Korba do xc do 300zł

bronello
Kontakt:

Korba do xc do 300zł

Post autor: bronello »

witam szanownych forumowiczów chciałbym się was poradzić co do wyboru korby(do 300zł, nowa) tak jak w temacie jeżdżę w terenie poza miastem no i po asfalcie też, waham się między dwoma modelami m532 i firexem? są to korby z zewnętrznymi łożyskami, mój napęd to kaseta hg50, łańcuch hg40, przerzutka tył lx low normal. Mam też takie pytanie co do firexa czy zniknął tam problem truvativa odkręcających się korb bo nie chce mi się jeździć z kluczamia poza tym byłoby to denerwujące, mogą być inne propozycje ale z łożyskowaniem zewnętrznym no i ta cena do 300
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

Nie wiem jak tam fix, wygląda ok i na truvativa nie narzekałem nigdy...
osobiście jestem jednak za shimano, ale w tym wypadku za wszelką cenę postarał bym się dołożyć lub szukał okazji żeby jednak wyrwać coś z pustym ramieniem (wyższe modele) ewentualnie albo anwet głównie aby nie oderwac się za bardzo od tej kwoty coś ze starszych roczników... pełne ramie w korbie shimano to jak cofnięcie się o epokę do tyłu. To właśnie dzięki temu te korby tak mieszają, obojętnie czy uznać to za marketing czy też nie ;]

Nie wiem na czym tak naprawdę Ci zależy, czytając xc widzę jednak lekki rower w którym korba ma byc sztywna i świetnie przekładac energie, a shimano z pustymi ramionami właśnie taka jest. Daję to dużą frajdę z jazdy jeśli ktoś przykłada do tego uwagę (jest mu potrzebne).

Natomiast jak patrzę na m532 to widzę rower w stylu lat 80' z koszykiem z przodu, obecnie dla bardziej spokojnej osoby która zamierza na rowerze jeździć do parku dwa osiedla dalej i to po dobrej ścieżce rowerowej. Z tych dwóch to już lepiej wygląda truv.

pozdro
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

A może SLX :wink:

http://allegro.pl/item623678839_korby_s ... tacja.html

Tylko 30 złociszy więcej od budżetu :D
bronello
Kontakt:

Post autor: bronello »

moja stara korba miała rozstaw 42/32/22 a ta slx ma 44/32/22T czy to ma jakieś znaczenie w napędzie o kasecie 8 rzędów 11-30 (hg50)

czy slx nie jest dedykowany do 9 rzędowych kaset? czy 8 też przejdą?
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

bronello Edytuj posty a to o czym mówisz to nie żaden rozstaw tylko wielkość zębatek a dwa zęby to nie aż taka różnica. Będziesz miał nieco wyższe przełożenie na największej zębatce a jak ci nie będzie pasować zawsze możesz zmienić na 42t.
Co do korby to osobiście ujeżdżam XT w Hollowtechu II i szczerze polecam. Ale to nieco większy wydatek jeśli o nowe chodzi.
Ale SLX też ciekawy bardzo a i nawet w ostrzejszych dyscyplinach od xc ludzie używają.
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

bronello pisze:moja stara korba miała rozstaw 42/32/22 a ta slx ma 44/32/22T czy to ma jakieś znaczenie
ma, ale pewnie nawet nie zauważysz... będzie trochę szybciej.
bronello pisze:czy slx nie jest dedykowany do 9 rzędowych kaset? czy 8 też przejdą?
Bez problemu da radę.

Jeśli już się wychylamy ponad te 300 to też bym stawiał na slx, xt to już dużo więcej kasy i nie wiem czy się opłaca dla tego znaczka...
ale może dasz radę wyrwać taniej starszego LX (tylko pamiętaj żeby miała stalową ośke).
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
ODPOWIEDZ