Zdjecia

1aatrapa
Kontakt:

Zdjecia

Post autor: 1aatrapa »

Witam,

Do tej pory jezdzilem na rowerze. Ostatnio klupilem aparat Alfa 300.
Chcialbym zapytac doswiadczonych osob robiacych zdjecia na zawodach w jakie szkla isc.
Dlugie tele powiedzmy 70-300
Stalki z dobrym swiatlem (jakie ognioskowe)
zoomy typu 18 -70

Ktore z wymienionych typow szkiel beda najwlasciwsze w fotografii sportowej (czytaj zawody dh).

Zdaje sobie sprawe iz w lesie jest ciut mniej swiatla. Lampa wbudowana wystarczy? Stosujecie wogule lampy?

aatrapa
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

1aatrapa lampa to zalezy od typu aparatu na ile metrów działa. W aparatach Średniej klasy okolo 5-6 metrów. Ale bez lampy sobie poradzisz ustawiając dużą czułość ISO.
Pamiętaj aby sfotografować szybko poruszający się element ustawić szybkie otwarcie migawki :)
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Jak najjaśniejsze obiektywy z dość dużym zoomem ( tylko nie wiem czy nie zejdziesz na zawał, jak zobaczysz ceny porządnych obiektywów )
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
cubone
Kontakt:

Post autor: cubone »

1aatrapa Kup książkę - Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelby'ego. Książka mi bardzo pomogła na początku.
Inwestuj w jasne szkła.
Lampa na początek - Sunpak pz42x
Jak masz możliwość to sprzedaj alfe i kup Canona 400D, 450D lub 40D w zależności od funduszów. Będziesz miał dostęp do lepszych szkieł w niskich cenach - np. stałka canona 50mm 1.8 f za 400 zł.
http://krissys.pinkbike.com
1aatrapa
Kontakt:

Post autor: 1aatrapa »

si. Dziekuje za dorade. Prosze napiszcie jednak jakie zakresy ogniskowych najlepiej bedzie stosowac zommy czy jasne stalki.

aatrapa
dirtzone
Kontakt:

Post autor: dirtzone »

Steel2 pisze:obiektywy z dość dużym zoomem
Ja bym sie z tym nie zgodzil, czym kródszy tym lepszy do takich zdjec. Najlepiej szerokokątne jak nie eyefish, w tedy podchodzisz bardzo blisko i nie ma problemow ze swiatlem bo nawet wbudowana lampa wszystko oswietli z bliska. Szeroki kąt widzenia przerysowuje perspektywe i widac ze to jest blisko a tamto daleko (rider jest tam gdzieś wysoko a hopka jest tuz przed obiektywem), natomiast tele wszystko splaszcza. W ogole bardziej dynamiczne są zdjecia.

dirtzone
Kontakt:

http://www.arkadiuszjankowski.com/Html/Index1.htm Zobacz jego zdjecia rowerowe, prawie wszystko na bardzo szerokim kącie. A jakie ładne xD

SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Robienie zdjęć wbudowaną lampą to porażka ! Lampa wbudowana jest do doświetlania jak świeci za bardzo słonce i mamy za duży cień itd, zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu./lesie z lampą wbud.. są śmieszne i płaskie...

Inwestować w jak najjaśniejszy obiektyw i zewnętrzną lampę, spory zoom daje super efekt rozmycia tła, można się fajnie pobawić, ze standardowym obiektywem i zewnętrzną lampą też się pobawisz, więc nie pozbywaj się go, naucz się wykożystywać oba dobrze, a odwdzięczą się ;)

Czułością iso to można sobie poślad podetrzeć i zdjęcia na NK zrobić, ja używałem do 400/czasami 800 w Nikonie D40, większe iso robi koszmarne ziarno... W A300 masz iso 100 i tego bym się trzymał, o ile będzie jasny obiektyw lub zewnętrzna lampa, używaj też ustawień manualnych, na początku najlepiej się uczyć właśnie na nich, potem próbuj z pół automatami (nowe aparaty mają często dobre programy tematyczne, ale tu chodzi o fun i zabawę połączoną z nauką rzemiosła :) )

A i kup szybką kartę, najszybszą jaka istnieje ;) przydatne bardzo
dirtzone
Kontakt:

