Za krotka sterowka bighit + sherman, jakie opcje?

hemi427
Kontakt:

Za krotka sterowka bighit + sherman, jakie opcje?

Post autor: hemi427 »

hej,pytam w imieniu znajomego,temat wyglada jak na zdjeciu.Co mozna zrobic? na zmiane sterowki raczej nie da rady.Sa jakies stery nizsze moze? z gory dzieki
hemi427
Kontakt:

fota
Załączniki
stery.jpg
stery.jpg (95.46 KiB) Przejrzano 1675 razy
Digas
Kontakt:

Post autor: Digas »

no to stary masz lipe Ci powiem.. przynajmniej ja nie widzę żadnego wyjścia z tej sytuacji. Nawet niższe stery nie załatwią sprawy.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

za krótka :| tylko sprzedać amora możesz
Wojtekrk
Kontakt:

Post autor: Wojtekrk »

jak mozna tak krotko sterowke uciac?

Wydaje mi sie ze jak bys wlozyl stery crank brothersy http://allegro.pl/item575129293_stery_c ... z_w_w.html
i ktorys z tych mostkow:
http://allegro.pl/item579889085_mostek_ ... ealny.html

http://allegro.pl/item581135555_mostek_ ... zedaz.html

http://allegro.pl/item587004783_nowy_mo ... eride.html

to powinno podejsc ale to sa dosc spore koszta. Jeszcze byl jakis chyba tiogi super niski
Impus
Kontakt:

Post autor: Impus »

hemi427
Kontakt:

dzieki Impus..korzysta ktos z takiego gadzetu?
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

Obniz stery kup jakis bardzo niski mostek..A moze jeszcze Tioga TASKFORCE ? xD
Albo szukaj goleni na wymiane..Chyba ze zadzwonisz do serwisu manitou i zapytasz czy jest mozliwosc przebicia sterowki.Ja sie skontaktowalem przez sklep rowerowy u mnie w miesci i niestety nie ma mozliwosci w moim Blacku.Mozna tylko golenie gore wymienic.
Impus
Kontakt:

Post autor: Impus »

hemi427 nie znam nikogo kto by z tego korzystał, ale w aukcji pisze ze trzeba to wpuścić minimum 8.5 centa do sterówki. Gdybyś to wrzucił dajmy na to na 13cm to wydaje mi się, że powinno siedzieć dość pewnie.
bikerman
Kontakt:

Post autor: bikerman »

Nie kupuj tego adaptera. Bo on nie zda egzaminu. Masz 3 opcje.
1 sprzedaj amora i kup coś z dłuzsza sterówką ( polecam)
2 dospawaj kawałek rury na wysokosci między miskami ( wytrzyma ale zawsze jest niepewność)
3 wymien całą rure sterowa ( za dużo zabawy i za duże koszta )

Biorąc pod uwage cięzkie zastosowania skorzystaj z pkt 1. :)

Pzdr.
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

Nowe golenie od Manitou to bd z 5 baniek.. moze troche mniej..Moze poszukaj uszkodzone i na czesci go wezmiesz...

albo sprzedaj i sie nie mecz..
XkrisX
Kontakt:

Post autor: XkrisX »

bikerman...
tak z ciekawosci dlaczego myslisz ze nie zda egzaminu? sam osobiscie nie mialem z tym doczynienia ale ciekawa opcja...
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

ja bym sprzedal amor i kupil inny..... z dluzsza sterowka..
kiedys w shiverze SC mialem za krotka sterowke w COCK'u to wziąłem rurke gruboscienna ze scianka ze 2-3mm ktora akurat pasowala na wcisk do srodka rury sterowej... musialem ją wbijac zeby wlazła.... wbilem ją z 10cm i wystawala ze 2-3cm.... na nią nałożyłem kawalek rury sterowej od duro.... rure shivera i duracza przyszlifowalem i kolega mi spaw zrobil dookola... potem ten spaw zeszlifowalismy na rowno z rura sterowa... mostek tioga taskforce i zamiast szyszki 2 kapsle od sterow i dluuuuga sruba przez cala sterowke zeby od gory i od dolu zlapac... byl to gwintowany pręt m6 z castoramy...
2 nakretki na koncach i mocno skrecone..oczywiscie do granic zeby sie stery obracaly.... i smigalem tak rok w i dzialalo... wiec mysle ze jakbys tak zrobil daloby rade...

