Dartmoor StreetStyle a Single Speed

peku666
Kontakt:

Dartmoor StreetStyle a Single Speed

Post autor: peku666 »

Chciałbym sobie w mojej ramce (nazwa tematu) zrobić SS. w tylnim kole mam piaste pod kasete.

Chciałbym kupic takie cuś:
http://allegro.pl/item615597124_redukto ... eed_a.html

I zrobić SS.

Moje pytanie lezy tutaj:
Jak wiadomo StreetStyle ma pionowe haki ? Czy dam rade zrobić single speeda jezeli tak to jak ?
eskimos28
Kontakt:

Post autor: eskimos28 »

Rade dasz, zdejmując kasetę i zakładając ten reduktor. Z poziomymi hakami chodzi o napięcie łańcucha. Może i będzie akurat napięty, a jak nie to musiałbyś stosować napinacz pod hak przeżutki
peku666
Kontakt:

właśnie nie chce żadnego napinacza. Normalny SS tak jak w bmx. Da sie chyba ? Odpowiednio skrócony łańcuch i git chyba
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Reduktor na kasetę możesz sam zrobić ze starych podkładek z kasety lub rurek PCV o odpowiedniej średnicy i zębatki.
No i z pionowymi hakami bardzo trudno trafić akurat tak, żeby łańcuch był napięty. Można bawić się półogniwami ale z czasem łańcuch się rozciągnie i będzie luźny. Więc napinacz mocowany do haka przerzutki (bo taki najlepszy) jest wskazany.
Jak chcesz ciąć koszty to możesz sobie sam go zrobić z ramienia od Vki i kółeczka od przerzutki bądź z całej starej przerzutki.

I taka mała ciekawostka odnośnie stwierdzenia:
peku666 pisze:Jak wiadomo StreetStyle ma pionowe haki
Z tym to tak nie do końca bo widziałem 2 egzemplarze które opuściły fabrykę z poziomymi hakami :)
peku666
Kontakt:

kurde czyli jednak tak jakbym kupił ten reduktor do SS tylko to raczej nie da rady? właśnie zależało mi na tym żeby mieć normalny ss jak w bmx zero napinaczy itp. Może jednak komuś sie udało ?

edit:

niektozy z tego ci widze tak mają na PB
http://p1.pinkbike.com/photo/3346/pbpic3346800.jpg
Bombell
Kontakt:

No ale, żeby mieć normalny ss musiałbyś mieć poziome haki. Może i by udało ci się dobrać wielkość zębatek i łańcuch tak, żeby był napięty ale to naprawdę musisz mieć szczęście i mocno kombinować no ale pojeździsz trochę, się rozciągnie i będzie luźny no i co wtedy? Bez napinacza ani rusz. Więc albo napinacz albo zmiana ramki.
peku666
Kontakt:

to dupa :/ ehh chyba zostane jednak przy przezutce w sumie i tak 2 biegów uzywam
Bombell
Kontakt:

No a co to za problem zamiast przerzutki wrzucić napinacz a zamiast kasety reduktor?
SS będzie i problemy znikną.
peku666
Kontakt:

ale to już nie będzie to samo co zwykły SS bo ma jakiś urok w sobie ten łańcuch który nigdzie nie jest zgięty, ta prostota. Wiadomo o co chodzi ;P
Suzaku_666
Kontakt:

Post autor: Suzaku_666 »

Zmień ramę! XD
Tak wiem że to głupie ;P
http://suzaku666.pinkbike.com/

Pomagaj tym, którzy choć trochę szanują Twoje zdanie.
GH
Kontakt:

Post autor: GH »

Ty poważnie chcesz kupić ten reduktor ? omg
My z kolegą braliśmy kawałek rurki, z odkurzacza idealnie pasuje ucinało się ją pod odpowiedni wymiar, rozbierało kasetę, zakładałeś dużą zębatkę, małą tą którą chcesz, znowu dużą dystans z rurki i przykręcało i bez problemów się obyło :) i łańcuch po skróceniu idealnie pasował.
peku666
Kontakt:

A ma ktoś może fotke jak wygląda rower właśnie z tym napinaczem SS co montuje sie zamiast przezutki?
peku666
Kontakt:

A więc:

Kupiłem reduktor :) zamontowane jest ok.

