Hope M4 vs ?

jeżykBDG
Kontakt:

Hope M4 vs ?

Post autor: jeżykBDG »

Siema. W niedalekiej przyszłości zamierzam kupić hamulec na przód. Mam do wydania ok.350-400zł(razem z przesyłka).Zależy mi bardzo na dobrej modulacj (łatwo wyczuwalny punkt hamowania),przyzwoitej sile i na tym by klamka nie była twarda. Moim faworytem jest hope M4(dobrze jak by był ze stalowym przewodem), jednak niemam z byt dużego doświadczenia w tych sprawach więc prosze was o rade. czy ten hampel będzie sie dobrze spisywał? A jesli nie m4 to co byście polecili?

SIEMA MELON!
babolfr
Kontakt:

Post autor: babolfr »

Ja bym celował w juicy 7. Naprawde fajny hampel, miałem hope'a m4, co prawda jeszcze tego ze srebnym zaciskiem, i nie byłem zadowolony, szczególnie jak zaczął sie sypać... Naprawde warto wejść w juicy, lekki w miare, fajna modulacja, mocny też jest (ile ważysz?).
Pozdrawiam
tanie części, ciuchy, kaski, ochraniacze troya, foxa, thora itdi... 4920194
Da__FreaK
Kontakt:

Post autor: Da__FreaK »

babolfr
Wlasnie wrocilem ze sklepu z juicy 7 :) nie zebym sie przesiadal na juicy ( mam code )- po prostu bedzie dla dziewczyny :) ale powiem Ci tak,porownujac srednice tloka z hfx 9 hd - wygladaja srednicami identycznie :) a pomimo tego maja o niebo lepsza modulacje i sile :)ba ! nawet klocki maja jednakowa powierzchnie :)..
ale stwierdzilem jedno..skoro code maja taka fajna modulacje.. to i seveny pewnie miec beda :) ,wiec raz na zawsze skoncze z hayesami w swojej stajni ktore sile maja taka sobie a o modulacji mozna zapomniec:)

babolfr
Kontakt:

Da__FreaK no hayes a juicy to zupełnie inna bajka...:)
jeżykBDG
Kontakt:

Waże 75kg. Czyli lepiej odpuścic sobie hope?

SIEMA MELON!
babolfr
Kontakt:

Ja waże podobnie i juicy dają rade ze spokojem, ja bym odpuścił hope'a
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

ja bym polecił hope'a, spełnia wszystkie wymagania które wypisałeś ... mam komplet mono m4 i dają radę, mimo, że ważę ponad 90 kg ...
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
jeżykBDG
Kontakt:

KaKTuSSS z jakimi tarczami masz te hope'y? z pływającymi czy normalnymi?

SIEMA MELON!
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

ja rownierz polece HOPE... co jak co ale nie porownujmy jakosci HOPE do Avida czy Hayesa... mialem komplet Mono 4 i bylem b.zadowolony do momentu gdy tylni zacisk mi zaczął przeciekac..ale kupilem heble uzywane i dosc mocno przytyrane wiec to nic dziwnego ze po 2sezonach od zakupu sie syonęły.. ale ogolnie przez 4lata hamowaly bdb...
teraz mam Avida CODE.. i... jakosc avida w prownaniu do HOPE to porazka... klamka miekka przewody z gumy chyba... jedynie ciut wieksza sile maja CODE w porownaniu do HOPE ale juicy ma raczej mniejsza sile...
dodatkowo HOPE sa proste w odpowietrzaniu przy czym Avid wymaga zestawu za 140zl a zrobienie zestawu nie jest proste bo musi byc bardzo szczelny...
ja czekam tylko jak pojawi sie wiecej opini o tych nowych HOPEach i jesli opinie beda takie jak z Mono4 lub lepsze to sprzedaje Avidy w cholere i kupuje HOPE... mialem juz Hayesa Shimano Avidy i zadne z tych hebli nie dorownuja jakosciowo HOPE... moze Formula ma podobna jakosc ale nie wypowiadam sie bo nie mialem...

zaraz pewnie odezwie sie kilkadziesiat osob ktore beda twierdzily ze Avid ma swietna jakosc ale jak patrze na moje CODE i widze nierowno spasowane polowki zacisku albo pomysle o tych kruszacych sie tloczkach to troche zal... 1200zl za heble ktore maja tyle niedociagniec...
hope zarowno pod wzgledem technicznym jak i wizualnym co tez jest wazne sa o wiele lepsze.. no i hope sa anodowane (mowie o starszych jeszcze czarnych mono 4 nie o nowych srebrnych) a avid jest malowany tania farba i w kontakcie z dotem zlazly mi napisy z klamek,.. raczej to nie jest szczyt jakosci....
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

203/180 zwykłe, takie jakie są seryjnie w zestawie z mono m4.
B_O_Y
Kontakt:

Post autor: B_O_Y »

Witam ja mam HOPE moto 6 i powiem że jestem zadowolony z nich jedyny mankament który strasznie mnie drażni to skrzypiąca klamka i oczywiście luz na klamce ale to ponoc charakterystyczne dla tej firmy polecam

jeżyk BDG za 350-400 zł nie kupisz nowego HOPA jeżeli już to używkę
Da__FreaK
Kontakt:

