Specialized - rowery testowe

KuMiK
Kontakt:

Specialized - rowery testowe

Post autor: KuMiK »

Witam wszystkich po dłuższej przerwie od forum!

Otóż chciałbym się poradzić - skończyłem już z katowaniem siebie i rowerów, ale nadale kocham ten sport i chciałbym się zapytać o sprzęt. Otóż przyszedł czas na ekstremalną emeryturę i w wieku 23 lat chciałbym rowerek do enduro ale z odrobiną wariactwa - jakieś dropy nadal lubię:)

Moje pytanie jest takie - czy mieliście jakieś doświadczenie z rowerami testowymi specializeda? rzekomo są one takie same jak normalne plus mają unikalne malowanie ( co jest bardzo dużym plusem nawet ) Noszę się z zamiarem kupienia rowerka http://sklep.cozmobike.pl/specialized-p ... p-656.html ewentualnie http://sklep.cozmobike.pl/specialized-t ... p-657.html Czy ktoś wie jak to jest z tymi testówkami?
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Rower testowy to to samo co każdy inny rower,jedynie malowaniem może się różnić. SX Trail to raczej zabawka do FR,mi osobiście szkoda byłoby go do enduro. Poza tym ma 55 z przodu,czyli chyba najbardziej sypiący się amor od Marcocha na chwilę obecną . Pitch jest spoko,ale Pike'owi bym nie zaufał na dropach (choć zależy o jakich ty myślisz,bo jak jakiś małych to bierz śmiało). Jakie masz fundusze?
PS:http://www.mudserwis.com/mongoose-khybe ... -p-34.html -tylko ten amor...
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

Ile masz kasy bo to podstawa
Ile masz wzrostu bedzie latwiej czegos szukac
Rower ma byc stricte Enduro czy podchodzic pod Fr ?

Tak jak napisal nopainnogame SX trail bardziej FR i musialbys wymienic amor i element mocowania dampera zeby miec sensowne katy

Pitch jest spoko ale na milosc boska nie za takie pieniadze. Ostatnio nowy na allegro poszedl za 4 tys.

Jesli masz do wydania 8 tys to spokojnie mozesz sobie pozwolic na skladanie roweru, a ten bedzie znacznie lepszy niz te ktore napisales.
n0 ridE n0 fUN
Da__FreaK
Kontakt:

Post autor: Da__FreaK »

3,143k4r2
cyt,``Tak jak napisal nopainnogame SX trail bardziej FR i musialbys wymienic amor i element mocowania dampera zeby miec sensowne katy``

Wlasnie z tego co zauwazylem sa dwa rodzaje tego mocowania. Teraz kwestia..
Przy dlugosci dampera np 222 i skoku 70 mm w chwili gdy cofniemy caly damper na tej mocujacej krzywce stracimy skok ramy bo damper wejdzie glebiej w rame.
natomiast, wydaje mi sie ze ta mniejsza krzywka jest do damperow dedykowanych przez speca do Sx-a , mianowicie damperow o dlugosci 230 mm ktora sa tylko do tej ramy, wiec katow ta krzywka raczej nie zmieni:)

war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

KuMiK smigalem troche na specach testowych i wiem ze to zalezy od sklepu jak dla mnie :| Sa takie ktore pozwalaja startowac rowerami na zawodach(bo skoro to jest demo 7 ) a sś takie ktore maja np. gianta reigna x1 i malutka ryska ich wkur. Sam dostalem rower testowy dlatego nie byl w mega stanie WIZUALNYM ale reszta jak najbardziej sprawna. Ja dostalem pelna gwarancje, rower byl widac używany mocno ale za to cene za taki stan(nowka kilka rysek) dostalem mega a za ile go kupilem potem to juz moja sprawa ::PP ogolnie za rower za 7 tys katalogowo na poczatku powiedzieli mi 3500 :P
Karpiel i Duncon to moje zycie
<smok>
Kontakt:

Post autor: <smok> »

Tez mam taki okres w życiu ( tylko jestem ciut starszy ), i właśnie jestem w trakcie składania roweru do enduro. Jeśli masz zamiar wydać 8000 PLN to pomyśl nad złożeniem roweru. Też miałem kupować testowego Speca Enduro SL '09, jednak sprzedający zrobił mnie w h*ja, no i rowerka nie kupiłem ( Na szczęście )

