Dartmoor creeper perfidnie pękł!!

mociek92
Kontakt:

Post autor: mociek92 »

Cza.Ha co ty pierniczysz chłopaku. Pokaż mi ramę która ma naklejke do not use for: DJ, DH itp.(chyba że w Hipermarkecie taką widziałeś) Rama to nie amor jeżeli jest przeznaczona do DH to producent w specyfikacji pisze że do DH a jak do 4X/Street/Dirt to również jest to uwzględnione w specyfikacji. Uważam że ramkę powinni wziąć na gwarancje ale czy uznają? nie sądze.
Baunsuj Dziwko!!
slazak
Kontakt:

Post autor: slazak »

Co? że rama poszła jak poszła od dirtu a była do 4x? Uważam że w 4x przy jakiś nie dolotach są przeciążenia podobne czy większe niż w DJ, ta rama pękła ewidentnie od siły tnącej rury. Nie wiadomo tylko czy pękała wcześniej już a nie zauważyłeś, i ile ją jeszcze używałeś? Bo jak pękła od razu to strach na tym jeździć współczynnik bezpieczeństwa być musi. Dobra renoma firmy? Co to forum reklamowe dyskutuje się o wszystkim. Zdjęć połamanych boxxerów pinkbike nie usuwa.

A wymienić jeśli jak piszecie firma ma renomę to powinna. Pozd
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

slazak, czy 4x polega na robieniu niedolotów? Nie (choć oczywiście jadąc po bułki do sklepu też można każdą ramę połamać...). A nawet jeśli, który niedolot będzie porównywalny z np nieudaną abubaką na murku czy zeskokiem z kilkunastu schodków na płaskie - a jeszcze z niedokręconą przy tym 360tką ?
Jeśli wciśniesz im dobry kit że pękła od niedolota na torze 4x - może i gwarę uznają... ale jeśli powiesz że latałeś w streecie - samemu byś przyjął?
A temat faktycznie idiotyczny... chcesz się pochwalić że potrafisz używać ramę niezgodnie z przeznaczeniem? :lol:
http://brooce.pinkbike.com
Cza.Ha
Kontakt:

Post autor: Cza.Ha »

mociek92 pisze:Cza.Ha co ty pierniczysz chłopaku. Pokaż mi ramę która ma naklejke do not use for: DJ, DH itp.
nie można mowić ta ramka jest do DH więc nie wolno skakać na niej bunny na krawężnik, kupując rame nie podpisujesz gwarancji określającej że bedziesz używał sprzęt wyłącznie na torach 4X ale zgodnie z przeznaczeniem w kolarstwie grawitacyjnym. Więc "chłopaku" mociek92 nie "piernicz" mi że jeżdżac na ramie do 4X nie uznają gwarancji od złamania ramki na ulicy. Taka rama nie powinna sie złamać w normalnych warunkach. (nie licząc gleb i użytkowania przez jakiegoś prosa) Ot moje zdanie.
brooce
Kontakt:

Cza.Ha pisze:Taka rama nie powinna sie złamać w normalnych warunkach. (nie licząc gleb i użytkowania przez jakiegoś prosa
Czemu "pros" ma połamać ramkę? Czy Creeper nie był przewidziany dla zawodników? Czy "prosi" nie jeżdżą lepiej-mniej awaryjnie od amatorów?
rowerzysta
Kontakt:

Post autor: rowerzysta »

Wino Tak to moje kapciuchy poklejone taśmą xD HAHA xD

brooce To nie ja jej używałem, a temat to pagaduchy rowerowe, więc można gadac o wszystkim związanym z rowerem xD Tak mi się wydaje. Jak moderatorzy uznają ze ten temat jest do bani i włąściwie niepotrzebny to moga go zamknąć :)
http://karpixbiker.pinkbike.com/
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Cza.Ha gambler FR i DH to ta sama rama ;) A co do 4x i dj to zupełnie inne obciazenia. Po pierwsze ŻADNA rama 4x nie jest robiona z myslą o niedolotach. Wszystkie 4xówki sa wylajtowane znacznie bardziej niz dirtówki bo w dircie jednak zle ladowania i poprawki podczas nauki nowych tricków zdarzaja sie regularnie, w 4x raczej nie. Porównywanie ramy do 4x i DJ jest idiotyczne. Zobaczcie sobie panowie chociazby na setupy 4x'owe. Duzo lzejsze od dirtowych nie bez powodu.
I chyba masz urojenia jak ci sie wydaje, ze rama pekła od tego bunnego. Jesli była uzywana w dircie i streecie to pewnie juz wczesniej była uszkodzona tyle, ze bunny te rame dobił.
misiek123
Kontakt:

