Okulary korekcyjne na rower

B.Z.
Kontakt:

Okulary korekcyjne na rower

Post autor: B.Z. »

W zasadzie to czworooki jestem od dłuższego czasu, ale wadę wzroku dotąd miałem dosyć mało dokuczliwą, na rower zwyczajnie ich nie brałem. Ale jako że latka lecą i z gałami też jest gorzej niż lepiej to w zasadzie klamka zapadła - muszę coś skołować.

Przejrzałem ofertę różnych okularów, niby są sportowe okulary korekcyjne, ale nikt nigdzie nie pisze jakie mocne, i czy można ustawić je pod rozstaw źrenic. Pytanie czy ktoś juz ten temat wałkował i może coś zalecić?

Kontakty nie wchodzą w grę, nie mam do tego przekonania.
FreeMan
Kontakt:

Post autor: FreeMan »

polecam temat na light bike, byl tam obszernie walkowany, z tego co pamietam za takie okulary, dobre z filtrami i bajerami trzeba dac powyzej 500zl

http://light-bike.com/forum/viewtopic.p ... +krekcyjne
????
street-fighter
Kontakt:

Post autor: street-fighter »

wiem z doswiadczenia ze do szkiel trzeba sie przyzwyczaic i potem jest sie zadowolonym. Sa ludzie ktorzy nosza non stop bez wyciegniecia i przeplukania plynem i placza ze sa beznadziejne. Jesli robi sie wszystko tak jak trzeba z nimi to jest ok. Dlatego moze wez szkla kup, komplet na miesiac czy na ile tam teraz sa, do tego plyn i potestuj, moze bedziesz zadowolony i sie przekonasz;p
To tylko moja skromna opinia. Prosze nie gryzc :]
kq
Kontakt:

Post autor: kq »

Ja mam Polaris Kir Royale:
tutaj zamieściłem małą recenzję http://bikeaction.pl/forum/post612913.html#p612913
Wjtk
Kontakt:

Post autor: Wjtk »

B.Z. Powiem może parę słów z własnego doświadczenia. Przez kilka lat noszenia okularów (astygmatyzm -2.0) w końcu postanowiłem przerzucić się na szkła kontaktowe właśnie ze względu na rower. Mam bardzo wrażliwe oczy i nie mógł mi nałożyć nawet optyk. Początkowa zdecydowałem się na mieśięczne Day and night ciba vision raz zakładał mi okulista w miesiącu(około 120zł za soczewki + 60 za płyny i krople) i miałem spokój. Początkowo oczywiście bóle głowy ciągłe zakrapianie etc. Po jakiś 2-3 miesiącach ze względów higienicznych zdecydowałem się na jednodniowe soczewki tej samej firmy. I to był najlepszy wybór długo się męczyłem teraz nakładam soczewki praktycznie za pierwszym razem. 30 soczewek jednodniowych to koszt około 140 zł nie potrzebne są za to płyny i krople ponieważ zdejmujesz je na noc i oko nie męczy się. Teraz mam okulary i soczewki. Kiedy nie wychodzę w domu, uczę się to zakładam sobie okulary, gdy lecę na rowerek, czy gdzieś wychodzę nakładam soczewki. U każdego okulisty dostaniesz jedną pare lub nawet więcej testowych soczewek. Zdecydowanie polecam takie rozwiązanie wszystkim z własnego doświadczenia.
Pozdrawia
[b] Monkeyman [/b]
B.Z.
Kontakt:

street figher - wiem, ze to Twoja skromna opinia i prosisz, żeby nie gryźć, więc będzie bez gryzienia ;-) Kontakty nie wchodzą w grę i koniec. Po pierwsze i tak na rowerze wolę jeździć w okularach, nienawidzę jak mi robale i śmieci wpadają do oczu, więc co za różnica czy będą korekcyjne czy nie. Chcę tylko żeby były dobre. Po drugie zdarza mi się nzacznie większe rzeczy gubić niż płyny i szkiełka. Po trzecie wyznaję zasadę, że jak mi coś pasi to nie zmieniam, dlatego jeżdzę na przedoptopowym rowerze i dlatego uzywam okularów i nigdy nie eksperymentowałem z kontaktami. Po czwarte używanie kontaktów wymaga pewnych działań i przestrzegania pewnych rygorów, a to mi nie pasi. Okulary zakładam i jest git, mogę nosić ile chcę i kiedy chcę, nie muszę odprawiać żadnych rytuałów, jak potrzeba to zakładam.

Free Man i kq - dzięki panowie!!! Sporo mi się rozjaśniło, z tego co rozumiem muszę kupić oprawki i dać wstawić szkła optykowi - w takim razie luzik.

Pozdrower
Wjtk
Kontakt:

B.Z. Czasem warto się przełamać :wink:
[b] Monkeyman [/b]
kq
Kontakt:

B.Z. - jeśli dobrze czytałeś opinie to opcja z wprawieniem szkieł do oprawek sportowych jest bardzo, ale to bardzo drogie. Mało kto się tego podejmie bo zniekształcenia na rogach będą ogromne.

Opcje dwie:
- okulary z wkładką korekcyjną
- oprawki z dosyć płaską powierzchnią montażową dla łatwego montażu szkieł (ta opcja jednak ma sensu zbytnio)

Na forumrowerowe.org widziałem dużą dyskusję o okularach też, warto poczytać. Dużo osób poleca tanie Accenty Onyx z wkładką korekcyjną.
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

B.Z. szczerze to nie masz sie co zastanawiać nak okularami, tylko kup szkła kontaktowe. Kiedyś małem poważna glebę, i upadłem ostro na twarz, okulary połamane, nawet kask nie pomógł, miałem szczescie ze oprawki mi sie w oczy nie powcijały, ostro było.

