front pivot180 :/

ProBiker
Kontakt:

front pivot180 :/

Post autor: ProBiker »

siema panowie,
tłuke ten trik juz od kilku tygodni i ciagle nie wychodzi :/
co moze byc nie tak i co zle robie... ?

jade powoli, wciskam przedniegp hampla, lekko skrecam kierownice i podnosze tyl na jakies 15 cen tyli... udaje mi sie zrobic najwyzej pivot 90 :D

Pomocy :]
Rydzyk & Samoobrona Fans |||
erenes
Kontakt:

Post autor: erenes »

dobra kilka słów.

jedziesz powoli. Jak sie uczysz to szybciej by miec zamach bo i tak wszystkiego nie zgrasz w czasie. Moze katapultowac, ale nie przejmuj sie. Nauczyć sie. Jedziesz i jak tył chcesz zarzucic w prawo to robisz tak. Jedziesz, nagle będziesz chciał skrecic kiere w lewo, ale najpierw dajesz zamach kiera w prawo a potem agresywnie w lewo na maks i hamujesz. Ta kontra w prawo daje Ci zamach. W momencie jak skrecasz w lewo wciskasz przod i jak tł sie uniesie na maksa ciałem i nogami zarzucasz.

teraz wazne. zejdz z roweru i stań obok po lewej od roweru. Pocwicz to. Jak przechylisz rower do srodka skretu w lewo to poleci 20cm w prawo ale zaraz wróci pod swoim ciezarem jak zawias na spręzynie.
Jak przechylisz w prawo- zrobisz pivota ale gleba murowana na prawy bok. Sztuka to taki utrzymanie równowagi w pionie. Ani w lewo ani w prawo.

Do tego jak skrecisz kiere o 90 stopni i zrobisz pivot 180 to znów miałbyś kiere o 90 stopni tylko w drugą strone. Nie o to biega. bna poczatku mzoe byc. Ale jak robisz piwot robisz tak:

jedziesz, kontra zamach skret mocno enegrgicznei i afgresywnie. Inaczwej dalej bedziesz robił 90 stopni i mozesz przerzucic sie na xc:)

Jak zrobisz zamach i krecisz sie na przednim a tył dookoła krec tez równoczesnie przodem. Ja jak robie pivot krece przodem ale niewiele. Podczas pivota kiera kreci sie razem z rowerem.

Trialowcy potrafia nawet 360 stopni na samym przednim o czym nawet nie marzyłem. Ale do 180-200 stopni można dojsc w 2-3 dni. Kwestia przuyłożenia sie podglądania i praktyki. ENERGICZNIE!!!

dalej bedzie tak że trudno wyladowac bez gleby. pozniej bedziez po tym odrywał prżód i dalej na tylnim lub podskok i w powietrzy drugie 180 dokrecał

taki helicopter 360 tylko na płąskim.

powodzenia.
michal.89
Kontakt:

Post autor: michal.89 »

ProBiker
Kontakt:

dzieki erenes za pomoc :)
Lucid
Kontakt:

Post autor: Lucid »

daj maila to ci wysle filmik jak zrobic tego pivota tzn na tym filmiku widac jak nadac sobie rotacji dzieki predkosci, tak na początku robiłem teraz juz nie musze sobie dawac tej rotacji ale i tak lekko skrecam kiera zanim zrobie pivota...
ProBiker
Kontakt:

Domestos_WC
Kontakt:

Post autor: Domestos_WC »

ciekawe, na moim iXie wychodzi mi (bez hampla) jakies 150 stopni obrot... z hamplem mysle ze bym z ponad 200 obrocil ale na 20 " tylko... chyba jest LATWIEJ :)
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=273562 sprzedam na czesci pisac :* :D
Czarnuch
Kontakt:

Post autor: Czarnuch »

A propo helikoptera to chyba helikopter jest obrotem z murka z krawedzi i prawidlowy wynosi 270 ale opcja 360 tez istnieje, ale to tez trik godny uwagi sam sie ucze go teraz:D
Ja zawsze tu byłem nie myśl że tylko ty sie w to bawiłes
Lucid
Kontakt:

Post autor: Lucid »

wysłane ProBiker
T o M e K
Kontakt:

Post autor: T o M e K »

ja tez robie 90 stopni. dzis atakuje 180. Moim zdaniem recepta jest prosta :
wszystko dwa razy mocniej i szybciej... Dobrze mowie???
Baby :młoda leciała jak strzała,a stara szczała jak leciała
m4kar0n
Kontakt:

Post autor: m4kar0n »

Lucid albo ProBiker mozecie mi tez podeslac ?? makaronz@o2.pl
GG:3376530
Simonz
Kontakt:

Post autor: Simonz »

ja poradzew Ci tak - uczylem sam sie pivotu na przednim stojac w miejscu z zacisnietymi hamplami. Robilem to mniej wiecej tak: stoje normalnie dwoma kolami z zacisnietymi hamulcami i przechylam sie nad kierownice (kolanami pod :p), skrecam kiere w prawa strone i zarzucam dupe w lewo. Tak ja sie nauczylem i nawet dobrze umiem 360...
Hardcore rulez!
gg: 846952
Czarnuch
Kontakt:

Post autor: Czarnuch »

Owszem da rade nastojaco ale, jak masz krotki mostek i waska kierownice to bedzie bardzo trudne lepiej z jazdy. No chyba ze masz mostek tak z 5-7cm i kierownice z 700.
Ja zawsze tu byłem nie myśl że tylko ty sie w to bawiłes
ODPOWIEDZ