totem solo air vs totem coil vs lyrik vs 66 rc2x
totem solo air vs totem coil vs lyrik vs 66 rc2x
Cześć. Jestem na kupnie amora do FR/DH i zastanawiam się nad wyżej wymienionymi amorami. Który totem jest lepszy solo air czy coil? Dodam, że w kwestii RS`ów jestem świeżakiem. Co do powietrznych systemów jestem dość negatywnie nastawiony po pracy marzoków, które są zbyt progresywne i niezbyt czułe, ale jak jest z rock socksami? Druga sprawa jak wygląda ich serwis. Jest możliwe wykonanie go samemu? Głównym plusem 66 jest to, że to marzok i serwis mogę zrobić sam raz na rok. Tylko jak jest z pracą? Bardzo odbiega od totemów? Biorę pod uwagę lyrika ale on jest chyba zbyt delikatny pod XFR? Co jeszcze w tej klasie moglibyście polecić?
GgG znacznie mniej, a bebechy sie nie rozwalaly, byla tylko wada fabryczna, która była do naprawy w domu raz na zawsze wiec to nie taki problemn. Do tego na 09 juz poprawione to jest.
Ale z wybranych jednak w totema coila bym sie bawil. Sztywny, lekki i fajna praca bo mi praca marzów tak do konca nie lezy.
Ale z wybranych jednak w totema coila bym sie bawil. Sztywny, lekki i fajna praca bo mi praca marzów tak do konca nie lezy.
Zacznę może od 66. Pracują naprawdę przyzwoicie, jak sam wspomniałeś serwis jest banalny. Ich waga jest na pewno większa niż konkurencji z RS.
Miałem obie wersje RS Totema. W trakcie jazdy b. ciężko odróżnić, który jest powietrzny, a który sprężynowy. Praca obu jest zbliżona, jednego jak i drugiego można ustawić by pracował liniowo jak i był progresywny. Jego wielkim niezaprzeczalnym plusem jest sztywność.
Ja osobiście śmigam już ponad 1 sezon na Totemie Solo Air. Wymiana oleju smarującego w nim jest banalnie prosta, ponieważ jest magiczny system SpeedLube. Olej w tłumiku również się bardzo łatwo przelewa (wszystko jest dokładnie opisane na stronie RS).
Liryk pracuje tak jak totem, procedura wymiany oleju jest taka sama. Różnia się średnicą goleni i skokiem.
A może Fox 36 Van/Float R/RC2:?:
Miałem obie wersje RS Totema. W trakcie jazdy b. ciężko odróżnić, który jest powietrzny, a który sprężynowy. Praca obu jest zbliżona, jednego jak i drugiego można ustawić by pracował liniowo jak i był progresywny. Jego wielkim niezaprzeczalnym plusem jest sztywność.
Ja osobiście śmigam już ponad 1 sezon na Totemie Solo Air. Wymiana oleju smarującego w nim jest banalnie prosta, ponieważ jest magiczny system SpeedLube. Olej w tłumiku również się bardzo łatwo przelewa (wszystko jest dokładnie opisane na stronie RS).
Liryk pracuje tak jak totem, procedura wymiany oleju jest taka sama. Różnia się średnicą goleni i skokiem.
A może Fox 36 Van/Float R/RC2:?:
ablee hmm szczerze mowiac na wadze mi prawie w ogóle nie zalezy. Porównujac totema coil i 66 rc2x jakie totem ma plusy oprócz wagi, sztywnosci? Ma przewagę nad 66 rc2x w pracy i regulacjach? Chodzi o to, że nie wiem czy jest sens pchać sie w sporo drozszy amortyzator dla wagi, która mnie mało interesuje i sztywnosci, która mnie bardziej interesuje
. Aha i jak jest z wytrzymaloscia jednego i drugiego?
