Napęd FR/light DH
Napęd FR/light DH
Witam
więc za kilka dni zmieniam ramę ht na fulla (stinky,bighit) . jako że w sztywniaku śmigałem na singlu i mi to odpowiadało tu już raczej nie ma takiej opcji -_-. potrzebuję łańcucha kasety manetki oraz przezutki do jakiś +- 400zł .
co wybrać shimano/sram ? krótki/długi/średni wózek ? jaka kaseta ? z jaką rozpiętością zębów ? jeżeli wybiorę shimano to modele xt/lx/slx/itp będą ze sobą współpracowały ? czy np kaseta i łańcuch shimano będą pasowały do srama ?
jakie podzespoły wybrać do napędu shimano/sram ?
dodam że mam korbę slx a napinacz prawdopodobnie będzie e13
zestaw będzie używany w mieście , może 1/2 razy w roku wyskok w góry
z góry sorry za multum pytań ale w sprawach przerzutek jestem newbie
więc za kilka dni zmieniam ramę ht na fulla (stinky,bighit) . jako że w sztywniaku śmigałem na singlu i mi to odpowiadało tu już raczej nie ma takiej opcji -_-. potrzebuję łańcucha kasety manetki oraz przezutki do jakiś +- 400zł .
co wybrać shimano/sram ? krótki/długi/średni wózek ? jaka kaseta ? z jaką rozpiętością zębów ? jeżeli wybiorę shimano to modele xt/lx/slx/itp będą ze sobą współpracowały ? czy np kaseta i łańcuch shimano będą pasowały do srama ?
jakie podzespoły wybrać do napędu shimano/sram ?
dodam że mam korbę slx a napinacz prawdopodobnie będzie e13
zestaw będzie używany w mieście , może 1/2 razy w roku wyskok w góry
z góry sorry za multum pytań ale w sprawach przerzutek jestem newbie
-
- Kontakt:
Proponuje taki secik ;p
Łańcuch SRAM to popieram może być ten powyżej np.
Przerzutka np. Shimano Deore XT z najkrótszym wózkiem jaki jest.
Manetka Bardzo fajna jest... Shimano alivio tylko załóż ją sobie odwrotnie w sensie żeby bieg nr. 8 na kasecie był na manetce biegiem nr. 1 itp. tak jest lepiej do DH/FR lepiej się przerzutki zmienia ;p szybciej do góry
Kasete np. Shimanowską bo Łańcuchy Srama bardzo dobrze współpracują z kasetami Shimano.
I powiedz czy masz biegi z przodu jak tak to ile (obstawiam że nie) i powiedz jak szybko zamierzasz jeździć (km/h mniej więcej) i ile masz zębów z przodu w takim razie.
Pozdr ;p
Łańcuch SRAM to popieram może być ten powyżej np.
Przerzutka np. Shimano Deore XT z najkrótszym wózkiem jaki jest.
Manetka Bardzo fajna jest... Shimano alivio tylko załóż ją sobie odwrotnie w sensie żeby bieg nr. 8 na kasecie był na manetce biegiem nr. 1 itp. tak jest lepiej do DH/FR lepiej się przerzutki zmienia ;p szybciej do góry
Kasete np. Shimanowską bo Łańcuchy Srama bardzo dobrze współpracują z kasetami Shimano.
I powiedz czy masz biegi z przodu jak tak to ile (obstawiam że nie) i powiedz jak szybko zamierzasz jeździć (km/h mniej więcej) i ile masz zębów z przodu w takim razie.
Pozdr ;p
Vermin, Baca.
no zestaw spoko ~430zł więc raczej zmieszczę się w budżecie .
nie mam przerzutki z przodu o.O bo po co . zębatka 36t . trudno określić jak szybko jeżdżę , na dojazdach do miejscówek "nie za szybko nie za wolno " . a na miejscówkach tak że by dolecieć ?
nie mam przerzutki z przodu o.O bo po co . zębatka 36t . trudno określić jak szybko jeżdżę , na dojazdach do miejscówek "nie za szybko nie za wolno " . a na miejscówkach tak że by dolecieć ?

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=56923 bo tak
-
- Kontakt:
36/11 spokojnie ci starczy
ja od siebie polecam srama podalem ci ceny z rowerowego ale mozesz zaoszczedzic biorac przerzutke x-5 krotki wozek za 100zl na allegro, lancuchy tez po 40-50zl widzialem pc-951 i bedzie SUPER zestaw. mam taki sam i zachwalam (oprocz lancucha bo mialem hg73, ciagle sie zrywal to zmienilem na pc-971 ale jeszcze nie mialem okazji testowac)

