Malowianie ramy sprayem.
Malowianie ramy sprayem.
Siema:)
Przeszukując piwnice odnalazłem moją starą ramę, jest w niezłym stanie więc postanowiłem z niej złożyć jakąś niskobudżetówkę. Jest tylko jeden problem, lakier na ramie jest w opłakanym stanie i przydało by się ją jakoś maźnąć;D Wpadłem na pomysł pomalowania ją sprayem, i tu nasuwa sie pytanie czy mogę kłaść spray bezpośrednio na lakier ramy czy pierw pomalować ją czymś? Drugie pytanie to w jakiej odległości od ramy trzymać spray w czasie malowania? i czy malowanie sprayem jest w ogóle opłacalne? nie oczekuje jakiegoś super efektu, ale zależy mi żeby powłoka był gładka i w miare intensywny kolor. Prosze nie pisać że to jest dla lamerów i rower będzie wyglądał wieśniacko tylko jak ktoś wie to niech napisze.
z góry dzięki za sensowne odpowiedzi.
Przeszukując piwnice odnalazłem moją starą ramę, jest w niezłym stanie więc postanowiłem z niej złożyć jakąś niskobudżetówkę. Jest tylko jeden problem, lakier na ramie jest w opłakanym stanie i przydało by się ją jakoś maźnąć;D Wpadłem na pomysł pomalowania ją sprayem, i tu nasuwa sie pytanie czy mogę kłaść spray bezpośrednio na lakier ramy czy pierw pomalować ją czymś? Drugie pytanie to w jakiej odległości od ramy trzymać spray w czasie malowania? i czy malowanie sprayem jest w ogóle opłacalne? nie oczekuje jakiegoś super efektu, ale zależy mi żeby powłoka był gładka i w miare intensywny kolor. Prosze nie pisać że to jest dla lamerów i rower będzie wyglądał wieśniacko tylko jak ktoś wie to niech napisze.
z góry dzięki za sensowne odpowiedzi.
zdrap lakier tak, żeby powłoka była w miare jednolita, bez dziur etc, maluj sprejem cienkie warstwy, wnikniesz dzięki temu zacieków, sprej trzymaj ok 20-30cm od obiektu. Na koniec ożesz dodać bezbarwny by się lepiej trzymało. Ja od siebie polecam malowanie olejną, jak się dobrze nałoży to powłoka może być jednolita jak sprej, a o wiele większa wytrzymałość niż sprej który przy praktycznie każdym oparciu o murek może odpaść.
-
- Kontakt:
Na te pytania znajdziesz odpowiedz czytając etykietę znajdującą się puszce.Konan1994 pisze:czy mogę kłaść spray bezpośrednio na lakier ramy czy pierw pomalować ją czymś? Drugie pytanie to w jakiej odległości od ramy trzymać spray w czasie malowania?
Nie, nie jest opłacalne ze względu na trwałość powłoki.Konan1994 pisze:czy malowanie sprayem jest w ogóle opłacalne?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Konan1994 pisze:to jest dla lamerów i rower będzie wyglądał wieśniacko
niestety, dokładnie tak właśnie będzie. Ja właśnie maluję moją ramę i stosuję sprawdzony sposób- usuwam cały lakier do gołego przy pomocy remo-lack'a (taki kisiel do złuszczania farby- koszt 9 zł za puszkę), a później oddaję do proszkowego i za 50 zeta masz ramę jak nową.
-
- Kontakt:
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=54237 Nawet szukac nie trzeba.
-
- Kontakt:
Dobra? Ale to ma być niskobudżetówka. Farba w sprayu za 10 zł się trzyma, więc ogarnijcie trochę. Może i zrobią za 70 zł lepiej, u mnie za tyle nikt się tego nie podejmie.
randy-rockstiff DOBRA (!!!) farba za 10zł?Sry ale dobra farba to 30zł. Pomijam fakt, ze za te 70zł zrobia ci to znacznie lepiej.
Tobie tego za free nie zrobię, bo się tym nie zajmuje. Kolegom malowałem za darmo
randy-rockstiff jak kupię materiał to pomalujesz mi ramę profesjonalnie za free Question

S: Deemax Ultimate, Fox 40 2011
paznokcieKonan1994 pisze:
jak najlepiej zdrapać stary lakier? papierem ściernym czy moze znacie inne łatwo dostępne środki?

jak wyżej.Konan1994 pisze:jak skutecznie pozbyć sie naklejek które są na ramie
a bardziej konkretnie to przeczytaj może cały temat o malowaniu jaki był niedawno i wyciągnij z niego wnioski np. z czego możesz zrezygnować a co musisz zrobić jeśli ma być tanio a przyzwoicie zrobione...
http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
Ja powiem tyle.. chcesz dobrze miec rame pomalowana na dlugi czas.. poszukaj lakiernika ;] dogadasz sie i ci zejdzie z ceny tylko trzeba chciec..moze poszukaj gdzies niedaleko Ciebie ktos cos robi takiego.
Jezeli masz kupic 2-3 spraye po 20zł i do tego cos zeby ramke obrobic to sie poprostu nie oplaca..ale jezeli juz chcesz porzadny lakier.. to tylko MONTANA.! najlepszy lakier jaki jest.. sa rozne wielkosci rozne ceny i mase kolorow.
To tyle odemnie
Jezeli masz kupic 2-3 spraye po 20zł i do tego cos zeby ramke obrobic to sie poprostu nie oplaca..ale jezeli juz chcesz porzadny lakier.. to tylko MONTANA.! najlepszy lakier jaki jest.. sa rozne wielkosci rozne ceny i mase kolorow.
To tyle odemnie
-
- Kontakt:
Doczytaj do końca...pewnie, jeśli u Ciebie robią to za 70 zł, to jest to dobra opcja. U mnie nikt za taką kasę nie chciał się tego podjąć, dlatego robiliśmy domowymi sposobami...efekty jak najbardziej zadowalające. Z mojej strony eot.Spaced pisze:
randy-rockstiff ale cholera 70zł to dalej tanio.
S: Deemax Ultimate, Fox 40 2011