EDIT: aKsiorek Oczywiście, że dhx lepszy

EDIT: aKsiorek Oczywiście, że dhx lepszy
siemka mam porownanie z wszystkimi tymi amorkami! Jestem osoba ktora nigdy nie kupi Marca! I koniec xD. Totem... rozne sa o nim opinie. Ze sie sypie, ze ma mega ciekie scianki i male udezenie go rozwala. Moim zdaniem to nie jest prawda, obie wersje sa super, praca solo jest cud! Dlatego ja polecam totema . A jezeli nie masz tyle kasy to moze faktycznie lyrick? Na 2009 jest nowe tlumienie DHR? chyba jakos tak. kumpel ma go juz w stanach, nie wiem co daje to dokladnie, ale wiem ze masz wieksze mozliwosci?!
Karpiel i Duncon to moje zycie
to jest troche smieszne ale swoja przygode rozpoczolem z rs dartem 1 xDD lecialem wszystko na nim w wierchomli, wypady do myslenic! trupi las xd i co? i nic!!! dziala nadal w rowerze xc:p mialem tez foxa 36 float i jak dla mnie obie te firmy czyli fox i RS se super. marc sa ciezkie, pospolite mozne powiedzec xD jak wiadomo na 2008 nie bylo u nich najlepiej z wytrzymaloscia xd Jezeli nie masz kasy na nowe to napisz do nie na Pw to ci cos powiem. Kumpel ma 66 rc2x fakt ze praca super ale!! Jak dla mnie jest stanowczo za miekki. Ustawiony przez niego tak ze wybiera malutkie nierwonosci dobija sie przy kazdym skoku, masz co prawda regulacje konca skoku tak wiec nigdy go nie dobije! (dropy dosz spore na plaskie nie pomogly xd) Co ciekawe mial on tez totema ale totem przy jego jezdzie(poczatki sa zawsze straszne) polegl momentalnie. Ale nawet 66 poleglo mimo to ze ma opinie niezniszczalnej! :p 2 pekniecia na podkowie xD ja osobiscie jeszcze raz polecam Rs wiem wiem ze marc jest lepszy i starse roczniki daja rae ale po co?? waga większa, Rs tez maja w pyte ustawien, i Rs jest ladniejszy xd
Karpiel i Duncon to moje zycie
Wojtekrk o wytrzymałość RS bym się nie obawiał , na pewno przewyższy on 66 ( w ubiegłym sezonie widziałem kilka ich uszkodzonych, we wszystkich padły golenie dolne). Moim zdaniem praca na pewno przewyższa konkurencję.
Jak słyszałem negatywne opinię o totemie to w większości od osób, które chyba nawet na fotach tego widelca nie widziały, a co dopiero mówiąc o dłuższej jeździe na nim, bo gatka typu: Uginałem chwile kolegi i był twardy... Wybaczcie, ale to jest żenada. by móc coś powiedzieć o danym widelcu pasuje na nim trochę pojeździć, pokręcić regulacjami, dobrać sprężynę/ciśnienie powietrza do swojej wagi i dopiero wtedy sądzić:!:
Jak słyszałem negatywne opinię o totemie to w większości od osób, które chyba nawet na fotach tego widelca nie widziały, a co dopiero mówiąc o dłuższej jeździe na nim, bo gatka typu: Uginałem chwile kolegi i był twardy... Wybaczcie, ale to jest żenada. by móc coś powiedzieć o danym widelcu pasuje na nim trochę pojeździć, pokręcić regulacjami, dobrać sprężynę/ciśnienie powietrza do swojej wagi i dopiero wtedy sądzić:!:
Ja od siebie moge polecić Totema Solo Air.Praca wypaśna i nawet ja moge go pod siebie ustawić (waże niecałe 40kg).Jeździłem też na 66 rc2x kolegi lecz nie moge powiedzieć o nim za dużo ponieważ nie był ustawiony podemnie.
Ja szczerze polecam Totema Solo jego plusy to: sztywnosć, niska waga, wiele ustawień, można go pod siebie idealnie ustawić.
Ja szczerze polecam Totema Solo jego plusy to: sztywnosć, niska waga, wiele ustawień, można go pod siebie idealnie ustawić.
Mój bike:
http://www.pinkbike.com/photo/5223668/
http://www.pinkbike.com/photo/5223668/