Noga w gipsie...
-
- Lokalizacja: Polska stolica :/ muzyki tanecznej (disco polo) => Radom
- Kontakt:
Noga w gipsie...
mam noge w gipsie.. jakies dwa miesiace temu zlozylem rower... potem mialem 3 tyg. przerwy bo byly szwy na plecach, a teraz noga w gipsie... uwazajcie chlopaki na downstairs manuala.. kilka dni temu wyczailem fajne schody, bylo ich mniej wiecej 7-8.. skoczylem raz tylko bo ladowalo sie juz na przejsciu dla pieszych, a po kilka razy dziennie robilem na nich downstairs manuala... wczoraj nie wyszlo :| za mocno kiere podrzucilem i polecialem na plecy.. lewa noga sie zgiela i przygniotlo ja cialo.. qrde no.. wyladowalem na przejsciu, pelno ludzi bo to blisko dworca, nikt sie nie odezwal i nie zapytal czy wszystko jest ok.. :X ale mniejsza o to.. wstalem jakos, pozbieralem sie i na rower.. mialem jakis kilometr do mojej przychodni,wsiadlem na rower, noga tak bardzo niebolala...powoli na 1-1 i 2-1 dojechalem do przychodni, wyciagnalem karte, i wladowalem sie do windy na rwoerze... po 15 minutach poszedlem do lekarki, ta mi dala skierowanie na przeswietlenie.. powoli wrocilem do domu... a po kilkunastu minutach zadzwonilem po taksowke i do szpitala, tam sie okazuje ze ortopeda przyjmuje do pietnastej.. na izbie przyjec odeslali mnie do drugiego szpitala, ktory jest na drugim koncu miasta.. wiec znowu w taksoke wsiadlem, pojechalem na izbe przyjec... zrobili mi przeswietlenie, noga strasznie nawala, spuchnieta duza czesc stopy.. przychodzi ortopeda, i mowi mi ze mozna to rozpoznac jako pekniecie kostki, poszedlem do gipsiarza, a ten mi gips zalozyl, za 3 tygodnie do kontroli i zobaczy sie co dalej,.. qrde no :( to moje pierwsze zlamanie.. i musze sie teraz zapytac, od kiedy bede mogl jezdzic na rowerze ? da rade pokrecic kawalek ejszcze z gipsem na nodze ? czy od razu po zdjeciu gipsu bedzie wszystko ok i znowu bede mogl skakac itp ? czy potem jakos trzeba uwazac np przez 1 tydzien albo 2 ? z gory thx za rady, i jak ktos przeczytal do konca to tez thx :]
W gipsie nie jezdzij jak Ci zdejma to lekko ja mialem reke zlamana i odrazu nie zaczelem jezdzic musisz odczekac te 3 miesiace. Zeby sie zroslo dobrze. Po zdjeciu bolała mnie jeszcze reka trzymaj sie.
http://www.darkthrone.com/recruit.dt?ui ... 0311X30277
http://www.darkthrone.com/recruit.dt?ui ... 0311X30277
bez......
Po zdjeciu gipsu pewnie bedziesz mial chudzitka noga jak 150. Ja tak mialem z reka ze miescie mi troche zanikly. Potem po zdjeciu pewnie bedziesz mial jeszcze rehabilitacje. A z rowerem to lepiej ostroznie. Popytaj lekarza lepiej.
Aha i wutamy w gronie meteorologow :-) Trzymaj sie ... bedzie dobrze.
Aha i wutamy w gronie meteorologow :-) Trzymaj sie ... bedzie dobrze.
o stary, przykro mi, ale najlepsze zaczyna sie dopiero po zdjeciu gipsu ...
zdejmuja ci to badziewie, a ty jak stnac nie mogles, tak dalej nie mozesz, po postawieniu nogi na ziemie czujesz, ze rozplywaja Ci sie stawy, ktore dlugo nie byly pod obciazeniem. Ja chodzilem jeszcze z 3 togodnie o kulach, po sciagnieciu gipsu, ale moje zlamanie bylo dosc powazne (w 3 miejscach wewnatrz kolana). oczywiscie zaraz jak tylko moglem chodzic wsiadlem na bika (na fula ofkors, sztywniak musial isc do zyda) i jazdki po bolki i spowrotem. Miesni totalny brak, na poczadku wyprostowanie nogi w pozycji siedzacej sprawialo mi duuzy problem. jak bedziesz wytrwaly, bedziesz duzo cwiczyl, chodzil na rehabilitacje, to szybciej wrocisz na rowera.
zdejmuja ci to badziewie, a ty jak stnac nie mogles, tak dalej nie mozesz, po postawieniu nogi na ziemie czujesz, ze rozplywaja Ci sie stawy, ktore dlugo nie byly pod obciazeniem. Ja chodzilem jeszcze z 3 togodnie o kulach, po sciagnieciu gipsu, ale moje zlamanie bylo dosc powazne (w 3 miejscach wewnatrz kolana). oczywiscie zaraz jak tylko moglem chodzic wsiadlem na bika (na fula ofkors, sztywniak musial isc do zyda) i jazdki po bolki i spowrotem. Miesni totalny brak, na poczadku wyprostowanie nogi w pozycji siedzacej sprawialo mi duuzy problem. jak bedziesz wytrwaly, bedziesz duzo cwiczyl, chodzil na rehabilitacje, to szybciej wrocisz na rowera.
