Glory DH i FOX DHX4.0 serwis..
no to wychodzi na to ze damper jest sprawny..regulacja tlumienia dziala... propedal dziala... nic w srodku sie nie pierdzieli... tylko czemu to stukanie jest...
przed chwila wrocilem z roweru i damper dziala poprawnie tylko to delikatne stukanie mnie wnerwia... niby jak sie jezdzi to tego wogole nie czuc... ale jak sie za siodelko ugnie damper i pociagnie do gory to w rekach troszke czuc... domyslacie sie od czego to moze byc? damper 100% nie jest zapowietrzony..przy ostatnim rozkrecaniu odkrecilem najpierw ta srubke w plywaku wcisnąłem lekko tlok i patrzylem czy powietrze nie leci.. nie lecialo... zakrecilem.. potem przy odkrecaniu tloka wciskalem palcem plywak i obserwowalem gwint i tez nie bylo babelkow... wiec w czym moze tkwic problem?
przed chwila wrocilem z roweru i damper dziala poprawnie tylko to delikatne stukanie mnie wnerwia... niby jak sie jezdzi to tego wogole nie czuc... ale jak sie za siodelko ugnie damper i pociagnie do gory to w rekach troszke czuc... domyslacie sie od czego to moze byc? damper 100% nie jest zapowietrzony..przy ostatnim rozkrecaniu odkrecilem najpierw ta srubke w plywaku wcisnąłem lekko tlok i patrzylem czy powietrze nie leci.. nie lecialo... zakrecilem.. potem przy odkrecaniu tloka wciskalem palcem plywak i obserwowalem gwint i tez nie bylo babelkow... wiec w czym moze tkwic problem?
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
Tak z ciekawości... to stukanie występuje tylko gdy damper jest zamontowany w rowerze i go uginasz, czy gdy bawisz się samym tłokiem (podczas majsterkowania) to też? Jeśli jedynie w rowerze i podczas jazdy, to mogą być po prostu tuleje z lekkim luzem. Jeśli tak jest to postaw rower- chwyć za siodło- chwyć palcami po kolei łączenia tulei i ruszaj siodłem- może wyczujesz lekki luz.
http://www.endura.pl
to stukanie wystepuje tylko podczas uginania zawiechy roweru... tulejki sa ok bo wymienialem lozyska i tulejki wiec zawiecha jest sztywna... i wyraznie czuc stukniecie dampera... bo dzieje sie to tylko w momecie gdy damper odbija do konca... jak skrece tlumienie na max i ugne mocno zawieche i podniose szybko tyl roweru do gory, to stukniecie czuc dopiero gdy tlok odbije do konca... pozatym mam wrazenie ze ten damper przy odbiciu wraca powoli a na sam koniec przyspiesza troche i jest lekkie puk... nie wiem z czego sie to moze brac
nie nic sie nie zmienia po przestawieniu propedala... pozatym to musi byc cos z tlumieniem bo czuc jak damper odbije do konca wtedy jest minimalne stukniecie ale takie ledwo slyszalne i leciutko szarpie kolo w dol... jest to cos takiego jak sie w amorze przednim troszke zbyt male tlumienie ustawi i jak sie go wcisnie i podniesie kolo szybko do gory to jak amor odbije to czuc takie lekkie szarpniecie... ale bardzo lekkie...
porownywalem z dwoma DHXami kolegow i nie maja takiego efektu... podczas jazdy tego nie czuc ale jednak mnie to męczy...
a moze to przez to ze zalewam damper olejem 5W?
w sumie na max skreconym tlumieniu dosc szybko on odbija... w banshee mialem dhx;a 5.0 i sprezyne 600lbs i jak tlumienie na max ustawilem to jak ugiąłem zawieche to wracalo baaardzo powoli..a tu jednak szybciej sporo... sadzicie ze zmiana oleju na gestszy cos by mogla zmienic?
porownywalem z dwoma DHXami kolegow i nie maja takiego efektu... podczas jazdy tego nie czuc ale jednak mnie to męczy...
a moze to przez to ze zalewam damper olejem 5W?
w sumie na max skreconym tlumieniu dosc szybko on odbija... w banshee mialem dhx;a 5.0 i sprezyne 600lbs i jak tlumienie na max ustawilem to jak ugiąłem zawieche to wracalo baaardzo powoli..a tu jednak szybciej sporo... sadzicie ze zmiana oleju na gestszy cos by mogla zmienic?
Możliwe, że Ci się odkręciła końcówka tłumika ta z dziurkamiXXX pisze:w sumie na max skreconym tlumieniu dosc szybko on odbija... w banshee mialem dhx;a 5.0 i sprezyne 600lbs i jak tlumienie na max ustawilem to jak ugiąłem zawieche to wracalo baaardzo powoli..a tu jednak szybciej sporo... sadzicie ze zmiana oleju na gestszy cos by mogla zmienic?

Kliknij na gg: 11075383