Serwis Rock Shox Totem...

AlanCK
Kontakt:

Serwis Rock Shox Totem...

Post autor: AlanCK »

Witam.
Byłem niedawno na rowerze z Totemem wszystko było ok a po przyjeździe do domu zauważyłem że coś jest jednak nie tak, wogóle nie jest czuły bardzo muli i jest sporo twardszy...można powiedzieć że przestał prawie wogóle pracować albo pracuje jak jakiś amor z tesco

Myślałem że to przez ujemną temparature ale po kilku dniach w domu chodzi tak samo do bani :?

Miał ktoś doczynienia z serwisem tego amorka ??
jedyne info jakie znalazłem to taki poradnik od Sram'a :
http://www.sram.com/_media/techdocs/AVI ... ENG.R6.pdf

Idzie taki serwis przeprowadzić samemu czy oddać do serwisu ??
I jakby ktoś mógłby powiedzieć jakie mogłby by być orientacjne koszty serwisu??
(bo jak niewielkie to nie będe sam kombinował)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Serwis pike'a w autoryzowanym serwisie RS w Lublinie kosztuje 150zl (uszczelki, olej, czyszczenie). Myślę, że ceny wszędzie są takie same dla każdego modelu. W razie czego jutro się mogę dopytać, żebyś wiedział orientacyjnie jak to jest :)
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

Tez polecam serwis jesli sie na tym nie znasz. TO nie stare marzoki ktore sie rozkrecalo kombinerkami i mozna bylo przeserwisowac na chacie. Poza tym nie podales jakiego masz totema czy coila czy solo air czy 2stepair
n0 ridE n0 fUN
popawu
Kontakt:

Post autor: popawu »

http://www.sram.com/_media/pdf/rockshox ... MY09_E.pdf

tak ciezko znalezc ......

koszt serwisu to 180 zł uszczelki + 200 zł robocizna tak mi powiedzieli w harfie ;]

totem w srodku jest prosty jak cep... rozkrecenie go to bajka, nie da sie nic zepsuc, a caly serwis zajmuje jakies 30 min. i jesli uszczelki sa w porzadku, to ich przypadkiem nie wyjmuj, bo beda do wyjebania(na szczescie enduro robi juz zamienniki)

nie ma sie co bac, tylko rozkrecac, wiekszy mialem problem z rozkreceniem jakiegos starego suntoura

moj to wersja coil, nie wiem jak z wersja air, ale da sie rozebrac tylko strone z tlumikiem, bo dolne golenie(kapiel) nie ma nic wspolnego z tym co pracuje na gorze
AlanCK
Kontakt:

3,143k4r2Mam Totema Coil rocznik 07...

GgG z kosztami sobie poradze zadzwonie jutro to serwisu u siebie w mieście ale dzieki za chęci :wink:
Sell: Rower - Intense M9
Berti_BB
Kontakt:

Post autor: Berti_BB »

popawu - może ty mi pomożesz bo w żadnym manulau nie ma. Otóż rozebrałęm calusiękiego domaina 318 z motion control ( to co masz w totemie) bo robiłem serwis znaczy robie bo czekam na olej. Ale wszytsko wiem bo to proste w środku jest tylko nie wiem gdzie ma być ta mała sprężynka wielkości ok 3 cm ( w ladze motion control jak masz ten koszyczek potem olej następnie tą sprężynkę (w środku niej dwa plastiki takie podkładki) i ten taki tłumik o góry taki tłok jakby ) dobrze myśle że to tak ma być bo odwróciłem do góry nogami i wyleciała ta spręzynka tylko nie wiem z której lagi :D
Jak pisałem wcześniej wydaje mi się że z prawej z motion control ale pewny nie jestem. Za pomoc dzięki, Jak coś nie jasne to zrobie foto.
...
easy_rider
Kontakt:

Post autor: easy_rider »

Chcesz wymienić olej i przeczyścić to nie ma problemu zrobisz to sam.
Jak masz w planach czyszczenie wymianę oleju dobijanie ślizgów to niestety ale będziesz musiał odesłać do harfy (chyba że się na tym znasz), najgorsze jest dobijanie ślizgów bo muszą je wyciągnąć a przy wyciąganiu dolnych ślizgów górne mogą się porysować i wtedy trzeba wymienić.
koszt ślizgów ok.100zł, serwis (wymiana oleju i dobicie ślizgów) ok. 170zl, uszczelki kolejne ok. 100zł
reasumując na pewno zmieścisz się w sumie 400zl :wink:

Berti_BB
sprężynka wyleciała z lagi ze sprężyną
:arrow: http://www.sram.com/_media/techdocs/07_ ... 0Print.pdf
mas1o
Kontakt:

Post autor: mas1o »

To ja mam pytanie. Mam od paru dni domaina 318 - po jakim czasie (albo skąd bede wiedzial) ze trzeba cos z nim zrobic? Jest cos takiego jak pierwszy przeglad + serwis za darmo? Kupowalem w polsce.

