Kreatyna - bierzemy w seriach 4-6 tygodnie (później min. 2 m-ce przerwy) z fazą nasycenia na początku (pierwsze dni mega dawki), kreatyna używana ciągle traci swe właściwości - organizm ma mechanizmy samo regulacyjne i po jakimś czasie obojętna jest mu kreatyna. Kreatynę zawierają również mięsa - szczególnie czerwone. Kreatynę zażywa się (miesza) z tzw. transporterami - prostymi cukrami typu Carbo. Kreatyny (monohydraty i inne proste formy) nigdy nie zażywa się z kawą (kofeiną)!!!
Wyjątkiem są stacki kreatynowe typu Xprand Energizer (mega dawki kreatyny + kreatyna+ guarana i inne świństwa) - brałem, power jest niesamowity, przy okazji wypłukuje mikroelementy i magnez w tempie pociągu ICE ... po 3 tygodniu miałem mega skurcze mimo dobrej diety i przyjmowania dodatkowo magnezu. Rzuciłem to świństwo.
Kreatyna jest dobra ale podstawa to dieta....
Przed ćwiczeniami nie jemy min. 1,5 godz.
Po ćwiczeniach najlepiej wziąć kreatynę, 15-30 min. później odżywkę typu gainer (węglowodanową). Białko przyjmuje się przed snem lub w innych porach!!!
Nigdy nie miesza się białka i kreatyny!!!
Najważniejsze to ćwiczyć regularnie i dobra dieta (bogata i obfita) - suplementy to tylko uzupełnienie dla ludzi którzy wiedzą czego chcą i maja już pewne doświadczenie na siłowni i treningu. Przyjmowanie kreatyny w pierwszym roku, półroczu ćwiczeń mija się z celem!!!
Co do guarany to nie mam nic przeciwko, skuteczna i w miarę zdrowa, chociaż osobiście preferuję kawę z mlekiem (jak wybieracie kawę polecam brać Magnez plus Wit. B6 – która ułatwia wchłanianie magnezu)
Jak ktoś ma pytania proszę o PW - jak nie będę mógł sam odpowiedzieć, to mam informacje z pierwszej ręki.