OLEJ SILNIKOWY DO AMORA DLACZEGO NIE ?

Bomber_GD
Kontakt:

OLEJ SILNIKOWY DO AMORA DLACZEGO NIE ?

Post autor: Bomber_GD »

Witam otóż zamierzam wymienić olej w swoim 888 i mam zamiar zalać go jakimś rzadszym olejem aby bardziej wybierał. No i zachodzi pytanie dlaczego nie można zalewać olejem silnikowym ? On przecież jest lany do silników w których są dużo trudniejsze warunki niż w amortyzatorze. Chciałbym zalać silnikowym dlatego, że są dużo bardziej śliskie i przez to chciałbym uzyskać jak największą płynność.

Proszę nie pisać mi, że silnikowy jest do silników itp.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Bomber_GD pisze:Proszę nie pisać mi, że silnikowy jest do silników itp.
tak jest i tyle...

a konkretnie... to olej silnikowy jest gęstszy i zmienia swoją gęstość w zależności od temperatury, amor na taki oleju nie będzie wybierał nawet korzeni.

a najważniejszy powód jest taki, że oleje NIE do amorów po prostu "zjadają" i niszczą delikatne uszczelki amorów
ReplaY
Kontakt:

Post autor: ReplaY »

Ale silnikowy jest do silników... czemu tego nie napisać? :)

Rzecz rozchodzi się o dodatkowe składniki, które mogą uszkodzić uszczelki w amortyzatorze oraz reagować z elementami aluminiowymi, przyspieszając ich ścieranie. Oleje do amortyzatorów wysokiej jakości, czyli w pełni syntetyczne, w zupełności wystarczą do uzyskania bardzo dobrej płynności pracy oraz wysokiej jakości tłumienia. Poszukaj produktów np. Bel Ray lub Motul Factory Line (http://www.motocombo.pl/produkt-1181.html). Miałem go wcześniej, a z braku dostępności kupiłem Motorex syntetyczny, który obiektywnie nieznacznie ustępuje Motulowi.
www.foesracing.com
Krakos
Kontakt:

Post autor: Krakos »

MUSZEL
MUSZEL pisze:a najważniejszy powód jest taki, że oleje NIE do amorów po prostu "zjadają" i niszczą delikatne uszczelki amorów
olej mineralny/syntetyczny nie jest płynem ani kwaśnym ani żrącym...

Bomber_GD
ja zalałem swoje 888rc 2005 olejem silnikowym 20w xD amorek chodził całkiem dobrze tylko po jakiś 2 miesiącach olej do wymiany bo jakoś amor z czasem traci na płynności
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3853780
Bomber_GD
Kontakt:

Akurat Motula to znam bo i w motorze mam taki w amorach i silniku i w samochodzie mam w silniku. W sumie muszę przyznać, że jak do auta wlałem motula to od razu takiego kopa dostał. Ogólnie motula się chwali ale ja chciałem uzyskać maxymalnie czułe zawieszenie.
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Amor zalany olejem silnikowym z czasem traci swa płynnosć pracy, i potem Ciezko jest tłumniki wyczyściż z niego. no chyba ze masz tłumnik taki jak ssv czy ssvf to nic mu nie zaszkodzi, a jezeli chodzi o płynność pracy to raczej kokosów na wieżbie nie oczekuj, bo z olejem samochodowym to poprostu losowanie jest.
Back in black
AlanCK
Kontakt:

Post autor: AlanCK »

Bomber_GD pisze:Chciałbym zalać silnikowym dlatego, że są dużo bardziej śliskie
Bomber_GD Skąd masz takie informacje że olej silnikowy jest bardziej "śliski" niż olej do amortyzatorów ???
Sell: Rower - Intense M9
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

to kup Finish Line'a jakiegoś do amorków np. 5W i będziesz miał, choć Marze nie są to amorki które wybierają dosłownie wszystko, trzeba sie z tym pogodzić że Fox i RockShox przebijają Marza jeśli chodzi o czułość (w niewielkim stopniu, ale owszem. Żeby nie było, nie pisze że Marze chodzą źle, chodzą b.dobrze, ale... )
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

proponuję jeszcze usmażyć naleśniki na oleju napędowym - toż jedno olej i drugie olej.