SegatiV pisze:spory zoom daje super efekt rozmycia tła
no tak ale to w portretach lepiej sie sprawdza, rozmycie tla w zdjeciach rowerowych bym proponowal robic przez panoramowanie czy jak tam to nazwac, znaczy sledzeniu aparatem poruszajączego sie ridera. Co wydaje mi sie, ze daje fajniejszy efekt od zwyklej glebi ostrosci. Dzieki temu mozna rozmywac tlo przy małych ogniskowych i dodaje to dynamiki zdjęciu... np - http://www.pinkbike.com/photo/2616119/

Steel2
Kontakt:

dirtzone pisze:Ja bym sie z tym nie zgodzil, czym kródszy tym lepszy do takich zdjec. Najlepiej szerokokątne jak nie eyefish, w tedy podchodzisz bardzo blisko i nie ma problemow ze swiatlem bo nawet wbudowana lampa wszystko oswietli z bliska
Często nie ma jak podejść blisko. Dobre ujęcie to nie takie jak wszyscy tuż z za taśmy, z boku ( przynajmniej na zawodach DH czy 4x ). O lampie zapomnij, sprawdza się sporadycznie i jeśli już nie kupuj żadnych słabych lamp, tylko porządną i najmocniejszą. Czasem przydaje się bezprzewodowo odpalana + statyw do lampy, no chyba, że masz pomocnika.
cubone
Kontakt:

dirtzone SegatiV'owi nie chodziło o rozmycie tła dzięki poruszaniu się za obiektem (w tym przypadku rowerzysta), a uzyskaniu małej głębi ostrości.

Steel2 Zgodzę się z tobą. Sam używam 580exII i nigdy słabszej bym nie kupił. Dobre wyzwalacze radiowe to nie małe koszta. :? Najlepszym rozwiązaniem w miarę sensownej cenie są Skyporty. Statyw jeśli pstrykasz sekwencje lub na lampę błyskową.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

cubone I chyba od lampy proponował bym zacząć, zdjęcia w lesie przy tylko jasnym obiektywie porobią koszmarne przepalenia jeśli chodzi o słońce przedostające sie pomiędzy drzewami, niesamowicie psuje to zdjęcie, a kupno dobrej lampy i obiektywu i jeszcze rybie to wydatek 10k, z gość jak widać zaczyna dopiero przygodę z aparatem, a jak wiadomo nie sprzęt robi zdjęcia, można aparatem za 15k zrobić zdjęcie nawet nienadające się na NK ( w sumie jest to prostsze niż zwykłym aparatem, tzn idiot cam ), nauczyć się najpierw wykożystywać co natura dała wsparte o lampę radiową oczywiście. Mi np obiektyw w standardzie D40 i D80....
cubone
Kontakt:

SegatiV No ale kupując jasne szkło możesz zejść bez podniesienia iso na krótsze czasy wyzwolenia migawki.
Kit na początek wystarczy ale warto zainwestować w jasną stałke. Odkąd jak kupiłem stałke kita odstawiłem do kąta. Wg mnie nie warto inwestować w fisheye'a. Znudzi się robienie zdjęć tylko na fishu jak nie ma się porządnego spacerzooma czy stałki.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Panowie ale nie wszystkie foty to zdjcia fisheyem. Wiekszosc fisheyeowych zdjec jakie widze na pinku jest gówniana bo widac tylko ze jest fajny obiektyw, a nie fajna akcja kiedy dobrym tele da sie sporo wykrecic. Dirtzone zobacz sobie fotki na stronie dirta (maja tam dzial) bo sporo topowych fotografów tam ma foty i ogarnij ile jest fishem.
Ogólnie popieram Steela co to podejscia.

Tylko co do duzy zoom + jasne. W wiekszosci przypadków taki obiektyw jest równie mobilny co kotwica ;)
Dragon-kr
Kontakt:

Post autor: Dragon-kr »

Spaced pisze:Tylko co do duzy zoom + jasne. W wiekszosci przypadków taki obiektyw jest równie mobilny co kotwica Wink

i równie tani jak statek tej kotwicy :)

nawet się ostatnio rozglądałem za jakimś fajnym tele i hmmmm.....ceny mnie z lekka przeraziły....te co mnie odpowiadały to tak od 8000zł

co do stałki.....napotkałem ostatnio obiektyw nikorra 18/1,4 AF cena też magiczna 666zł;)
Steel2
Kontakt:

ODPOWIEDZ