Wymiana łożysk, kona stinky 04/05

Radosqr
Kontakt:

Wymiana łożysk, kona stinky 04/05

Post autor: Radosqr »

Pacjent: Kona Stinky 04/05

Problem wygląda tak:

Zostało mi do wyjęcia główne łożysko wahacza (to przy mufie). Teraz pytanie czy można je wybić na wylot, czy tez jest w połowie gniazda takie ograniczenie, że łożyska nabite są z dwóch stron i nie można tego po prostu przebić, bo uszkodzi się ramę?

Czy ten konkretny ściągacz nada się do tej operacji:
http://www.allegro.pl/item589893027_sci ... ozysk.html
Jeśli nie, to czego można użyć w tym przypadku?

Ewentualnie czy jest na Śląsku jakiś serwis, który mi to zrobi?

Z góry dzięki za pomoc.
mat13por
Kontakt:

Post autor: mat13por »

Ja w swoim mongoosie wycisnąłem je na wylot. Sprawdź czy nie pasuje Ci jakaś nasadka.. Ja przyłożyłem bodajże 21/22, z drugiej strony 27 i wycisnąłem je w imadle. Nie mialem zadnego nadtoczenia w środku, tylko aluminiowy dystans..
Podejżewam ze u Ciebie będzie podobnie, lecz głowy za to nie dam..
Rodzer
Kontakt:

Post autor: Rodzer »

Ja w konie stab wybilem to w jedna strone. Nie wiem jak to jest w stinky, ale wydaje mi sie ze podbnie ;)
Radosqr
Kontakt:

Czy ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć w tym temacie? Sezon idzie, a ja wciąż nie mogę się z tym uporać :?
mat13por
Kontakt:

Spróbuj tak jak pisaliśmy.. Tym ściągaczem nic nie wyciągniesz, wypchniesz. Lepsze i skuteczniejsze jest imadło.. Wsadź palec w łożycko i zobacz czy masz tam dystans.. bo podtoczenie to napewno nie jest.. Bo jakoś musi sie dać je wyciągnąć..

Daj jakieś zdjęcie. Pomyślimy razem..

Pozdrawiam ;)
Radosqr
Kontakt:

Okazało się, że ta tulejka w środku do jednak tulejka. Kręci się razem z łożyskami. Próbowałem w serwisie z imadłem, ale ani drgnęło :? . W innym serwisie poradzili mi prasę hudrauliczną... Spróbuje jeszcze raz z imadłem, a jak nie to prasa i rock'n'roll :wink:
mat13por
Kontakt:

Podłożyłeś coś z drugiej strony żeby łożysko miało gdzie wyjść? Musi wyjść w imadle. Tzn zależy też od gabarytów imadła ;)

Moje łożyska chrupały jak były w ramie, jak je wyciągnąłem to działały jak nówki.. Lecz wymieniłem je profilaktycznie bo mały koszt ;)
Radosqr
Kontakt:

Podłożyłem tylko drewienko, żeby nic nie uszkodzić. Chcieliśmy zobaczyć czy w ogóle można to ruszyć w imadle. Bezskutecznie.

Ja tez wymieniam raczej profilaktycznie, chociaż gdy jest przykręcony wahacz, to wydają z siebie dziwne trzaski.

Po świętach spróbuje w okolicznych warsztatach, zobaczymy co z tego będzie.
ODPOWIEDZ