Hayes Sole

lukasz166
Kontakt:

Hayes Sole

Post autor: lukasz166 »

Witam,

ostatnio kupiłem na Allegro hamulec tylny Hayes Sole. Mimo złych opinii o tym jedno tłoczkowym hydraulicznym hamulcu postanowiłem zaryzykować. Hamulec kupiłem używany, aczkolwiek wyglądający jak nowy w bardzo dobrym stanie :) I teraz sprawozdanie :P Od razu po zamontowaniu trzeba wyregulować dobrze zacisk względem tarczy. Nie przysporzyło mi to wiele trudu i szybko się z tym uporałem. Następnie ustawiłem klamkę, która tak swoją drogą podoba mi się, że jest długa :D Oczywiście po tych czynnościach teest! Okazało się, że hebel na tarczy 160 mm potrafi bardzo wiele, jego siła zacisku mnie zaskoczyła. Porównywałem z Accent Freezer i Avid BB5. Oba wypadły blado przy Sole. I żeby nie było, zaciski są moje, więc opinia jest jak najbardziej obiektywna. Modulacja, z tym w Sole jest ok, nie robi nagłego stop, chyba, że na mocno zaciśniemy klamkę :) Jeśli chodzi o zapowietrzanie się, to ja czegoś takiego nie doświadczyłem.

W związku z powyższym myślę, że Hayes Sole, to nie taki "Shit", jaki ludzie z niego robią. Co prawda lepszym wyborem jest Hayes Nine, aczkolwiek jeżeli miałbym wybierać BB5 vs. Sole bez zastanowienia brał bym Sole.

Pozdrawiam, Łukasz.
Trance Lover
DJ MICROS
Kontakt:

Post autor: DJ MICROS »

To jak dla mnie nadaje się raczej do sprzętowni niż na forum...

Ale ten hampel rzeczywiscie nie jest taki zły, mam go w dirtówce, jest lekki i dziala WMIARE :P pomimo tego, ze latwo sie zapowietrza... AHA... i gdybyś miał problem z przewodem, to możesz do niego kupić przewód od shimano, sprawdzilem to i dziala.

Mimo wszystko raczej zapraszamy z tym tekstem do sprzętowni ;)

pozdro
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

to jakaś reklama,czy co?
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
lukasz166
Kontakt:

Post autor: lukasz166 »

W sprzętowni postanowiłem nie pisać, ponieważ jest tam taki bałagan, że aż strach się bać.

@nopainnogame

Nie, to nie jest żadna reklama. Jest to tylko i wyłącznie obiektywna ocena hamulca.
Trance Lover
nooz
Kontakt:

Post autor: nooz »

a co byście powiedzieli o hayesie mx4? bo jakos nie ma go w sprzetowni, pierwszy raz o nim słysze?
konewka
Kontakt:

Post autor: konewka »

jakby kazdy dawal tutaj opinie o sprzecie, ktory kupil typu: "dzisiaj kupilem nowe nakretki na wentyle, w porownaniu do moich starych ładniej sie błyszczą..." to bylby wielki burdel takze zastanow sie nim napiszesz cos nowego. po to sa dzialy na stronie zeby z nich korzystac
http://mrshaper.pinkbike.com/
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

konewka moim zdaniem opinia o sprzecie na forum ma tyle sensu ze mozna sie potem o detale podpytac. Jest kontakt i mozna weryfikowac recenzja. A ze w sprzetowni jest burdel to inna sprawa.
nooz
Kontakt:

Post autor: nooz »

to dzięki za pomoc..............................
konewka
Kontakt:

Post autor: konewka »

Spaced, moze w takim razie trzeba cos z ta sprzetownia zrobic???????
http://mrshaper.pinkbike.com/
ODPOWIEDZ