Full, a bunnyhop

cepa
Kontakt:

Post autor: cepa »

hmm ja mam troche porownanie bo sporo na sztywniaku jezdzilem a obecnie full i tak na fullu da sie robic ladnego bunnego ale zapomnij o lotach jak w streecie, a co do dampera hmm, moj 5th element bardziej utrudnia wysoki skok niz pomaga, do tego dochodzi 24kg masy, wyskok na pol metrowy murek moglby skanczyc sie snejkiem :S
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

cepa przemycasz ołów w ramie?
Liwcio
Kontakt:

Post autor: Liwcio »

Wszystko zależy od techniki panowie ;)

Spaced, są dampery bez tłumienia :D takie w makrokeszach :D
http://www.pinkbike.com/photo/1612744
Spaced
moderator
Kontakt:

Liwcio jest jeszcze ten minidamper w konach do AM. On wiem, ze nie ma tłumienia i sie bardzo nieprzyjemnie zachowuje przez to ;)
cepa
Kontakt:

Post autor: cepa »

Spaced pisze:cepa przemycasz ołów w ramie?
a bo ja wiem co w tego iron horsa sgs wc wspawali ;p:D
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Spaced ołów to chyba ja przemycam, bo dobiegłem dziś do magicznej liczby 19kg a mam zwykłego dartmoora ;)

A bunnego to da się nawet na hulajnodze zrobić :P
Back in black
viejo
Kontakt:

Post autor: viejo »

Spaced to jest uklad dynamiczny wiec nie takie to proste. Kojarzysz taki kijek ze sprezyna dla dzieci, do skakania (nazwa jakos podobna do bongo :) )
Tam tez dzieki sprezynie, mimo tarcia itp, skaczesz lzej i wyzej niz na sztywnym patyku bez sprezyny. Chociaz bunny to glownie dzwignia, ale w sztywniaku wiekszosc energii sprezystej jest w oponach itd itd... Takie problemy sie po pare dni lub tygodni liczy :)
akSiorek
Kontakt:

Post autor: akSiorek »

wy normalnie macie problemy.. wszystko zależy od techniki !

powszechnie wiadomo, że sztywny rower jest łatwiejszy do ogarnięcia...
całe życie śmigałem na HT.. teraz sprawiłem sobie full'a i bunnego umiem zrobić ale nie jak na ht na pół metra tylko 20-30cm..
teraz jak wezmę sobie jakiś rower do streetu od kolegi i chce go wyrwać do bunnego często kończy się to wyrwaniem roweru do góry oraz leżeniem na plecach na ziemi ;P.

.[kropka]
akSiorek
Kontakt:

Post autor: akSiorek »

..
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

Lestat cos ty tam wpakował? :evil:
m-cichy
Kontakt:

Post autor: m-cichy »

aha
a jaka waga mniej więcej jest optymalna do streetu?
troche szkoda że to tyle waży bo jeśli ktoś chce pośmigać i w streecie i po hopach w lesie to ma problem, nie ma uniwersalnego rowerku, a lżejsze rowerki mogą niewytrzymać w lesie, wtedy najlepiej mieć 2 rowery, jeden mocniejszy i cięższy HT a drugi do streetu lub może jakiś BMX ale na nich się pewnie całkiem inaczej jeździ

z góry dzieki za odpowiedź :D

a co do "wibijania z dampera" to obiło mi się o uszy że ci co jeżdżą na fullu gdy mają przed sobą np. korzeń to wbijają amory/damper co pozwala im podskoczyć i ominąć przeszkode ale nie jest to bannyhop
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

aha
a jaka waga mniej więcej jest optymalna do streetu?
Najlepiej jak największa, wtedy rower nie będzie musiał skakać, bo zmiażdży każdą przeszkodę ;)

m-cichy pisze:a co do "wibijania z dampera" to obiło mi się o uszy że ci co jeżdżą na fullu gdy mają przed sobą np. korzeń to wbijają amory/damper co pozwala im podskoczyć i ominąć przeszkode ale nie jest to bannyhop
tak dokładnie jest. Dzięki temu zawieszenie pochłania minimalne ilości energii podczas najechania na przeszkodę, a rower żywo na nią reaguje
Spaced
moderator
Kontakt:

m-cichy wejdz najlepiej na forum ba i tam w showtime czy bikecheck czy jak to sie nazywa teraz ludzie wrzucaja buildy do streetu. Bike do streetu wazy koło 11-12kg, jak budzetowo skladasz to max 14kg.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Hah, są i poniżej 10kg :wink:
Spaced
moderator
Kontakt:

Las3k_91 Ldz sa ale ponizej pewnej wagi bike robi sie delikatny i jesli cos wiekszego chcesz poleciec to tez w locie nerwowy ale w sumie w dircie bardziej sie liczy.
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

m-cichy nie patrz na wagę, BADMAN z Marek ma fulla ok.20kg a potrafi na nim nie tylko latać hopy z 360'tkami itp.. ale też potrafi zrobić na nim bunny barspin, 180, fakie do halfcaba itp..
m-cichy
Kontakt:

Post autor: m-cichy »

http://www.youtube.com/watch?v=6RV2EMtf ... annel_page
spójrzcie tylko na ten filmik, koleś jeździ w streecie i po lesie też nieźle skacze i taki styl mi pasuje najbardziej, ciekawe wiec ile jego rower waży, albo koleś potrafi zrobić to wszystko na cięższym rowerze albo ma słabszy rower i niezbyt mocny
zdaje mi się że on ma coś pośrodku około 14 kg rowerek
Spaced
moderator
Kontakt:

KFP to ze ktos cos robi nie znaczy, ze jest to najlepsze rozwiazanie. Powiedz mi, ze tak samo łatwo 360 jest wykrecic na takim fullu co na biku o połowe lzejszym.

m-cichy podejzewam, ze jako sponsorowany zawodnik pewnie spokojnie zdarzył spobie poskładac bika na ca 12kg i nie utracił on NIC na wytrzymałosci. Tobie trzeba dirtówke na 26'' i 100mm z przodu i bedziesz happy. ew. Przedni hampel dorzucic i jakas bardziej uniwersalna rame ale nie wiem czy jest potrzeba.
pIOTRAS_OSW
Kontakt:

Post autor: pIOTRAS_OSW »

Do autora Tematu ..
Kolego te filmy CI najlepiej zobrazują to co można robić na fullu pozwolicie ze zamieszcze kilka bardzo ciekawych i na temat flimów
http://www.youtube.com/watch?v=vza_3cwn ... annel_page
http://www.pinkbike.com/video/59606/ fulle sa od 100s
http://www.pinkbike.com/video/2594/ tutaj masz pełny obraz w zasadzie małą cząstke tego co można robić. To co zrobisz na rowerze zalezy tylko od CIebie ..
ODPOWIEDZ