Dropy - technika

Guziken
Kontakt:

Dropy - technika

Post autor: Guziken »

Siemacie:)Zaczynam przygodę z DH,całkiem zielony nie jestem ale chciałbym się zapytać jak najlepiej nauczyć się zaliczać dropy?Jeśli można to prosiłbym o jakieś poradu.
pozdro
bombeczka888
Kontakt:

Post autor: bombeczka888 »

rozpędź sie na dropa i zamknij oczy :D

żart oczywiście...
nakurwiaj szmato ~~!!
http://www.pinkbike.com/photo/1447872/
miecio000027
Kontakt:

Post autor: miecio000027 »

zacznij od małych 0.5 metra. I zobacz jak sie rower zachowuje...
jak juz będziesz wiedział jak ustawić rower to droga wolna do wszelkich dropów ;)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Jak skaczesz dropy to raczej fr a nie dh :)
cepa
Kontakt:

Post autor: cepa »

to jest troche jak z masturbacja, jak dobrze korba zakrecisz to sam wyskoczy [;
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

GgG fr to jazda dla przyjemności, dh to jazda dla czasu i przyjemności, w obydwu dyscyplinach są niemal te same przeszkody, różni je jedynie czas w jakim je pokonujesz :)

Guziken chodzi Ci o dropowanie na płaskie czy pochyłe? sztywniakiem czy fullem?
Back in black
GgG
moderator
Kontakt:

LestatBiker - masz rację, ale na dh raczej nie zobaczysz kilku metrowego dropa, już prędzej coś max do 1m :) ale ćwiczyć najlepiej wszystko, przynajmniej kiedyś jak pojedziesz na jakąś trasę i zobaczysz dropa to będziesz wiedział ocb ;)
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

GgG Filmów nie oglądasz, na jednym chyba Czeskim był drop ze skały, spooory był i londo takie jakieś liche, w starszych Earthedach są sceny z dużych na PŚ reguły niema, jak kto poprowadzi tak będzie trasa szła...

Guziken To jak ze skakaniem ze schodów, najpierw małe na płaskie potem z lądowaniem, zasada ta sama, wysokości się różnią
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Drop od Stepdowna rózni sie tym, ze ma wieksze przewyzszenie niz odległosc lotu. Na DH raczej sa stepdowny bo wiekszosc dropów robi sie raczej przy nizszej predkosci.

A co do samych dropów to trzeba po prostu cwiczyc, zachowywac neutralna pozycje i nie hamowac w ostatniej chwili.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

na trasach dh raczej dropów nie ma lub jest mało. I raczej jak coś jest to bardziej na kształt gapów, stepdownów. Czegoś takiego np bym się nigdy nie spodziewał:
Obrazek :)
Prędkość kilka km na godzinę, może z metr do przodu. Bardzo stare foto, ale nikt tego od dawna nie skakał. Za to zdjęcie człowieka - legendy :)
Sam już od dawna się przymierzam do tego dropa, może w tym roku się uda choć nię powiem żebym się go mocno nie obawiał

Co do nauki. J.w. najlepiej zaczynać od mniejszych i metodą prób i błędów przechodzić na kolejne. "jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz" :)
Irion
Kontakt:

Post autor: Irion »

Metoda i ciekawa ale troche jej nie polecam. Zle pojechalem na muldach, wywrocilem sie i lewy obojczyk poszedl... Jestem uziemiony na jakis miesiac... :( No ale jak sie wywrocic to raz a porzadnie :P
adasiekdh
Kontakt:

Post autor: adasiekdh »

SeraaX gdzie to jest???? :?: :?:
Guziken
Kontakt:

Post autor: Guziken »

Mam hardtaila,ladowanie na płaskie i pochyłe.A jak z gapami i stepdownami?No i domyśliłem się że dobrze zacząć od niewielkich ale zastanawiam się nad techniką.Podciągam przód kierą jak przy normalnych skokach?
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

adasiekdh to jest na GC na samym dole, w okolicy dirtów. Drop się praktycznie nie zmienił, może troszkę "zdziadział"od nieużywania :)

Guziken jak poskaczesz to się nauczysz, nikt CI w sumie za bardzo nie wytłumaczy. Jedynie co mi przychodzi do głowy, to że im szybciej tym łatwiej. Więc zacznij sobie od małych gapów gdzie leci sie bardziej w przód niż w dół. Później się nauczysz skakać rzeczy bardziej do dołu na mniejszej prędkości.

EDIT:
no fakt to Lublin, ale pomyślałem że to ktoś lokalny pyta ;)
A co do ulicy to jest blisko, ale da radę wyhamować. Znacznie bardziej boje się dziobaka czy przelotu :]
GgG
moderator
Kontakt:

SeraaX - zapomniałeś wspomnieć że ten drop jest w Lublinie :) Po wylądowaniu trzeba by odrazy hamować, bo jest kilka metrów od ulicy. A z takich ciekawostek to podobno podczas kopania tego dropa odkopano pralkę :)
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Korzystając z tematu o technice lądowań, spytam sie o lądawania na 4cross'owych hopkach - na przednie czy tylne koło? W MTB przyzwyczajony jestem do lądowania lekko na przednie (najciszej), ale słyszałem że w BMX Racing - "szybciej" jest na tylne.
http://brooce.pinkbike.com
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Guziken najlepiej wpisz sobie ,,dropy" w www.youtube.com naoglądaj sie i zacznij działać. :mrgreen:
Back in black
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

brooce pisze:Korzystając z tematu o technice lądowań, spytam sie o lądawania na 4cross'owych hopkach - na przednie czy tylne koło? W MTB przyzwyczajony jestem do lądowania lekko na przednie (najciszej), ale słyszałem że w BMX Racing - "szybciej" jest na tylne.
jak ladowanie z gorki cos jak na 4x to lepiej na tylne, a tak normalnie to najlepiej na oba kola rowno
kaczor928
Kontakt:

Post autor: kaczor928 »

Ja też mam pytanko :) Przy robieniu Whipa Na przód czy na tył ?? Ja zawsze na przód lece heh ;)
http://www.pinkbike.com/photo/3710126/ <-ridee!
ODPOWIEDZ