CZECHY- trasy u południowych sąsiadów

osato
Kontakt:

CZECHY- trasy u południowych sąsiadów

Post autor: osato »

Witam, w trakcie wakacji chę się wybrać z moją dziewczyną i rowerami oczywiście :P do jakiegoś bike parku w Czechach ale nie wiemy dokłanie gdzie :P
Najlepiej gdyby był on w miarę blisko granicy i tak powiedzmy w obrębie Dolnego Śląska
i z chęcią poczytał bym wypowiedzi ludzi ktorzy tam byli i jeździli
chodzi mi głównie o koszty, czy jest wyciąg na który można się wbić z rowerami, czy jest blisko nocleg itp.

z góry dzieki za odpowiedź
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

połUUUUdniowych .... to tak na wstępie.

od siebie mogę polecić rokytnice. 25 minut jazdy od szklarskiej. jedna traska dh i jedna traska z nsami. wyciąg super, pełna kultura. noclegu nie znam.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
osato
Kontakt:

Post autor: osato »

zawsze ten wyraz mi sie je*ał :P

hmmm tylko 2 trasy? troche chudo patrząc z perspektywy wyjazdu na minimum tydzień...
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

osato ja byłem na jeden dzień i nie ogarnąłem nawet połowy. w czechach masz jeszcze szpindel, ale tam chyba jest tylko jedna traska. najbliższy rozwinięty bikepark masz najprawdopodobniej w libercu, znajomi mówią że bardzo fajnie, w tym roku tam się udam :)
Zwolson
Kontakt:

Post autor: Zwolson »

Dolni Morava ... Mega szybki tor do 4x , ns'y ' dirty no i scieżki DH :)
http://zwolson.pinkbike.com/album/Zawody/
thomson
Kontakt:

Post autor: thomson »

Liberec jest spoko. Całkiem inna miejscówka niż Spindel. 3 oficjalne trasy (na mapce bikeparku), ale opcji jest zdecydowanie więcej. Traski generalnie w lesie po korzeniach +jedna pod wyciągiem (generlanie same zakręty i fajny wallride).
Wyciąg pełna kultura, rowery pakuje i zdejmuje obsługa. Czasami na górze trzeba troche poczekać na swojego bika bo rowery ładuja jak już wszyscy wjadą na góre (w Polsce nie do pomyślenia).
Karnet na 10wjazdów kosztował 450koron czyli dosyć drogo.
Największa lipa jest tam z noclegami. Kwater blisko wyciągu jest niewiele, a jak są to mają chore ceny. Po długich poszukiwaniach znaleźliśmy kwatere troche niżej w mieście, ale jakoś tanio też nie było.
Tak czy siak jest to mój pierwszy cel wyjazdu na wiosne.

Spindel to klasyka. Trasa generalnie jedna (+odbicie na ns-y), ale bardzo długa. Kamloty, kamloty i jeszcze więcej kamlotów. Jest jeszcze jeden szlak turystyczny, na który można uderzyć dla urozmaicenia. Noclegów dużo i tanio.
Generlanie pozycja obowiązkowa, ale nie na tydzień.

Rokytnice też spoko, ale tak jak Kaktuss pisał też tylko dwie traski.

Ostatnio robiliśmy wypad łączony Spindel+Rokytnice. Myśle, że jest to już jakać opcja na tydzień.
www.gkkg.pl
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

KaKTuSSS w spindlu sa teraz juz podobno 2 trasy.

Do tego jeszcze na południu czech jest bikepark kony > Spicak, Bozy Dar na zachodzie, i Triniec na Wschodzie.

A co do ilosci tras to jak trasa jest trudna to na tydzien jest akurat spoko bo nie ogarniesz jej tak szybko.

thomson dobrze slyszec bo jak ostatnio bylem w Libercu to cos tam nic nie było.
parkrowerowy.pl
Kontakt:

Post autor: parkrowerowy.pl »

Jeżeli chcesz jechać na trasy stricte DH to polecam Krupka-2 trasy Bournak 20km od Krupki 1 trasa, Bozi Dar 1 trasa, Velke Karlovice 2 trasy, Pec pod Śnieżką 1 trasa, i oczywiście to co wymienili koledzy wyżej:) w miejscowościach które podałem są robione Puchary Czech więc gwarantuje dobra zabawę:)
OT: ktoś w tym roku będzie jeździł na Puchar Czech żeby było więcej startujących z PL a nie tylko 1-2 osoby
Bike-Park Czarna Gora http://parkrowerowy.pl
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Spaced przez triniec przejeżdżałem ostatnio i coś tam koło drogi było, jakieś drewniane konstrukcje, ale zza szyby samochodu to raczej dupska nie urywało ;)
thomson
Kontakt:

Post autor: thomson »

parkrowerowy.pl mógłbys cos więcej napisać o tej trasie w Pecu ? Ze Spindla rzut kamieniem, możnaby znowu jakiś łączony wypad zaplanować...
www.gkkg.pl
Spaced
moderator
Kontakt:

KaKTuSSS podobno w Trincu trasa DH jest "kapke" techniczna ;) Nie bylem to nie powiem ale chłopaki co byli trase sobie chwalili (mniej antyczny wyciąg :P )
parkrowerowy.pl
Kontakt:

o trasie z Pecu napisać nic nie mogę ponieważ zostanie ona zrobiona dopiero w wiosnę przez Michala Marosiego na Mistrzostwa Czech

Zawsze można przyjechać do naszego bikeparku;] który jest wzorowany na czeskich trasach;]
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

parkrowerowy.pl czy marosi nie tworzył też tej traski w rokytnicach?

niech no mi się tylko ręka zrośnie i śmigamy w czechy. można by zrobić taki większy polski weekendowy wypad i wspólnie pośmigać na jakiejś trasce. co wy na to?
parkrowerowy.pl
Kontakt:

Marosi zrobił trasę w Szpindlerov Mlyn kilka lat temu, w 2008 zrobił w tamtej miejscowości trase NS, zrobił trase DH w Rokytnicach, oraz trase na zawody 4DOWN w Velka Upa
kubabike
Kontakt:

Post autor: kubabike »

Z czeskich tras to ogarnałem tylko Szpindel (fajowe miejsce a jak ma być nowa trasa to wypass) i Trinec, który jest mocno klimatyczny.. generalnie tam jest ciut dalej niż do szczyrku z Łodzi. Są 3 traski (moze wiecej) z czego jedna stroma i techniczna. Druga trasa jest bardziej płaska ale ma jeden "fajny" trawers, na którym prawie każdy wyglebił :D. Do tego jest nieoficjana traska po szlaku.. wcinajaca sie w strome zbocze scieżka ze switch-backami.. cool :P

Te Rokytnyce są gdzieś niedaleko Szpindla??
Wizja traski w Pecu sprawia ze wyjazd na tydzien do szpindla zaczyna mieć sens.. pozatym mamy czarną górę... no dobrze dobrze
parkrowerowy.pl
Kontakt:

najlepiej sobie zrobić Tripa tygodniowego po 3-4 miejscówkach, jest dużo tras żadnej nudy:)
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

kubabike w harrahovie zamiast odbijać na prawo na szpindel skręcasz w lewo na rokytnice, 15 minut jazdy i jesteś :)
Spaced
moderator
Kontakt:

KaKTuSSS mi sie wydawało ze Rokitnice to nie tyle nie w lewo na szpindel co na trasie na szpindel odbijasz w lewo troche wczesniej bo sa tak pare dolin blizej ;)
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

Polecam też film Czech Around - można obejrzeć klimat niektórych z wspomnianych z tras ;)
ODPOWIEDZ