Jaca- pokazałes wszystkie koszty, ale chyba zapomniałes o kosztach związanych z rowerem, bo sam rower przeciez mi do jazdy nie wystarczy
Chyba że mieszkasz obok wyciągu i masz darmowe karnety.
Tak więc nie wymieniłęś kosztów związanych z wyjazdami, na których można pojezdzić, bo w swojej okolicy to można sobie na zjazdowce conajwyzej zarwać dziunie...
Przykładowo wyjazd do wierchomli na sob-nd.
Dojazd-Rzeszów-Wierchomla ok400km w obei strony, na 3 os. wychodzi ok 40pln za paliwo.
Nocleg -25pln,
Karnety -(najtańsze w całej Polsce!) 35pln/dzien, więc razem 70pln.
Co łącznie daje około 150pln wliczając jakis obiad.
Chcąc jeżdzić co weekend, wychodzi 600pln/miesiąc.
Moje koszty jeżdzenia MX.
Dojazd-10pln ( to juz zalezne jak daleko ma sie tor, to samo w przypadku DH i wyciągu)
Paliwo- na weekend jazdy po torze jest to jakies 10l czyli i ok.40pln
Wymiana oleju (w moim przypadku do skrzyni o silnika, jeden z najdrozsyzhc-Motul) -75pln/miesiąc.
Więc łącznie wyjazd kosztuje mnie 60pln/weekend, razem z olejem 315pln/miesiąc !!!
Do tego trzeba doiczyć koszty eksploatacji motoru względem sezonu(w moim przypadku CRF250)
Tłok-450pln
Napęd 400pln
Klocków nie licze, bo je wymianei sie tak samo jak w rowerze, i koszty są takie same.
Wymiana oleju w zawieszeniu , tak samo jak w rowerze, tylko że idzie 4x tyle oleju.
Jaca mowi o kierownicy, to samo ma się do DH, choc ja jeszcze zadenj nie skrzywiłęm.
Opony, tak samo jak i w rowerze.
Po drodze mogą dojśc wymiany np. łożysk w kołach, ale nie są to duże kwoty.
Duże znaczenie ma też to, czy robi się to samemu, czy nie. ja robie sam, bo nei był oby mnie stać aby komus oddawać motor.
Tak więc przejeżdzenie 6miesiecy w:
DH- kosztuje 3600pln
MX- 2750pln