Post autor: misiek123 »

Mi dart 4x rozkraczyl sie w tym samym miejscu, użytkowalem z rs pike 120 skoku. Ta ramka jest naprawde wylajtowana i dlatego wytrzyma troche mniej. Mi gwarancję uznali, ale nie była tak rozpierniczona jak ta :twisted: ,starry. . Oto moja fota (na zdjęciu mam tylko górną rure, ale dolna poszła tak samo, a może nawet więcej):
Załączniki
4xxx.gif
4xxx.gif (89.8 KiB) Przejrzano 1585 razy
artek700
Kontakt:

Post autor: artek700 »

creepery używane wyłącznie w 4x również pękają z czasem, ale raczej nie ma problemu z ich wymianą.

Zreszta jesli masz gwarancje to chyba nie do ciebie nalezy udowadnianie, ze uzywales jej niezgodnie z przeznaczeniem. Kupiles produkt który miał nie pęknąć a pękł. Masz prawo skorzystać z gwarancji. Tym bardziej, że w specyfikacji nie jest uwzględnione do czego ta rama jest przeznaczona. To, że nie nadaje się do dirtu jest opinia wytworzoną przez jej użytkowników
Lekka i wytrzymała rama m.in. do 4X i dualu.
cytat z dartmoor.pl
http://chr.rybnik.pl
Spaced
moderator
Kontakt:

artek700 to jednak sugeruje do czego jest ta rama ;) Sugerujesz ze gdyby pisało rama min. do xc i połamałbys ja sadzac dropa z dachu to tez miałbyś prawo domagac sie gwary?
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

nie pisze lekka i niezniszczalna rama do 4x / dual.. Więc o czym rozmowa ? Poza tym dual to to samo co 4x tylko w.... 2jke, nadal związku z DJ i streetem nie ma.
Dartmoor i marka ? renoma ? Tajwan !! Taniocha ! Mam datrta SF i po sezonie jazdy na nim już się boję na nim jeździć, choć jeździłem nim tyle co nic, Jeśli rama kosztuje w PL 500Pln więc Dartmoor kupuje ją za bagatela max 100PLN, więc czego żądacie, Myślicie że za glory płacicie tylko za system zawieszenia i firme ? Dobrej jakości materiały też kosztują....

Poza tym sposób w jaki pękła rama nie jest w żądnym wypadku perfidny, po prostu pękła w wycieniowanym miejscu. Chłopak chciał się tylko pochwalić że jego kolega "HARDKOROFIEC" połamał ramę, która i tak pęka każdemu

Gwarancje uznać powinni, Ich to prawie nie kosztuje bo i tak 3 razy tyle zarobią na niej na czysto, a "renomę" sobie podbudują..

Słowem wyjaśnienia:

Firma nie buduje w ten sposób renomy czy innych takich bredni, po prostu wiedzą jakie paście sprzedają i mimo że uznają gware nie tracą na tym zbyt wiele, więc po prostu nie chce Im się bawić...
brooce
Kontakt:

Segativ :)
Masz jakiś dowodzik na kupowanie ram przez dartmoora za 100zł?
No, może chociaż jakiś katalog, informację, zdjęcie takiej ramy?
artek700
Kontakt:

Post autor: artek700 »

Spaced myślę, że nie do mnie należy informowanie producenta co z nią robiłem. Oczywiście zgadzam się z tym, że używanie tej ramy w dircie jest głupotą, nie mniej jednak formalnie to chyba nie ma znaczenia.