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... ht=#687289 Warto przeczytać.
Back in black
B.Z.
Kontakt:

Wjtk: temat jest o tym jakie okulary wybrać, a nie co lepsze czy okulary czy kontakty ;-) Znam dokładnie wszystkie za i przeciw jeśli chodzi o szkła kontaktowe i nie chce sprawdzać czy warto się przełamywać czy nie. Znam siebie dobrze, albo czegoś nie doplilnuję ablo je pogubię...

kq - no własnie o tą wkładkę korekcyjną mi chodzi - o ile dobrze myślę to szkła do niej wprawia optyk?

mimo wszystko zastanawiam się też, czy nie szarpnąć się na Rudy, sprawdzam własnie dostępność soczewek, problemu rozstawu źrenic jak doczytałem nie ma, bo są to szkła asferyczne...

Edit: dobra, sorka, widzę teraz, że te wkładki to kawałek plastiku a nie żadna ramka...
viejo
Kontakt:

Post autor: viejo »

Pamietam, ze jeden kumpel uzywal jakichs firmy arctica, mozliwe, ze to te
http://www.e-gogle.pl/eshop/view_produc ... oduct=1041
byl dosyc zadowolony.

Ale i tak go w koncu z moja dziewczyna (eks okularnica) przekonalismy po dlugich bojach do kontaktow i teraz okularow uzywa tylko sporadycznie na basenie lub nad morzem itp. Sprobowanie na jeden miesiac nie zrujnuje twojego portfela a wg mnie warto! Nie znam osoby, ktora by wrocila na stale do okularow :)
B.Z.
Kontakt:

Dżizas, ludzie WIEM ŻE KONTAKTY SĄ ZAJEBISTE, ALE ICH NIE CHCĘ!!! Tym bardziej że i tak jeżdżę w zwykłych okularach, żeby mi syfy do oczu nie leciały, w lasach zawsze jest pełno robactwa... PLIS, NIE PISZCIE JAKIE KONTAKTY SĄ COOL....
kq
Kontakt:

B.Z. dokładnie. Idziesz z wkładką do optyka i on wprawia do nich szkła. Ja mam -0,75 i plastiki kosztowały mnie 70 zł z robocizną.

Co do moich okularów Polaris to na plus mogę zaliczyć nawet niezłe szkła, często wymieniam.
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Rudy Project do sporej części modeli oferuje dodatkową wkładkę korekcyjną. Wygląda to jak małe okularki mocowane do sportowych ( można je zdemontować w razie potrzeby ). Soczewki montuje się tak samo jak w klasycznych okularach i zrobią Ci to u każdego optyka. Zasady są dokładnie takie same jak w klasycznych okularach.

Tu masz przykłady:
http://rudyproject.pl/okulary/impactx/exception_std.php
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
B.Z.
Kontakt:

A!!! no i właśnie o to mi chodziło. Żeby nie ściągać nie wiadomo skąd soczewek, które będą pasowały albo nie Patent z wkładką generanie mnie urządza. Dzięki za pomoc.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

B.Z. A nie myślałeś nad korekcja wzroku? Ja planuje sobie za jakiś czas uzbierać.
A sam jeżdżę i chodzę na codzień w kontaktach Zeissa, jak dla mnie lepszych nie ma. Przy mojej wadzie wzroku (sporo na minus) okulary strasznie zniekształcają na rogach i nie przepadam za wyjściem w nich na ulicę, a co mówić do lasu.
Ale, nie zachęcam skoro nie chcesz kontaktów, każdemu pasuje co innego :)

Te okulary co dał Steel2 czy podobne to chyba najlepszy pomysł. Przejdź się do optyka, u mojego znajomego z tego co pamiętam leżało kilka par podobnych do tych. Pewnie u Ciebie jakiś by miał i poradził jakie wybrać.
czerwony
Kontakt:

Post autor: czerwony »

zwykłe okulary korekcyjne i gogle przystosowane dla sekularników i po sprawie
FreeMan
Kontakt:

Post autor: FreeMan »

to se jedz zalozmy nawet te 20- 30 km trase w goglach :))

bez kitu na 16 wypowiedzi moze 5 jest o okularach... reszta to kup se soczewki, porazka....

rudy projekt jest najlepsza opcja i chyba najtansza jak za oferowana jakosc
????
Wjtk
Kontakt:

FreeMan Nie se, tylko sobie. To raz. A dwa nie reklamuje soczewek, nie mam z tego żadnych profitów. Wielu ludzi po prostu uważa, że z soczewkami jest wielki problem(sam tak sądziłem i twardo nosiłem okulary). Ja nikogo do niczego nie zmuszam, przechodziłem przez to po prostu. Miałem specjalne gogle na okulary: na narty, na rower i miałem problem jak świeciło słońce prowadząc auto. A jak mam soczewki to kupuje co chce i nie mam żadnych ograniczeń. Ja nie napisałem tego ze złośliwości.
B.Z. A to, że chcesz tak czy siak nosić okulary to podczas używania soczewek chyba nie ma z tym problemu? Możesz za to kupić wszystkie modele jakie będziesz chciał i zapłacisz o wiele mniej.
Tyle ode mnie.
[b] Monkeyman [/b]
ODPOWIEDZ