Przeskakiwanie łańcucha. Problem?

sudo0007
Kontakt:

Przeskakiwanie łańcucha. Problem?

Post autor: sudo0007 »

witam . sluchajcie koledzy mam taki prblem a mianowicie wymieniłem łanuch na nowy SHIMANO HG50 i na wszystkich biegach mi chodzi normlanie oprocz 5 mam 8 rzedowa kasete... wina przerzutnika czy moze linki i pancerze ze nie odbija???pomocy
Arkadikos
Kontakt:

Post autor: Arkadikos »

Bywa, że jak założysz jeden nowy komponent do zużytego zestawu to całość nie współgra ze sobą. Poza tym co się dzieje ??? Przeskakuje czy nie odbija ??? I w ogóle co znaczy "nie odbija" ???
sudo0007
Kontakt:

linka nie odbija przezutki sa dobrze ustawione ale czasamie sie linka haczy chociaz ze predzej bylo wszystko ok. kaseta jest nowa z tylu miesiac temu kupiona i jezdziala na starym a na nowym sie juz cos psuje. poprostu na 5 biegu jest tak jak by chciał spasc nizej. lub wyzej haczy sie
viejo
Kontakt:

Post autor: viejo »

Rozbierz linke i pancerze, wyczysc, albo lepiej kup nowe, wyreguluj przerzutke i zobacz wtedy.
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

a czy czasem nie korzystałeś najczęściej z tej właśnie zębatki? jak dla mnie to jest ewidentne zużycie. zębatka lub kaseta do wymiany.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Dokładnie jak KaKTuSSS mówi. Jak na jednym biegu tylko to bardzo mozliwe, ze jedna zebatka zajechana/uszkodzona. W swoim czasie prawie w zeby sie kolanem przez to strzeliłem.
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

no a ten łancuch jest kompatybilny na 8 przełozen ?
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

zobacz czy łancuch mocno siedzi na innych rzedach....
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

Hm, jeśli nie jeździłeś dużo na nowej kasecie ze starym łańcuchem - to zużycie raczej to nie jest.
Przyjrzyj się czy hak przerzutki jest prosty. Czasem minimalne skrzywienie może wywołać takie jaja. Najlepej wkręć ośkę w hak przerzutki, a drugą zamontuj w mocowanie koła - obie ośki mają być równoległe w płaszczyźnie poziomej i pionowej - bez żadnych odchyleń.

Kolejną rzeczą jest pancerz. Postaraj się żeby zagięcia pancerza były jak najmniejsze - czasem lepiej dać dłuższy pancerz niż wyginać krótszy przy przerzutce.

Ostatnią rzeczą jest prawidłowa linia łańcucha - ale tego raczej bym nie brał pod uwagę - skoro przy wcześniejszym łancuchu (rozhuśtanym) wszystko działało...
www.feel-free.pl
sudo0007
Kontakt:

wymieniłem linke i pancerze wyczysciłem all chodzi idealnie troszke lepiej jest ale na 5 biegu nadal sie haczy.. najzabawniejsze jest to ze na starym łanuchu wszystko chodzili igła a teraz lipton.

a nia innych rzedach łanuch chodzi idealnie.. oprocz 5
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

sudo0007 Edytuj posty.
A może po prostu musi się trochę rozciągnąć i ułożyć na kasecie.
sudo0007
Kontakt:

no nie wiem.watpie w to... jak by nie patrzec kaseta nie ma anie mniej anie bardziej zajechanych zebow wiec napewno nie jest zuzyta. ustawiłem wszystki biegi dobrze. linka odbija idealnie i jest i tak lipton;/;/ :twisted: :twisted:

pozatym zanim sie łanuch rozciagnie troszke to potrwa wiec jaki jest tego sens...
Bombell
Kontakt:

sudo0007 http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja1.swf !!!!
A po za tym napęd powinno wymienić się cały. Kaseta, przerzutka, łańcuch. Kupując tylko nowy łańcuch zaburzyłeś jakby ten porządek. Więc jest wiele przyczyn. Może ten nowy łańcuch jest dłuższy od starego i trzeba było by skrócić a może tak jak mówiłem, ze musi się ułożyć.
sudo0007
Kontakt:

juz go dawno skorciłem;p;p
viejo
Kontakt:

Post autor: viejo »

Bombell kaseta, lancuch, blaty. Przerzutka nie ma praktycznie zadnego znaczenia.

sudo0007 co to znaczy, ze sie "haczy" ?
Jesli Ci po prostu lancuch przeskakuje na tym biegu (zwlaszcza jak mocno naciskasz) to postaraj sie go omijac az sie rozciagnie troche lancuch.

Jesli zle Ci przerzuca biegi to sprawdz przerzutke czy nie jest krzywa, kasete czy sie luzy jakies tam nie robia (niedokrecona?) albo czy cos nie jest ulamane.
sudo0007
Kontakt:

dokładnie przeskakuje. o to chodzi .! co do biegow wszystkie idealnie oprcz 5 jak juz pisałem. mysle nad kupnem nowej kasety bo byc moze jest roszke zajechana
Bombell
Kontakt:

sudo0007 pisze:kaseta jest nowa z tylu miesiac temu kupiona
No ale po co skoro ma miesiąc. W miesiąc chyba kilka tysięcy kilometrów nie zrobiłeś żeby od razu wymieniać. Więc kasetę bym wykluczył. Sprawdź może jak wyglądają blaty z przodu czy zęby nie są zjechane albo ząbki powyłamywane. Tak samo kółeczka w przerzutce jak się mają zobacz. Albo zupełnie w inną stronę można pójść i piastę sprawdzić czy zapadki nie przepuszczają.
ODPOWIEDZ