ewentualnie ten adapter zalozyc... jesli rura jest ze stali i adapter tez to mozna jeszcze ten adapter przyspawac dla pewnosci...

jest jeszcze opcja ze idziesz do tokarza z amorem.. niech ci wytoczy adapter ktory bedzie wchodzil w rure sterowa do samego spodu praktycznie i wystawal ze 3cm...

moim zdaniem da rade to zrobic....

ja bym kupil niskie stery ale nie te za 300 czy tam 400zl ja kupilem jakies najtansze kulkowe byle niskie byly i dawaly rade.... dorobil lub kupil adapter/przedluzenie rury.. i mostek tioga taskforce lub inny niski..
rura wystaje ci z ramy jakies 0.5cm... po kupieniu niskich sterow zyskujesz jakis 1cm... mostek tiogi ma 3cm wysokosci wiec w polowie bedzie lapal rure amora a w polowie przedluzke...da rade w taki sposob
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
ak47

Post autor: ak47 »

Za dużo kombinujecie...

Oddać ramę do frezowania główki - da się zdjąć 15mm bez problemu.
Kupić niskie stery - zyska się jakieś 5mm
Rura wystaje w tej chwili na 5mm.
Razem mamy 25mm. Do tego mostek Tioga taskforce i voila :)
bikerman
Kontakt:

Post autor: bikerman »

wariatHC zakladalem taką przedlużke u siostry w rowerze i u niej wytrzymało to tydzień, nie wspominajac o regularnych luzach.

Za dużo kombinujecie...

Oddać ramę do frezowania główki - da się zdjąć 15mm bez problemu.
Kupić niskie stery - zyska się jakieś 5mm
Rura wystaje w tej chwili na 5mm.
Razem mamy 25mm. Do tego mostek Tioga taskforce i voila Smile

pojechałes po bandzie z tym kombinowaniem ;)
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

kup 888 i oryginalny mosetk marzoka :]
mikael
Kontakt:

Post autor: mikael »

polowa tych porad jest albo idiotyczna albo pochłonie więcej kosztów i roboty niż załątwienie nowego widelca. Magikrk widzisz ze sterowka wystaje mu na kilka mm, więc co mu da wymiana sterów na podobnej wysokości ( za 400 zł!!!!) + mostek który jest nie wiele niższy od standardowego? Jeśli wogóle to zyska na tym z 10 mm, i co, będzie mu się NISKI mostek trzymał na połowie wysokości? Powodzenia, jak to poleci to gośc będzie głowy w krzakach szukał. Kolejne pomysły- zaczniesz spawac wkladac stalowe podkladki cuda to Ci będzie w efekcie widelec ważył 7 kilo , czy to się nie mija z celem? Pare lat temu jak na topie były dragstary duracze i ogólnie budżetowa wersja tego sportu pojawił się temat tych przedłużek do sterówki i ludzie na to pluli, że rdzewieje, lubi sie wykrzywic, wysunąc, i regularnie ssie pyte. Sherman to stary widelec , w dodatku nie za rewelacyjny więc sprzedaj to w cholere i kup coś nowego, a na przyszlosc naucz się że nie kupuje się amortyzatorów ze sterówką przyciętą przez jakiegos pajaca, bo nie ogarniam kto wpadł na pomysł żeby tak to przyciąć ( główka w big hicie nie jest jakaś szczególnie wielka)
eskimos28
Kontakt:

Post autor: eskimos28 »

Jak nie chcesz sprzedawać to jedyne chyba rozsądne rozwiązanie to kupienie rury o średnicy wew rury sterowej, wsadzenie jej na całądługość, przyspawanie, zeszlifowanie, założenie na nią rure sterową inną(potrzebny kawałek) przyspawać zeszlifować i jazda. Będzie trzymało bo będzie wtdy miał podwójną sterówkę;p A i ztakim problemem nic łatwego i szybkiego się nie wykombinuje...^^:/
ODPOWIEDZ