Post autor: Da__FreaK »

XXX

Nawiaze do Codow o ktorych pisales..Fakt ..po przesiadce z hayesa 9 hd,klamka w owym hamulcu jest mieka,wrecz sie zapada.ale za to jaka modulacja ! w porownaniu z heysem ktory mial klamke chyba z drewniana ;]ogolnie : zadnych zastrzezen do codow nie mam-moje sa dobrze spasowane.nic nie wystaje itp,a odpowietrzanie to bajeczka !:) prostota ,CZYSTO,zadnego dot-u na klamkach czy gdziekolwiek ! zapewne czytales ze dot jest bardzo zzracy,wiec sie nie dziw ze Ci zezarlo napisy skoro nie wiesz jak go uzywac :)

jeżykBDG
Kontakt:

B_O_Y no o nowym to nawet nie pomyslałem : P

SIEMA MELON!
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Da__FreaK Dobrze mówisz, hayes działa w systemie 0-1 dosłownie z twardszą klamką, code ma potężną modulację (czytaj gumowa klamka) ale bardzo łatwo wyczuć moment blokowania koła więc jaki jest sens cisnąć mocniej za klame? :)

Ja tam wole jak hamulec mi blokuje koło jednym palcem i czuć kiedy to robi w przeciwieństwie do hayesa :) No i przede wszystkim w code nie ma opcji luzu na klamce :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Shawnphono3
Kontakt:

Post autor: Shawnphono3 »

XXX to co mówisz o zestawie do avida to kolejny zabobon, mialem M4 (tego ze srebrnym zaciskiem) i bylem opór niezadowolony, ciężko było wyregulować tłoczki, przyzwoite klocki ciężko było kupić w polsce bo to 4 sztuki no i jakość wykonania - po co ona jeżeli na trasie i tak ci sie moze cos urwać czy połamać, poza tym kolega mówi chyba o zwykłym m4 czy a nie o mono. To troche inna generacja hamulca. Mam teraz juicy 5 i jestem bardzo zadowolny, zwłaszcza że kupilem nowy hamulec z tarcza za 250zł waże 75kg i w zupełności wystarcza a jest jeszcze pewnie lżejszy od hope'a. Odpowietrzam go na cacy dwoma strzykawkami z czubkiem troche owiniętym taśmą. Mi takie rzeczy jak "nierówno spasowane połówki zacisku" nie przeszkadzają, ważne żeby dobrze hamowało a w hołpie płacisz kupe kasy za hamulec z luzem na klamce i mniejsza siła hamowania od codów. Ale maja za to fajna anode i ładnie wyfrezowane klamki :)

jak masz kase na hope'a to ja polecam magure louise - DOBRZE WYKONANE :)
dzwońcie pod 0-700 i pytajcie o bolida
jeżykBDG
Kontakt:

Odświezam temat bo mam jedno pytanie. Jaka jest różnica pomiędzy hope m4 a hope mono m4?

SIEMA MELON!
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

zacisk hope'a m4 składa się z dwóch części a mono jak sam nazwa wskazuje jest wycięty z monolitycznego bloku alu, co daje większą sztywność.
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

roznia sie jeszcze tym ze do starego M4 czyli tego dwuczesciowego trzebabylo kuopwac klocki dedykowane tylko do tego modelu chyba.. mial on 4 male klocki nie tak jak nowsze Mono 4 ktore maja 2 klocki w dodatku takie same jak Shimano Deore XT.. wiec klocki do HOPE kupisz wszedzie bo do deorek XT w kazdym dobrym sklepie maja... ja kupilem od reki w sklepie rowerowym klocki Shimano i wlozylem do HOPE...
pozatym na allegro jest mnostwo zamiennikow i w kazdej ofercie sa wymienione klocki do Deore XT wiec nie ma takiego problemu jak wymienil Shawnphono3 ze ciezko kupic klocki...
mam teraz code i chetnie przesiadlbym sie na nowe mono 4 ale puki co kasy nie ma...
wiec smigam na code...
Shawnphono3 nie dziwie sie ze byles nie zadowolony z hebla bo jak miales stary model to one sie sypały na potege... tzn na poczatku wszystko bylo idealnie ale juz jednak pare latek ten hebel mial wiec mial prawo... kazdy hampel jak sie zacznie sypac jest do bani... zreszta wszystko jak jest w stanie smierci technicznej jest do dupy..samochody motory amortyzaotry wszystko...
jeżykBDG jak znajdziesz HOPE w dobrym stanie to bierz bo mnie te heble nie zawiodly nigdy przez 2 lata... sprzedalem przedni a tylnie niestety zlom bo ktos lub cos zarysowal mi tloczek i cieklo z niego... a luz na klamkach nie jest taki straszny... pozatym da sie go zniwelowac..wystarycz wizyta u tokarza zeby dotoczyl te dwie tulejki ktore sluza za zawias miedzy dzwignia a tloczkiem w klamce... sprawa prosta a zmniejsza luz nawet na baaaaardzo zluzowanej klamce...
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
ODPOWIEDZ