Teraz mam pytanie skrócony mam łańcuch tak pod ten npinacz do ss co jest na allegro ale narazie mam przezutke. Lancuch jest takiej dlugości ze przezutka jest prawie poziomo przy tylnich widełkach czli nieźle napięty, mniej-wiecej jestem zadowolony, teraz chce sie żelastwa pozbyć. Z racji tego że nie będe dawać 50zł za kawałek metalu z kółkiem ( ten napinacz do ss z allegro) podajcie jakieś inne pomysły znalazłem ten opis jak zrobić napinacz z v-ki ale nie bardzo mi to wyszło i jakoś tak nei bardzo mi sie wydaje żeby to dobrze napinało.

Wpadłem na pomysł zastosowania takiego napinacza:

http://allegro.pl/item623720691_okazja_ ... _44_z.html

I dobrze dokręcić to kółko na dole żeby napieło dobrze łańcuch. Z drugiej strony nawet bardziej mi to pasuje bo będzie nawet nieźle wyglądać :)

Da rade ?

PS. Prosze nie strzelajcie że nie edytuje postów ale był to jedyny sposób żeby ktoś mi odpisał a nowego tematu nie chciałem zakładać.

Pozdr
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

peku666 pisze:I dobrze dokręcić to kółko na dole żeby napieło dobrze łańcuch. Z drugiej strony nawet bardziej mi to pasuje bo będzie nawet nieźle wyglądać Smile

Da rade ?
to jest gowno nie napinacz. ja lepiej reka napinam ten lancuch niz to smieszne cos, gietkie jak z gumy a to kolko to taki szit ze az plakac sie chce. zrob sobie napinacz z vki u mnie duzo osob taki ma i wszyscy zadowoleni..
peku666
Kontakt:

A Lepszy napinacz ale tego typu pod support da rade ? nie pytam o konkretny tylko czy taki wogóle. Zależy mi głównie na tym żeby łańcuch nie latał i nie dzwonił. Teraz z przezutka jest nawet nawet, ale wydaje mi sie jakbym dobze takim napinaczem dokrecił dolne kółko to by było coś jak w normalnym SS przy poziomych hakach.
Bombell
Kontakt:

peku666 Nie nie było by. Dobrze tym łańcucha nie napniesz pod jest mocowany pod suport i będzie się przesuwał nawet jakbyś nie wiem jak mocno suport dokręcił.
Nie kombinuj i kup mocowany pod hak przerzutki albo zostaw tą przerzutkę i zbieraj na nową ramę.
eskimos28
Kontakt:

Post autor: eskimos28 »

Ja mam tego bopa. Uciąłem górne ramie, czyli mam tylko dolne kółko, zamontowałem pod dobrym kątem, napiąłem i działa cacy. Wygląda fajnnie tylko kółko jest twarde nie na łożyskach i s słychać je troche. Są na to sposoby, ale nie wyciszą tego kółeczka do zera. Ogólnie polecam ten pomysł. ;)
peku666
Kontakt:

Czyli jak sie da to sie chce ? założmy jakbym wziął ciut lepszy napinacz na łożyskach to byłoby raczej lepiej.
Bombell
Kontakt:

peku666 No ale po co lepszy napinacz. Skoro za 40zł masz pod hak przerzutki i on najlepiej będzie spełniał swoja rolę. Jeśli nawet nie wiem jak dobry napinacz pod mufę byś nie zamontował to nie da się napiąć łańcucha tak jak przy poziomych hakach. Więc zamiast wydawać kasę na dobre napinacze lepiej sprzedaj ta ramę co masz, dołóż i kup coś z poziomymi hakami.
ODPOWIEDZ