Problem z rozkręcaniem tłumika w 888RC

Wooyek
Kontakt:

Problem z rozkręcaniem tłumika w 888RC

Post autor: Wooyek »

Mam zagwozdkę związaną z rozkręcaniem (i skręcaniem też) Marzocchi 888RC 2005.

Konkretnie chodzi mi o ten punkt manuala:

Obrazek

Przytrzymując małą nakrętkę (klucz 10) odkręcam cały górny korek. Problem jest taki, że jednocześnie mała nakrętka wkręca się na maxa na tłumik (bo kontruje odkręcanie korka, które niezbyt lekko idzie). W związku z tym wykoanie kolejnego punktu:

Obrazek

Jest ekstremalnie trudne, bo trzeba odkręcić mocno nakręconą nakrętkę, a teraz już nie ma za co tłumika przytrzymać, żeby się nie obracał razem z nakrętką.

Analogiczny problem jest przy montażu - nie ma jak odpowiednio mocno nakręcić małej nakrętki, żeby stanowiła kontrę dla korka.

Robiąc serwis jednej strony w ogóle nie udało mi się rozkręcić, z drugą miałem problem przy skręcaniu - korek nie jest teraz wkręcony do końca. Nie mogę z tym spokojnie spać ;)

Co robię źle? Pomóżcie! :)

PS. Pełny manual: http://manualer.happymtb.org/marzocchi/2005-888-rc.pdf
wojtec
Kontakt:

Post autor: wojtec »

czyli z tego co zrozumialem nie mozesz odkrecic tej nakretki (kontry) z drugiego rysunku ?jesli tak to wez kombinerki zlap przez szmatke lub kawalek detki ten patyk od tlumika i odkrec ...
Kupie damper dhx 4.0 lub 5.0 dlugosc 222
Wooyek
Kontakt:

wojtec pisze:czyli z tego co zrozumialem nie mozesz odkrecic tej nakretki (kontry) z drugiego rysunku ?
Tak.

wojtec pisze:wez kombinerki zlap przez szmatke lub kawalek detki ten patyk od tlumika i odkrec
Brzmi prosto - na tyle prosto, że sam na to wpadłem robiąc serwis ;) - niestety realizacja już tak prosta nie jest. Nakrętka tak mocno klinuje się na gwincie, że trzymanie kombinerkami (z gumową przekładką, po odtłuszczeniu powierzchni, żeby lepiej trzymało) nic nie daje (tłumik się kręci w kombinerkach).
Furmek
Kontakt:

Post autor: Furmek »

Detka ma slaby wspolczynnik tarcia ;)
IMHO niezastapiona jest rekawiczka lekarska (biala z cienkiej gumy), i spokojnie mozna reka zlapac za ten "patyk" i kluczem odkrecic nakretke.

BTW radze bardzo uwazac z sila skrecania tego do kupy, scianki w tym miejscu sa bardzo cienkie i ukrecic kawal gwintu jest baaardzo latwo
wojtec
Kontakt:

u mnie ten patent zadzialal . Musial korek byc strasznie mocno dokrecony skoro tak mocno ci sie skrecila ta srubka mi na szczscie lekko poszlo . Trzeba z tym uwarzac bo latwo mozna urwac ten gwint .
Prubowales nakrecic spowrotem korek trzymac bo kluczem a dotego zlapac tak jak wczesniej przez kombinerki ? zawolaj kogos do pomocy :) tylko wszystko z wyczuciem ...
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

Musisz złapać ten patyk kombinerkami, najlepiej przez jakąś gumę, czy np. silikon, by się nie ślizgało no i kręcisz jak chcesz ;)
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

Wooyek jesli naprawde nic nie daje rady zadne kombinerki detki itp to wex kawalek drewna..powiedzmy szescian o wymiarach 5x5x5 przewierc go wiertlem o srednicy tego patyka potem szescian przetnij na pol zeby miec dwie polowki... mozesz jeszcze delikatnie zeszlifowac powierzchnie którą przeciąłes tak ze jak zalozysz te dwie polowki na patyk i skrecisz imadlem (tylko nie za mocno) to zeby sie nie zetknęły ze soba i trzymaly ci ten patyk... takie patenty sa dosc skuteczne..
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
Wooyek
Kontakt:

Furmek pisze:Detka ma slaby wspolczynnik tarcia
Nie używałem dętki.

Furmek pisze:IMHO niezastapiona jest rekawiczka lekarska (biala z cienkiej gumy), i spokojnie mozna reka zlapac za ten "patyk" i kluczem odkrecic nakretke.
Fakt, to działało najlepiej - cały serwis robiłem w takich rękawiczkach, więc to rozwiązanie też sprawdziłem. Niestety rękawiczka poszła w strzępy, a i ręka trochę się poobcierała :|
Johnyk pisze:Musisz złapać ten patyk kombinerkami, najlepiej przez jakąś gumę, czy np. silikon, by się nie ślizgało no i kręcisz jak chcesz
A przeczytałeś to, co napisałem?
Wooyek
Kontakt:

XXX => No chyba spróbuję z jakimś imadłem (choć do takiego klasycznego niestety nie mam dostępu), choć boję się, czy nie zgniotę tłumika :|
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

Wooyek Tak czytałem i proponuję sylikon. I nie rób tego imadłem bo na bank zgnieciesz tłumik...
wojtec
Kontakt:

i jak udalo sie ?
Wooyek
Kontakt:

Dziś będę próbował z drewnianym klockiem.

A tak przy okazji: czym odkręcacie górne korki? Próbowałem znaleźć z sklepach nasadkę do grzechotki w odpowiednim rozmiarze (25) i nigdzie nie mieli. W końcu skończyło się niezbyt profesjolanie - na francuzie :|
MateuszWLCK
Kontakt:

Post autor: MateuszWLCK »

25? u mnie pasuje 26 - jeszcze trudniej jest dostac 26 :D
Wooyek
Kontakt:

Fakt, 26.
Wooyek
Kontakt:

Dupa blada, drewniany klocek, naprawdę mocno ściśnięty, nie pomógł :/