Teraz składam SC NOMAD + 5th element gravity air + fox Van RC2 + mavic deetraks '09 + osprzęt na XT .... coś takiego

całość nie powinna przekroczyć 14 kg, a nadal będzie to mocny set, na którym można poszaleć, no i powinno się zmieścić w takim budżecie. pomyśl nad tym.
cubone
Kontakt:

Post autor: cubone »

<smok> Lepiej coś złóż zamiast kupowania deetraksow. Da się złożyć lżejsze i bardziej wytrzymałe koła.
http://krissys.pinkbike.com
<smok>
Kontakt:

ale nie za taką cenę za które ja je kupię :)

poza tym do enduro nie potrzeba mocniejszych
cubone
Kontakt:

Post autor: cubone »

<smok> Ale te koła są ciężkie.
http://krissys.pinkbike.com
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

Da__FreaK o ile pamietam twoja panna ma speca enduro. Na tej krzywce ma napisane ze jej zmiana powoduje zmiane wysokosci srodka suportu a to wiaze sie ze zmiana katow :)
n0 ridE n0 fUN
Da__FreaK
Kontakt:

Post autor: Da__FreaK »

3,143k4r2
Enduro a Sx prawie niczym sie nie roznia :) ( mam speca sx z tego samego rocznika )powiem Ci tak, z tego co wczesniej napisalem wg, mojego rozumowania , ta mniejsza krzywka byla do damperow 230 ,a ta wieksza do damperow 222 :) chodzilo o to aby tlok zawsze wystawal tyle samo poza obrys ramy.:) ciakwe co by sie stalo jak bym jej zmienil ta wieksza krzywke na mniejsza :)pomijam kwestie katow :)

1nVALID
Kontakt:

Post autor: 1nVALID »

<smok> oo tak, nomad to jest to. Ja bym sobie zapodal Totema tam, dzieki "blokadzie" skoku jest rower do wszystkiego. Zamiast Vana, moze kup Talasa?
Kupie: DHX 5.0 222
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

1nVALID pisze:Zamiast Vana, moze kup Talasa?
Jeżeli już to tylko Floata. Talas nie dość, że chodzi gorzej, to jeszcze ( niestety ) bywają z nim kłopoty ( lubi się sypać ).
Moim zdaniem lepiej pomyśleć o lyriku lub pozostać przy Vanie.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
1nVALID
Kontakt:

Post autor: 1nVALID »

Steel2 mam Vana i powiem ze praca ok ale cos mi sie sypac zaczal ostatnio, dlatego po serwisie sprzedaje. Wspomnialem o Talasie z racji regulacji skoku. Jezdzilem na nim troche, powiem ok, w koncu to Fox.Intensywne 2 tygodniowe uzywanie przez mojego kolege na porzadnych trasach DH i FR (Morzine i okolice) w sztywnym rowerze przezyl bez problemu.
Kupie: DHX 5.0 222
<smok>
Kontakt:

Pany ja już wszystko kupiłem, Tak mi się podobało i tak właśnie złożyłem rower, czekam tylko aż ramka przyleci i będę śmigał.
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

1nVALID - niestety z Talasem bywa różnie, w szczególności gdy ktoś używa zmiany skoku. Bezpieczniejszym wyborem, jeśli komuś zależy na regulacji, jest lyrik. Van z foxów jest uznawany za najmniej awaryjny, ale wiadomo, że wszystko się sypie.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
KuMiK
Kontakt:

Dzięki za wypowiedzi. Ogólnie to pod moje parametry finansowe jaki wagowo-wzrostowe pasują oba te rowerki - SX mniejszy bo do ostrzejszej jazdy Pitch do lżejszej. W składanie nie chce mi się specjalnie bawić ( pracy sporo, a wiem jak to pochłania :) ) poza tym ten sklep jest blisko mnie także serwis i te sprawy byłby ułatwione. Przemyślę sprawę, dzięki za wszystkie porady.
KuMiK
Kontakt:

a i drobna pomyłka - tutaj podałem przecenione normalne modele, mieli jeszcze pitcha testowego o którym myślałem i stąd pytanie o kolor. no ale niestety tamten już zniknął więc pewnie sprzedali.
ODPOWIEDZ