I kiedy psuja sie slizgi, uszczelki i olej jest do wymiany?
AlanCK
Kontakt:

widze że zdania są podzielone... i sam nie wiem co robić czy oddawać do serwisu czy próbować samemu...

teoretycznie zmiana oleju poprzez odkręcenie dwóch śrubek wylanie go i przelanie na nowy to dla mnie pryszcz ale czy to sprawi że amor będzie pracował jak dawniej??

Bo jeśli niewiele to zmieni to wole go oddać do serwisu nawet z wymianą wszystkich uszczelek po prostu chcę aby pracował tak świetnie jak dawniej :wink:
easy_rider
Kontakt:

mas1o pisze:po jakim czasie (albo skąd bede wiedzial) ze trzeba cos z nim zrobic? Jest cos takiego jak pierwszy przeglad + serwis za darmo? Kupowalem w polsce.
-po prostu co jakiś czas przydałoby się wyczyścić,
-w 2007r. był program lojalnościowy, przegląd amortyzatora za darmo

AlanCK pisze:teoretycznie zmiana oleju poprzez odkręcenie dwóch śrubek wylanie go i przelanie na nowy to dla mnie pryszcz ale czy to sprawi że amor będzie pracował jak dawniej??
-jak nie spróbujesz to się nie dowiesz
AlanCK
Kontakt:

No to w takim razie zobaczymy co to da ...

jeszcze tylko jedno :wink:

20cc to ile ml ???
Wydaje mi sie że to bedzie 20ml licząc cc jako cm3 tak ??:D

i dobrze wyczytałem z tej instrukcji... lać tam olej 15w (np. motorex'a) ???
http://www.sram.com/_media/techdocs/AVI ... ENG.R6.pdf
easy_rider
Kontakt:

ile oleju :arrow: http://www.sram.com/_media/pdf/service/oil_chart.pdf
AlanCK nie zapomnij nasmarować uszczelek :mrgreen:
AlanCK
Kontakt:

easy_rider ale mi chodzi tylko o wymiane kąpieli olejowej Speed Lube...
Spójrz na link co podałem tam pisze żeby wlać te 20cc oleju 15w jeżeli sie nie mylę :wink:
easy_rider
Kontakt:

ściągnij to :arrow: katalog części
i to :arrow: instrukcja
i poczytaj 8)
AlanCK
Kontakt:

z tymi instrukcjami manualami i tym podobnym już sie zapoznałem... i chciałem tylko zapytać czy opłaca sie zmieniać tą kąpiel olejową czy z miejsca dać wszystko do serwisu :wink:
popawu
Kontakt:

Post autor: popawu »

omfg, jak sie nie znacie to po **** piszecie pierdoly. wlej sobie olej najlepiej 5w, ja na takim jezdze, 15w to kupa(nie wierzysz, zadzwon do harfy).... po za tym do totema powinienes dostac taka strzykawke do wymiany oleju z kapieli olejowej..... i jakie smarowanie uszczelek, kapiel zmienia sie od dolu i te male uszczelki co sa na srubie nie sa do niczego potrzebne tak wiec nie placz jak zgubisz ;]

a no i jeszcze jedno, zmiana kapieli daje bardzo duzo, nie wiem jak totem to robi ale co te 25-30h trzeba wymienic zeby ladnie pracowal, zreszta sam zauwazysz jak zaczniesz smigac i wymieniac=]

ehh, krew dzis oddawalem i jestem jakis nie swoj....
po trzecie to pilnuj zeby na uszczelkach kurzowych nie bylo syfu ( albo brunoxem czy czyms takim jak nie masz co z kasa robic, albo po prostu smarem do lancucha polewasz uszczelke dookola i wgniatasz amorek, scierasz jakas szmatka z goleni i luxus ;) )
AlanCK
Kontakt:

No i o to mi chodziło, konkretna odpowiedź dzięki popawu

Jak zmienie kąpiel pochwale sie rezultatami pozdro :wink:
ODPOWIEDZ