.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Chrabał ale nie ma w nim zdrowych zdrowych kwasów, bodejze omega-3 czy jak im tam ;) Nie zdrowe i do sałatek nie pasuje ;)

Bomber wez kup po prostu 5w zamiast 7.5w dobrej firmy i bedzie spoko.
Bomber_GD
Kontakt:

To że silnikowy jest bardziej śliski wiem stąd, że jak wymieniam olej w silniku i mi pocieknie trochę na rękę to jest śliska przez następne 5 myć. Natomiast jak wymieniam w amorze to wystarczy dobrze zmyć.
AlanCK
Kontakt:

Post autor: AlanCK »

No skoro masz aż tak sprawdzone informacje i przeprowadziłeś nawet doświadczenia :mrgreen: :mrgreen: z zakresu tarcia oleju silnikowego i oleju do amorów to brawo... :D :D

A teraz na poważnie...
Uważasz że to jak olej sie zachowuje na twojej ręce jest dobrym odnośnikiem i przełoży się na pracę prz amortyzatorze i co za tym idzie poprawi jego pracę ?? :wink:

Każdy olej ma dobrane składniki i właściwości wg tego czego sie po nim oczekuje, i nigdy olej silnikowy nie będzie sie zachowywał w widelcu lepiej niż olej stworzony do pracy w amotyzatorach uwierz mi...

W innym wypadku każdy lałby olej silnikowy do amortyzatorów :)
Sell: Rower - Intense M9
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

kup dobry olej 2,5w (nie wiem co tam da się kupić, motul, motorex?) i amor będzie hulał aż miło.

MUSZEL pisze:choć Marze nie są to amorki które wybierają dosłownie wszystko, trzeba sie z tym pogodzić że Fox i RockShox przebijają Marza jeśli chodzi o czułość (w niewielkim stopniu, ale owszem. Żeby nie było, nie pisze że Marze chodzą źle, chodzą b.dobrze, ale... )
a z tym się nie zgodzę ;)
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Olej silnikowy by uzyskać optymalne własności smarujące musi pracować w odpowiedniej temperaturze, dopóki jej nie osiągnie nie "pokazuje" swoich możliwości. Dodatkowo olej do silników jest olejem, który się "pieni".

Olej do amortyzatorów ma inny zakres temperatur pracy i się nie "pieni".
Jaca pisze:a z tym się nie zgodzę
Oczywiście możesz się z tym nie zgadzać, nie zmienia to faktu, że to prawda.

PS. Bomber_GD Dlaczego na nas krzyczysz ?
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

Steel2 pisze:Oczywiście możesz się z tym nie zgadzać, nie zmienia to faktu, że to prawda.
nie prawda, tylko subiektywna opinia, tak samo jak to, że ja się z tym nie zgadzam.
marekp86
Kontakt:

Post autor: marekp86 »

o k**de a ja niedawno wlałem olej silnikowy do mojego amorka (suntour xc 60)no i wywaliłem elastomer no i do tej pory chodzi bardzo dobrze nawet lepiej chodzi dzięki temu.
http://www.pinkbike.com/photo/2214493/
ReplaY
Kontakt:

Post autor: ReplaY »

No bo Suntoury to widelce na olej silnikowy, ewentualnie na miksol do kosiarki :P

Antyczne Bombery ad 1997 wybierały wszystko :)
www.foesracing.com
marekp86
Kontakt:

Post autor: marekp86 »

no ja wlałem Castrol Edge po 50ml na każdą goleń. Ale myśle co jeszcze innego zrobić żeby fajnie chodził.
http://www.pinkbike.com/photo/2214493/
JumpintheFiRe
Kontakt:

Post autor: JumpintheFiRe »

ja kiedys zalalem duro mieszanka pilarola (do pil mechanicznych) i jakiegos elfa, chodzil bardzo dobrze przez miesiac, potem coraz gorzej
g3riders.com
http://matash.pinkbike.com/album/Freeride/
Zablokowany