off_road tamten patent duncona był kiepski, linki były strasznie obciążone i łapało to luzy albo po protu urywało http://www.pinkbike.com/photo/1571220/
SeraaX wszystko git tylko czemu ten z fotki był dorabiany? jest ze stali hehe
Patent ten sam co w GT i-drive tam też łącznik musieli przeprojektować.
Swoją drogą to tosa inu ma jeszcze inny wachacz tak myślę, skoro 2 właścicieli było wcześniej i nic sie z ramą nie działo w tym jeden z monsterem to ramka powinna wiele znieść
takie cos kiedys sie pojawilo na targach (bodjze 2006r) ramka Richi http://www.pinkbike.com/photo/2436168/
dwa dampery rownolegle czyli mozna stosowac duzo mieksze sprezyny wiec zwiekszy sie zywotnosc damperow
sasquatch ta rama ma takie przełożenie że z pewnością nie można tam wkładac miękkich sprężyn i tłumiki wcale sie w niej nie będą mniej "męczyć" niż w innych konstrukcjach.
tomac3 skok od 180 do 300mm mozna ustawic trakze przy najmniejszym skoku sprezyny naprawde musza byc bardziej miekkie niz w innych ramach z podobnym skokiem
sasquatch pytałem sie nich o to. Powodem podali wlasnie zywotnosc i ogólnie mniejsze przełozenie na damper ale jest to idiotyczne biorac pod uwage, ze stosuja dampery 222mm kiedy mogliby spokojnie 261mm albo dogadac sie z któras z firm i wstawic cos nawet wiekszego specialnie pod ich konstrukcje.
Pomijam fakt, ze juz wiecej sensu ma 2 damperów jeden po drugim ustawienie ma jak w przypadku Karpiela i Corsaira gdzie drugi działa jako regulacja dobicia bo ten ekstra skok i tak ma zastosowanie (jesli w ogóle ma, bo moim zdaniem jest zupełnie niepotrzebny taki skok) tylko aby nie dobijało na mega elo dropach, do których kolesiom sie nie chciało znalesc/zbudowac dobrego lądowania.
Szczerze to po wymianie paru maili z typami od tej ramy odnioslem wrazenie, ze powaznie nie wiedza co robia.
Szczerze dalej nie ogarniam po co robic ramy po trylion bilionów skoku jak juz wiekszosc riderów odkryła, ze jak sie dobrze zląduje to mozna miec nawet polowe tego co stare bender maszyny.
tylko ze dampery mialy wtedy max 3" skoku a jak zastosowali 2 dampery po 2.75" skoku to wychodzi w sumie tak jakbys mial damper o skoku 5.5" a takich nie robia
bez jaj przecież do tej ramy można by zastosować specjalne mocniejsze zaworowanie w damperze, do tego odpowiedniej customowej twardości sprężyny.
Jak dla mnie to wygląda tak, że wzięli standardowe dhx-y zamiast po prostu do foxa zagadać o specjalne zaworowanie... nie do końca profesjonalne podejście.
off_road własnie o to mi chodzi. Mysle, ze nawet z foxem, a jak nie to z mniejsza firma ala AVY moznaby dogadac sie o damper wiekszy niz 10.5 cala. Do tego CCDB i AVY dosc dobrze w teori duze przełozenia znosza.
Ale wiesz sa inni i sie ludzie jaraja.