(nazwa z 4x na creeper została zmieniona najprawdopodobniej właśnie dlatego, żeby ramka nie była postrzegana jako produkt nadający się tylko do ścigania - miała trafiać do większej rzeszy odbiorców)

(a bo dropie z dachu na ramie do xc mógłbyś już nie dać rady domagać się tej gwarancji :D)
http://chr.rybnik.pl
Cza.Ha
Kontakt:

Post autor: Cza.Ha »

brooce pisze:Czemu "pros" ma połamać ramkę?
nie napisałem że ma, ale prawopodobienstwo jest większe przy jezdzei 7dni w tygodniu na max możliwości, jazda prosa to raczej coś innego niż nastolatka, amatora.
Spaced pisze:Cza.Ha gambler FR i DH to ta sama rama
no i dlatego podałem ten przykład... 8)

pozdrawiam...
brooce
Kontakt:

Cza.Ha pisze:nie napisałem że ma, ale prawopodobienstwo jest większe przy jezdzei 7dni w tygodniu na max możliwości, jazda prosa to raczej coś innego niż nastolatka, amatora.
Zauważ tylko, że "nastolatek amator" też może jeździć 7 dni w tygodniu (tak btw, myślałem że nasi prosi, oprócz jazdy, mają również pracę), tyle że z niedolotami, twardszymi lądowaniami... jemu to "rybka". Pros, natomiast, raczej będzie się starać jeździć jak najszybciej - a co z tym powiązane, jak najpłynniej :) No, ale mniejsza, nie o tym ten temat...
Spaced
moderator
Kontakt:

SegatiV akurat glory nie peka bo jest na wszelki wypadek na chama ciezka ;)artek700 nie ale jesli producent uzna, ze była uzywana niezgodnie z przeznaczeniem to moze gwary nie uznac. Poza tym uwazam, ze trzeba nie miec zasad zeby najpierw sie nie liczyc z gwara, a potem domagac jej od producenta. Umowa to umowa i albo dotrzymuja jej obie strony albo zadna.
SegatiV co do samej renomy to staraja sie wprowadzac coraz to lepsze produkty co widac po ramach Cody i Brooke oraz po osprzęcie na 09, który w wielu przypadkach jest całkiem niezły (bardzo fajna kiera w super wadze, fajne pedały, niezły lekki mostek funky). Problem z dartem jest raczej fakt, ze firma głownie koncentruje sie na produktach dirtowych gdzie jest sporo niezłego sprzetu (JAK ZA TA CENE!!), a reszta jest tak przy okazji ;)
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

brooce Młodyś, mało widziałeś, dojdziesz do tego. Poskładaj sobie coś, mam takich ok 1400 stron, jest tam wszystko, korby, blaty, śrubki nawet, wszystko co jest w PL znane jako reborn, dart, NS itd (novateck nie pisze bo tamte firmy zaopatrują się właśnie u novatecka)
Obrazek

Pamiętam, ehh lata temu, jak gadałem z "jednym" gościem który wspomniał że rama Pit Bull (wtedy kosztowała 990pln) DC kosztuje bez lakiery za szt.już w PL Ok 80pln, a teraz taka piasta darta (nie wiem jaki to model bo się nie orientuje, ale to samo co novatec) wychodzi ich ok 10$ szt. wiadomo że to nie jest cena dostępna dla każdego bo przecież kupuje się na Tajwanie w kontenerach, ale mówienie o renomie czegoś czego nie istnieje (własny produkt) jest nie na miejscu (pamiętacie zdjęcia NS'a gdzie niby to przeprowadzają badania laboratoryjne ?? A pewnie w garażu robione były)

Spaced No tak, Ja nie mówię też że to jakieś totalne badziewie, jeździć się da, nowe są ładne (mostek w łapkach miałem coś ok 140g, ale nie pamiętam dokładnie trochę mniej niż kat.) Ale troche za dużo sobie liczą, dajmy na to pedały W Darcie 230pln a HT 186pln ten sam produkt ten sam producent inne loda i kolor, dopłacasz 40pln
Spaced
moderator
Kontakt:

SegatiV u nas ta marza i tak mała. HT u nuka i paru innych firm jeszcze drozsze i sporo produktów od tych firm reklamuje sie jako luksusowe. Zreszta np. sun ringle jumping flea to katalog dostepny pod paroma markami ale towar raczej kojazony z wyzsza jakoscia i kosztujacy ponad 100Ł.

A mostek funky w cenie jest całkiem spoko, mam go u siebie i co prawda mogłby byc wykonany dokładniej ale w sumie przyzwyczajony jestem do drozszych produktów.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

hehe, kto miał ze sprzedażą rowerów wie jaka marża występuje w samym sklepie ;)
Wtedy można sobie wyobrazić że skoro producent również na tym niemało zarabia, to co napisał SegatiV jak najbardziej może się zgadzać.
ODPOWIEDZ