no na allegro ok ale na jedno wyjdzie bo najpewniej nie dostanę wszystkiego w jednym sklepie + przesyłka więc ok . myślę że przerzutka zostanie , mam kasę to mogę wydać ^^ a jak z kasetą ? lepiej brać z większym zakresem zębatek czy z jak najmniejszym ?
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=56923 bo tak
Taa słuchaj tych co polecają shimano, a na zawsze ugrzęźniesz w mało precyzyjnej pracy przerzutki, wiecznym obijaniu wózka o ramę, wiecznym lataniu łańcucha na wszelkie możliwe strony, ciągłym zrywaniu łańcucha i tak można mnożyć w nieskończoność... Sram, sram i tylko sram! Set podany przez blackdemon będzie niemalże idealny, tylko przerzutkę bym kupił z krótkim wózkiem, bo trudniej zahaczyć o coś etc.
Rozpiętość kasety najlepiej 11-28 lub 11-30, więcej nie trzeba.
Rozpiętość kasety najlepiej 11-28 lub 11-30, więcej nie trzeba.
-
- Kontakt:
Dołącze sie do tematu w najblizszym czasie tez mam zamiar zmienic naped i zastanawiałem sie nad shimano tiagrą +jakas szosowa kaseta bo manetke shimano obecnie mam. Jednak po przeczetaniu wypowiedzi MG nie wiem czy nie zmienić zdania i pierwszy raz kupić srama, z tym ze ja będę miał nie więcej niż 250zł na wszystko. Doradźcie coś (napęd będzie do big hita i własnie chodzi mi o to walenie przerzutki o ramę ;/ jest to mega denerwujące)
-
- Kontakt:
ja mialem lancuch shitmano i potwierdzam to ze sie zrywa jak szalony takze moze pozbieraj do srama? najdrozsza bedzie manetka bo przerzutke za 100 wyrwiesz, kaseta w granicach 70-90zl, lancuch 50zl, a manetka 100 na rowerowym x9 2006 (mam ja i polecam). takze jakbys do 350 dozbieral to by mozna cos slabszego wziasc np szukac manetki na 8ke bo wiadomo kaseta i lancuch tanszyMacGyver pisze:Dołącze sie do tematu w najblizszym czasie tez mam zamiar zmienic naped i zastanawiałem sie nad shimano tiagrą +jakas szosowa kaseta bo manetke shimano obecnie mam. Jednak po przeczetaniu wypowiedzi MG nie wiem czy nie zmienić zdania i pierwszy raz kupić srama, z tym ze ja będę miał nie więcej niż 250zł na wszystko. Doradźcie coś (napęd będzie do big hita i własnie chodzi mi o to walenie przerzutki o ramę ;/ jest to mega denerwujące)
-
- Kontakt:
Kosiak Są, ale bardzo ciężko dostać. Sam jeżdżę na długim i nie jest źle, ale jednak krótki lepiej by się sprawdził napewno. Szczególnie że przy jakimś gwałtownym uderzeniu (np. mała, ale głęboka dziura) potrafi mi czasem przeskoczyć łańcuch, a krótki lepiej napina i nie ma takiej możliwości.
Ja mam kasetę PG-950(11-32), zdjąłem 2 największe blaty, wsadziłem podkładki, wyregulowałem przerzutkę tak, że nie ma możliwości spaść w miejsce tych blatów i wszystko gra. Gdybym miał pieniądze to na twoim miejscu bym kupował szosową kasetę, byleby było 11 zębów na pierwszym blacie.
Ja mam kasetę PG-950(11-32), zdjąłem 2 największe blaty, wsadziłem podkładki, wyregulowałem przerzutkę tak, że nie ma możliwości spaść w miejsce tych blatów i wszystko gra. Gdybym miał pieniądze to na twoim miejscu bym kupował szosową kasetę, byleby było 11 zębów na pierwszym blacie.
[url]http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6456721[/url]
Ok, SRAM ma swoje zalety, ale nie widzę przeszkód, dlaczego nie kupić po taniości Shimano XT na przykład. Ja kupiłem zeszłoroczną przerzutkę XT ze średnim wózkiem, shifter też mam XT, kaseta szosówka akurat SRAMa 11-21, łańcuch Wipperman 900 i wszystko śmiga bez problemów. Teraz bym pewnie kupił shadow'a, ale póki mi wszystko działa, nie widzę powodu do zmian. Owszem, przerzutka wali o ramę, ale widać nie szkodzi to ani jej, ani ramie (osłonka). Zaliczyłem naprawdę konkretną glebę na kamieniach, a przerzutka śmiga dalej mimo głębokich rys. To tyle z mojego doświadczenia, chociaż nie wykluczam, że jak będzie okazja cenowa to nie spróbuję SRAMa 

http://www.pinkbike.com/u/aenim/
ja mam obecnie napęd na przerzutce sora, kasecie xt, manetce deore i łańcuchu srama. I działa super. Pomimo tego że w kasecie xt 9ce łańcuch to obecnie 8ka (ale działa tak samo jak 9ka na 9ce kolegi).
- sorę od zawsze polecam, mocna, trwała.
- manetka deore z 2-way releasem też jest bardzo fajna, miałem brać slx, ale w działaniu nie ma praktycznie różnicy (sprawdzałem, dopiero xt różni się dużo od deore i slx), przy okazji nie było ich na stanie w shimano to tym bardziej nie chciałem czekać.
- łańcuchy shimano rzeczywiście są gorsze od srama, tyle że tanie sramy rdzewieją na potęgę (jeśli się dba to nie problem)
- sorę od zawsze polecam, mocna, trwała.
- manetka deore z 2-way releasem też jest bardzo fajna, miałem brać slx, ale w działaniu nie ma praktycznie różnicy (sprawdzałem, dopiero xt różni się dużo od deore i slx), przy okazji nie było ich na stanie w shimano to tym bardziej nie chciałem czekać.
- łańcuchy shimano rzeczywiście są gorsze od srama, tyle że tanie sramy rdzewieją na potęgę (jeśli się dba to nie problem)