-
- moderator
- Kontakt:
mi niecale 2 tyg. temu sciagneli gips z reki(zlamanie obu kosci przedramienia z przemieszczeniem)polamalem sie 3 lipca;/ ok.6 wrzesnia mi wyciagaja druty z reki narazie jezdzic ni **** nie moge-popedalowac 200m. to ok ale o bunnym i manualu zapomnij...straszny bol:/ nadgarstka nie moge jeszcze ruszac tak jak przed zlamaniem a kosci mam jeszcze nie zrosniete do konca mam tylko nadzieje ze w zime juz bedzie ok. i bede mogl startowac w nokii i pp w normalnej formie przyszlym roku
druty 8 tyg. w rece a gips 6 mam nadzieje ze rehabilitacje skoncze w listopadzie
druty 8 tyg. w rece a gips 6 mam nadzieje ze rehabilitacje skoncze w listopadzie
dokładnie, kiedys na sylwestrze moja dziewczyna skreciła noge a ja myslałem ze jest zajebana i gada głupoty i zacząłem masowac tą noge na siłę powykrecaęłm na wszystjkie strony jak sie dało, co sie pózniej okazało to pozrywałem sciegna jej czy cos, wiem ze to drastyczne ale tak wyszło,no i teraz jest meterololodzka...czyli jak napisali zmienia sie pogoda to łupie w kosciach czy rwie nie wiem sam ale czuc, pozdro
MaciekM, szacuneczek za determinacje do powrotu na rower:)
ale z gipsem to nie radze, bron cie boshe - bo sie zalatwisz dokumentnie...Wiem co mowie, mam stara lekarza...a po zdjeciu gipsu tez ostroznie.dobrym sposobem jest basen - np przejdz sie ze dwa trzy razy po zdjeciu gipsiora, poplywal, popracuj kostka, zobaczysz czy jest ok. jak nie bedzie nawalac, to mozesz probowac, ale tak gdzies miesiac po zdjeciu gipsu, nawet ka bedzie ok, odradzalbym skoki..tyle. pozdro
ale z gipsem to nie radze, bron cie boshe - bo sie zalatwisz dokumentnie...Wiem co mowie, mam stara lekarza...a po zdjeciu gipsu tez ostroznie.dobrym sposobem jest basen - np przejdz sie ze dwa trzy razy po zdjeciu gipsiora, poplywal, popracuj kostka, zobaczysz czy jest ok. jak nie bedzie nawalac, to mozesz probowac, ale tak gdzies miesiac po zdjeciu gipsu, nawet ka bedzie ok, odradzalbym skoki..tyle. pozdro
ja mialem od 3 maja zalozony gips :) po 5 dniach zdjelem bo meni wkurwial niesamowicie :D, ale polezalem dzionek bez , noga napieprzala ostro wiec do lekarza i jeszcze raz men iwsadzili w gips :) ten potrzymalem 3 dni i zdjelem ;P no i powiem Ci tak :) gips mozesz potrzymac se z tydzien moze 10 dni.. i bedzie spoko.. bo co ma sie zrobic to sie zrobi :P .Jesli chodzi oto co po gipsie to bedziesz mial problemy przez tydzien.. ale potem coraz lepiej jest.. ( po zjdeciu najbardziej bolal mnei achilles), co do zaniku miesni to niemialem zadnej roznicy.... ale to moze temu ze ptrenowalem 7 lat sprin i tak jakos zostalo ze nogi mam dosc silne ... Życze powortu do zdrowia.. pociesze cie tylko tym ze dostaniesz odszkodowanie, niby glupie pocieszeneie ale zawsze cos :) 3maj sie
-
- Lokalizacja: Polska stolica :/ muzyki tanecznej (disco polo) => Radom
- Kontakt:
heh.. odszkodowanie mogloby byc :) co bym dostal to bym przeznaczyl pewnie na kask.. albo dlugi oddal, a potem kask.. :) nie wiem sam, w kazdym razie thx guys ;) a w tym roku pozostaje juz mi tylko xc ? bede mogl jeszcze poskakac chociaz pozna jesienia albo zima ? a co do schodow, to trudno.. nie wyszlo :) chociaz i tak jeszcze nie raz je pokonam :) pomyslec ze to troche na wlasne zyczenia, mniejsza.. glupio tylko ze teraz bedzie przerwa.. na rowerze nowym niecaly miesiac jezdzilem.. a to prawda ze dobrzeby bylo wpieprzac teraz jakies galaretki,kisiele i budynie ? wogole moze ktos sie orientuje co dobrze wplywa na kosci :) jeszcze raz thx for all :]
no ja po miom zlamaniu (patrz wyzej) zarlem w szpitalu przez 3 tygodnie taka dawke wapnia, ze koniec, 3 tablety 3x dziennie, minely 3 miechy od zdjecia gipsu, jezdze juz niemal normalnie na biku (unikam duzych hitow, dropow itp), z tym, ze przesiadlem sie na fula i tobie tez to radze. jakos na poczatek roku akademickiego planuje powrot do sztywniaka, ale zobacyzmy jak sie beda sprawy (stawy :P ) mialy :)
hej Bartuch jakto ?? dawali ci tabletki z wapniem ??? to można kupic wapn w tabletkach ?? ej to wypas bo ja mam juz dośc picia mleka non stoop kuuurde ...... ja mam złamana podstawe kości piszczelowej i też siedze z gipsem :/ juz mineły 4 tygodnie a jeszcze drugie tyle :( mięśnie zanikają i to przejebanie- ja po 2 tygodniach w szynie miałem zamiast lydki worek skory. a wlaśnie jak masz wgipsie noge to możesz poruszać stopą w kostce czy gips doklładnie przylega ci do skóry ?????? bo mi lata jak ******** a jak podniose noge to mi normalnie WISI ????