos kto sie takimi rzeczami zajmuje i zrobi to profesjonalnie?
..::: http://www.cmgstudio.pl :::..
Tematów o tym było od groma no, ale cóż szukajka jest jaka jest dodatkowo ludzie zakladaja o tym tematy których nie da się wyszukać praktycznie.
A więc są raczej tylko 2 sposoby. Przynajmniej mi znane.
1. Zakup sterów z wysokimi miskami.
2. Wytoczenie odpowiednio wysokiej bieżni.
Wszystko wymienione wyżej jak widać natomiast z bierznią do Tokarza. Nie powinno być z tym problemów wystarczy żebyś pokazał mu obecna bieżnię, a on wytoczy następną z grubszym spodem i tyle
Pzdr
A więc są raczej tylko 2 sposoby. Przynajmniej mi znane.
1. Zakup sterów z wysokimi miskami.
2. Wytoczenie odpowiednio wysokiej bieżni.
Wszystko wymienione wyżej jak widać natomiast z bierznią do Tokarza. Nie powinno być z tym problemów wystarczy żebyś pokazał mu obecna bieżnię, a on wytoczy następną z grubszym spodem i tyle

Pzdr
-
- Kontakt:
juz prędzej bym wytoczył podkładkę pod dolną miskę sterów, skoro cal, czyli 25,4mm wchodzi w rame, zrobiłbyś podkładke na 5mm (bo tyle Ci trzeba) to i tak jeszcze 20mm miski będzie w ramie, lepszy to pomysł od dużej bierzni na rure sterową, ale i tak nie najlepszy, z dośw. wiem, że nie warto patentowac w takich sprawach
http://www.pinkbike.com/photo/1612744
-
- Kontakt:
mumin89 ale ty sie o tą gwarancje boisz... stary myslisz ze ci cocker peknie bo stery zmienisz? pozatym..nie sadze zebys zakatowal cockera....
a tak wogole to jak zmienisz stery na wysokie stery z normalnymi miskami i ci nawet rama jakims cudem peknie...to zmienisz stery spowrotem na te da bomby... kto ci udowodni ze miales inne stery w tej ramie w miedzyczasie?
i ja bym najpredzej wytoczyl 5mm podkladke pomiedzy rame a miske sterow tak jak radzi Liwcio..... nie wiem ile normalne stery w ramie siedza ale jak z tych 25mm zrobi sie 20 to tez starczy spokojnie...
jak nie chcesz kombinowac to mozesz zawsze sprzedac 66 te nowe i kupic sobie 66rc 2k5.... ten amor w chyba kazdej ramie przechodzi pod dolna rura wiec bez obaw... ja mialem tego amora w COCKu i mialem jeszcze spokojnie 1cm luzu miedzy korkiem a dolna rura....i to przy mega niskich sterach bo mialem lekko krótkawa rure sterowa :P
a tak wogole to jak zmienisz stery na wysokie stery z normalnymi miskami i ci nawet rama jakims cudem peknie...to zmienisz stery spowrotem na te da bomby... kto ci udowodni ze miales inne stery w tej ramie w miedzyczasie?
i ja bym najpredzej wytoczyl 5mm podkladke pomiedzy rame a miske sterow tak jak radzi Liwcio..... nie wiem ile normalne stery w ramie siedza ale jak z tych 25mm zrobi sie 20 to tez starczy spokojnie...
jak nie chcesz kombinowac to mozesz zawsze sprzedac 66 te nowe i kupic sobie 66rc 2k5.... ten amor w chyba kazdej ramie przechodzi pod dolna rura wiec bez obaw... ja mialem tego amora w COCKu i mialem jeszcze spokojnie 1cm luzu miedzy korkiem a dolna rura....i to przy mega niskich sterach bo mialem lekko krótkawa rure sterowa :P
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
no to juz wszystko gra
Podkładka u Tokarza wyniosła mnie 10 zł + kupno nowych da bombów bo tamtych nie dało sie wyjąć i musiłem miske rozciąć
(plusem jest to ze mam zapasowe podładki, bierznie i kule). Podkładka maźnięta jest sprayem, ma wysokość 8mm i wszystko idealnie ze sobą pasuje, mysle ze nie powinno by problemów 
dzięki za pomoc