FR oraz DH

ride2die
Kontakt:

FR oraz DH

Post autor: ride2die »

czy ktos mi wyjasni bo chyba sie cos pozmienialo a ze dlugo mnie nei bylo to sie zapytam i przylamie troche :) jaka jest roznica miedzy fr i dh ogladam roznego rodzaju produkty niektore firmy podaja swoje biki jako maszyny i do tego i do tego a sprzedawcy w sklepach proboja robic ze mnie kretyna byleby mi wcisnac sprzet :)

fr - jazda 4fun dropy gapy hopy nsy bez pospiechu ogolno pojete kolarstwo gorskie

dh - jazda na czas z gory na dół i czy dh jest fr bo przeciez to rowniez jakis odlam fr

przynajmniej za moich czasow tak to wygladalo a teraz niby wszystko jest do wszystkiego :)

pozdrawiam
6casey6
Kontakt:

Post autor: 6casey6 »

dla mnie DH to jazda w dół na czas, po specjalnie przygotowanej trasie, a FR to zabawa i każdy to interpretuje na swój sposób, stąd nazwa free ride
slazak
Kontakt:

Post autor: slazak »

znowu polemika będzie... powiem jak ja to odbieram, freeride to dla mnie wszytko po kolei hopy dropy bandy techniczne odcinki ns. DH dla mnie to cos w czym łącze technike freeride'u z czasem w jakim muszę to wszytko pokonać. Sprzedawcy pewno mając na myśli dh to podłączają to pod FR. Jak wszytkie streety dirty pod nazwę dual czasem. Samo DH wiadomo czas - waga geometria.
Skyline GT
Kontakt:

Post autor: Skyline GT »

FreeRide jak sama nazwa mówi . Wolna jazda , skaczesz z dużych dropów czasem zrobisz trick , bez pośpiechu .
DownHill- to masz jak najszybciej jedziesz od startu do mety i rzadko kto robi tricki ,
Frrytkiii
ride2die
Kontakt:

to widze podobnie myslimy a teraz jezeli mozna to neich mnie ktos oswieci jakie sa dokladnie roznice w ramach do dh a fr wiadomo kazdy dh chce miec lekka rame ludzie co smigaja fr niekoniecznie ale chodzi mi o to ze slysze swietna rama do fr ale do dh sie nie nie nada czyli wychodzi na to ze jednak nie jest wszystko do wszystkiego...wychodzi na to ze na kazdej ramie dh mozna cisnac ostre fr ale nie na kazdej ramie fr mozna cisnac dh dobrze rozumiem ?
hyhy :)
Skyline GT
Kontakt:

FR to mają nie duże ramy o dużej zwrotności i skoku ok 170mm .
Frrytkiii
ride2die
Kontakt:

to jeszcze wymiencie mi po 5 ramek do fr i 5 do dh i juz nie zawracam dupsztala tylko skocze do sklepu i zloze juz bika :) dosc juz myslenia czytania i dedukowania ale ramki jesio wymiencie :) pozdrawiam
ride2die
Kontakt:

hmm to dziwne bo myslalem ze ramy do dh sa bardziej zwrotne niz fr hyh
Skyline GT
Kontakt:

FR:
-Kona Stinky
- Specialized Big 1-3
- Specialized FSR
- Karpiel Disco Volante
- DunCon Pitbull

DH:
- Santa Cruz V10
- Karpiel Armageddon
- Kona Stab
- Norco Savage
- DunCon Cane Corso
-Intense M6
- Specialized Demo 9
- Giant Glory DH
- Glory Fainth 1-3
- Lapierre dh 230
- Romet [(wersja DH)nie pamiętam jak się nazywał]
- DunCon Cocker
- NS Core
Frrytkiii
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

ride2die wybacz że pytam tak offtopowo,ale w jakiej dupie się zaszyłeś, że nie jesteś na bierząco w temacie? :mrgreen:

pozdr!
Back in black
Skyline GT
Kontakt:

Może mu mózg wietrzyli :mrgreen: bez obrazy.
Frrytkiii
Louis
Kontakt:

Post autor: Louis »

heh co do DC PitBull jako rama Fr'owa ro chyba jakas pomyłka tak samo jak z rama ns Core jak juz to bitch i raczej nie za ciezki FR. pozdrawiam ;* Wesołych Swiat.
ride2die
Kontakt:

ano zaszylem sie gleboko duzo by opowiadac na tyle gleboko ze troche sie pozmienialo ale nie ma co nadrabiam hyhy :)
pałowaty
Kontakt:

Post autor: pałowaty »

Skyline GT Romet BlackJack :)
a Core bardziej do fr i all around...
romet pelicancan + pike 409
Skyline GT
Kontakt:

Louis
Mylisz się . Ja teraz jej używałem w ostrym FR a w następnym sezonie jeszcze ostrzejszy i spokojnie wytrzymuje!
Frrytkiii
ruwenzori
Kontakt:

Post autor: ruwenzori »

ride2die pisze:wychodzi na to ze na kazdej ramie dh mozna cisnac ostre fr ale nie na kazdej ramie fr mozna cisnac dh dobrze rozumiem ?
Nie wszystkie ramy do dh wytrzymują duże hopy, dropy itp które ramki do fr wytrzymują spokojnie, a większość ram do fr nie wybiera nierówności podłoża z taką precyzją jak ramy do dh
Tak samo jak z amorami np fox 40 lub boxxer który są do dh nie wytrzymają takich lotów i niedolotów jak marzocchi 888 które jest bardziej do fr, a 888 nie ma takiej pracy jak one
Tak jest według mnie :D
Choć niektórzy mogą powiedzieć że ósemki można fajnie ustawić na dh ale jednak to nie to samo co amor stworzony wyłącznie pod kątem dh :wink:
Skyline GT
Kontakt:

Zgadzam się z Tobą.
I wszystko już powiedziane ;D
Frrytkiii
ruwenzori
Kontakt:

Post autor: ruwenzori »

Skyline GT pisze:FR to mają nie duże ramy o dużej zwrotności i skoku ok 170mm .
Według mnie to mają troche więcej skoku :wink:
Np. karpiel który ma 300mm skoku przecież nie jest do dh tylko do ostrego fr
Konan1994
Kontakt:

Post autor: Konan1994 »

Freeride- nie ma zasad, jedziesz jak chcesz i nie ma rywalizacji

Dh- Jedziesz na czas, masz wytyczoną trasę i rywalizujesz z innymi
ODPOWIEDZ