Tandem - Pytanie o napęd
-
- Kontakt:
Tandem - Pytanie o napęd
siemka.
robimy tandem. zrobiliśmy wczoraj rame. zdjecie niżej.
ale nie wiemy jak zrobić napęd żeby obydwie osoby pedałowały sprawiedliwie równo. ale były tylne przeżutki. szukałem na necie ale nic interesującego nie znalazłem
robimy tandem. zrobiliśmy wczoraj rame. zdjecie niżej.
ale nie wiemy jak zrobić napęd żeby obydwie osoby pedałowały sprawiedliwie równo. ale były tylne przeżutki. szukałem na necie ale nic interesującego nie znalazłem
- Załączniki
-
- 18042009.jpg (185.25 KiB) Przejrzano 1592 razy
-
- Kontakt:
Normalnie tandemy (wyższej klasy) miały wolnobieg w suporcie (coś jak w trialówkach). Wtedy osoba z tylu nie musiala pedałowac razem z kierowca, i na odwrót. Tylko pytanie czy dostaniesz gdzieś suport do takiego systemu.
Jesli chodzi o połączenie łańcuchem przedniej i tylnej korby, to nie obejdzie sie bez napinacza, ktory tez bedzie dość ciezki do zamontowania w takim secie, a inaczej łańcucha nie napniesz.
Jesli chodzi o połączenie łańcuchem przedniej i tylnej korby, to nie obejdzie sie bez napinacza, ktory tez bedzie dość ciezki do zamontowania w takim secie, a inaczej łańcucha nie napniesz.
www.feel-free.pl
Najprostszy sposób jest najlepszy. Qubusiek ma rację.
Innym sposobem jest użycie jednego łańcucha lecz napięcie go rolką między dwoma korbami. Coś takiego:
http://rowery.onet.pl/_i/sprzet/rowery/600/2007_731.jpg
Edit: easy_rider -> taki sposób jest najlepszy i jest stosowany w wielu tandemach. Ciekaw jestem jak można zamontować te dwie korby ? nie znam się na tym ale wydaje mi się, że musi do tego być jakiś specjalny suport.
Innym sposobem jest użycie jednego łańcucha lecz napięcie go rolką między dwoma korbami. Coś takiego:
http://rowery.onet.pl/_i/sprzet/rowery/600/2007_731.jpg
Edit: easy_rider -> taki sposób jest najlepszy i jest stosowany w wielu tandemach. Ciekaw jestem jak można zamontować te dwie korby ? nie znam się na tym ale wydaje mi się, że musi do tego być jakiś specjalny suport.
-
- Kontakt:
Jak zamontować?? Normalnie a jak. Kupujemy 3 takie same korby z 2 wywalamy wszystkie zbędne koronki najlepiej zostawić największe żeby się najwolniej zużywała. W 3 zostawić wszystkie 3 koronki aby mieć możliwość przeżutki na przód. Z pedałami będzie problem bo też będą potrzebne 3 pary. i teraz na lewą stronę dać korby z 1 koronką a na prawą z tyłu dać tą z 3 koronkami. Kupić należy najzwykleszy suport na kwadrat i jazda żadnej filozofi w tym nie ma. Lewe ramie i prawe ma taki sam kwadrat, gwinty w pedałach się różnią i stąd spory koszt na 3 pary pedałów. Pozdro
http://www.pinkbike.com/photo/1238478/
-
- Kontakt: