Budowa ramy do dh - Pytania
-
- Kontakt:
1nVALID - oceniasz na podstawie jednego walca ze stali łożyskowej dostępność aluminium? Spoko, jakieś tam ruryz PA47 czyli po nie-naszemu 7005 dostaniesz, ale zdobycie konkretnych rozmiarów to graniczy z cudem. Podchodziłem do temuatu i w miarę swobodnie to można dostać PA6 ale też nie każdy wymiar.
jestem12314 - różnie, w zależności od tego ktora to rura, niektóre mają 1,5 mm a inne 3mm, zależy też jaki to materiał i jak szeroki profil.
jestem12314 - różnie, w zależności od tego ktora to rura, niektóre mają 1,5 mm a inne 3mm, zależy też jaki to materiał i jak szeroki profil.
-
- Kontakt:
A jakie średnice rur/profili chcesz użyć i w jakich miejscach? Z PA6 też nie jest tak hop-siup, można to kupić w detalu, ale też nie w każdym rozmiarze, więc zacznij od rozpoznania co w ogól można dostać. Fajnie byłoby też widzieć projekt ramy, jaki wahacz, jak mocowany, jaki trójkąt czy z rurą podsiodłowa czy bez.
Generalnie jednak widzę, że raczej nie robisz tego z pobudek hobbystycznych lecz oszczędnościowych (to nie jest przytyk tylko próba rozpoznania stanu faktycznego), proponowałbym zatem zapolowanie na jakąś uzywaną ramę do DH, a kontakt z dobrym spawaczem potraktował jako polisę ubezpieczeniową, nawet jak cos pęknie to nie zostaniesz z ręką w nocniku. Gotowe ramy zazwyczaj są zrobione z lepszych stopówniż PA6, odpowiednie profile są już dobrane. Będzie troszkę drzej, ale rama będzie lżejsza i pewniejsza, z PA6 to prawie niktnie robi, a wiec musałbyśdziałać trochę po omacku, a to ne jest zbyt dobre rozwiązanie na początek.
Generalnie jednak widzę, że raczej nie robisz tego z pobudek hobbystycznych lecz oszczędnościowych (to nie jest przytyk tylko próba rozpoznania stanu faktycznego), proponowałbym zatem zapolowanie na jakąś uzywaną ramę do DH, a kontakt z dobrym spawaczem potraktował jako polisę ubezpieczeniową, nawet jak cos pęknie to nie zostaniesz z ręką w nocniku. Gotowe ramy zazwyczaj są zrobione z lepszych stopówniż PA6, odpowiednie profile są już dobrane. Będzie troszkę drzej, ale rama będzie lżejsza i pewniejsza, z PA6 to prawie niktnie robi, a wiec musałbyśdziałać trochę po omacku, a to ne jest zbyt dobre rozwiązanie na początek.
-
- Kontakt:
Moim zdaniem nie można określić jednoznacznie grubości ścianki. Dzisiejsze ramy poddawane są testą i symulacją, które mają wykazać w którym miejscu rama ma być grubsza a w którym cieńsza. Jeśli całą ramę zrobisz np grubości 2mm to nie będzie ona za mało ważyć. Ktoś powie że będzie wytrzymała a wcale tak nie jest ponieważ nawet najsztywniejsza rama w jakimś stopniu pracuje jeśli by tak nie było to po każdym mocniejszym uderzeniu pękała by.
jestem12314: już pisałem co proponuję, przejrzyj wczesniejsze posty, przy cym to co proponowałem nie koniecznie musi być możliwe do zdobycia.
ecik3009 - akurat łatwo przewidzieć gdzie są punkty stresu, główka mocowanie wahacza, sam wahacz, czasem łączenie rury podsiodłowej z górną.Sama rura podsiodowa z reguły ma cienką ściankę. Sęk w tym ze z PA6 które jeszcze da radę zdobyć raczej nikt nie robi ram, trudno znaleźc jakiś punkt odniesienia, 2mm może wystarczy, a może nie.
ecik3009 - akurat łatwo przewidzieć gdzie są punkty stresu, główka mocowanie wahacza, sam wahacz, czasem łączenie rury podsiodłowej z górną.Sama rura podsiodowa z reguły ma cienką ściankę. Sęk w tym ze z PA6 które jeszcze da radę zdobyć raczej nikt nie robi ram, trudno znaleźc jakiś punkt odniesienia, 2mm może wystarczy, a może nie.
B.Z. przewidywać grubości można, ale wiadomo co z tego wyjdzie później..
jestem12314 zabierasz się do czegoś o czym nie masz pojęcia (z tego co piszesz tak wnioskuję)- proponuje żebyś poczytał najpierw coś o wytrzymce itp. Jeżeli potem Ci starczy zapału żeby projektować to będzie git - na pałę to może być ciężko cokolwiek zrobić i po to są programy branżowe, żeby oszczędzić trochę kasy na prototypach, które są gniotami.
pozdro
jestem12314 zabierasz się do czegoś o czym nie masz pojęcia (z tego co piszesz tak wnioskuję)- proponuje żebyś poczytał najpierw coś o wytrzymce itp. Jeżeli potem Ci starczy zapału żeby projektować to będzie git - na pałę to może być ciężko cokolwiek zrobić i po to są programy branżowe, żeby oszczędzić trochę kasy na prototypach, które są gniotami.
pozdro
Szczerze to sądzę, że duża część producentów albo nie liczy wcale naprężeń, albo ogranicza się do statycznych symulacji. Mniej więcej wiadomo gdzie dochodzi do największych obciążeń i można te miejsca wzmocnić "na pałę", dać spory zapas i wio. Nikt nie powiedział, że będzie to dobra rama, ale jak się komus nudzi, umie spawać to moze sobie majstrować coś na zasadzie prób i błędów, w końcu coś z tego skleci. Co innego jeśli ktoś nie wie z której strony temat ugryźć, spawać ma ojciec kolegi, a samemu tylko się wie,że się chce 20 cm skoku. Jak się zrobi jakiś prosty 1-zawias dużymi zapasami to może nawet się uda, tylko nie widę w tym ani dużego sensu ani duzej oszczędności. Opierdzielisz głowkę ze wszystkich stron gussetami i dasz rury ze ścianką 3mm to wytrzyma spokojnie, tyle, że ważyć będzie dużo, a kosztować pewnie finalni niewiele mniej niż jakaś gotowa prosta rama z second handu...
B.Z. jeszcze pare lat temu tak ale teraz coraz czesciej sie jednak liczy. Ci co nie liczyli przejechali sie na pekajacych elementach. Wszyscy znamy przynajmniej jedna rame, która notorycznie pekała. Zreszta jak sie wie tyle co nic to i wzmocnieniami mozna ramie zaszkodzic
Juz rózne "dzieła" sie widywało.