Jak przyłapać na gorącym uczynku???

Gawith
Kontakt:

Jak przyłapać na gorącym uczynku???

Post autor: Gawith »

Witam, pytanie tak jak w temacie czyli jak przyłapać kogoś na kradzieży roweru?
Do niedawna na moim osiedlu można było zostawiać wartościowe rzeczy przed domem bez żadnych obaw. Lecz od jakiegoś czasu ginie albo znaczek samochodowy albo radio a niedawno rower z mojej ulicy. Fakt powinno się zabezpieczać tego typu przedmioty, ale z tego co mi wiadomo samochód z którego zginęło radio był zamknięty, więc dowodzi to faktu że złodziejem jest jakiś gówniarz a nie osoba której zależy na przedmiotach o dużej wartości. Złodziej wziął sobie na cel głównie rowery ale i inną okazją nie pogardzi.
Pewne podejrzenia co do osoby są, ale dowodów niestety brak... Pomimo tego że mój rower zawsze jest zamknięty, boje się żeby nie zniknął w dziwnych okolicznościach. Na policji nie ma co tego zgłaszać bo to raczej nic nie da.
Macie jakieś pomysły co z tym zrobić? Jak udowodnić Panu X że to on zwija te przedmioty?

PS. Zakładam w offtopie więc nie powinien przeszkadzać. Tematy były i owszem ale dotyczące zabezpieczenia rowerów itd.
Google.pl prawdę Ci powie.
Stopek2
Kontakt:

Post autor: Stopek2 »

Kamerkę zamaskować w oknie (najlepiej kamerke internetową bo prawie każdy ją ma i nie braknie miejsca na nagranie długieeeego filmu) i nagrywasz orzez dobe wszystko ;D tylko pamiętaj żeby ją ukryć i jak chcesz dodatkowo zostaw auto z uchylonymi drzwiami i się schowaj z rogiem ;-)
easy_rider
Kontakt:

Post autor: easy_rider »

Jak masz siana to możesz zainwestować w monitoring.
1500zł powinno wystarczyć na mały rejestrator, twardy dysk, zasilacz i kamerę IR.
Stopek2
Kontakt:

Po co 1500zł? Kamerka internetowa kosztuje ok 100zł (taka z dobra w miare rozdzielczością) do tego komputer i tyle ;-)
easy_rider
Kontakt:

Post autor: easy_rider »

maso bo kamery internetowe nie mają IR, nie trzeba się męczyć z przeglądaniem całego materiału, ustawiasz motion detection i nagrywa tylko wtedy jak ktoś się rusza, dodatkowo może to być sygnalizowane dźwiękiem.
Podłączasz rejestrator w sieć i zarządzasz nim z dowolnego miejsca.
:wink:
Gawith
Kontakt:

easy_rider Taka kamera to dobra sprawa,ale raczej nie mam tyle na wydanie xD
A jak myślicie wystawić coś na "przynętę" ???
Założyłem lampę z czujką i ustawiłem tak ze wystarczy ze ktoś pod płot podejdzie i robi się jasno na całej działce :wink: z kamerką internetową też dobra sprawa, pomyśle gdzie schować :mrgreen:
'Milky
Kontakt:

Post autor: 'Milky »

Możnaby wymontować ten cały układ z lampy - czujke itd. i wlutować do jednego z przewodów zasilających kamerke ; ) Wtedy by się aktywowało, kiedy ktoś przejdzie i po jakimś czasie bez ruchu wyłączało.
Themin
Kontakt:

Post autor: Themin »

Po co takie kombinacje? Przecież są programy pozwalające tak ustawić kamerkę internetową, żeby rejestrowała obraz tylko w momencie wykrycia ruchu, czy też aby uruchamiała jakiś alarm. Pamiętam tylko jedną nazwę takiego programu ( Active Webcam ), innych musisz poszukać.
Stopek2
Kontakt:

http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-alarm-1
poczytaj przyda się a tu masz jeszcze CC Cam - program dzięki któremu kamerka internetowa działa jak alarm ;)
http://www.topshareware.com/download.as ... CC-CAM.exe

No i udanego "połowu" życzę ;)
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Gawith jeśli chcesz zdybać na gorącym uczynku to kamerka Ci nic nie da. Zamontuj sobie coś co sygnalizuje np. otwarcie drzwi do piwnicy (np. czujka ruchu albo prosty układ sygnalizujący przerwanie obwodu). Tylko ta wersja jest dla odważnych,bo może się okazać,że sobie konkretnie przesrasz jak gość Cię zobaczy. Monitoring sprawdza się tylko wtedy,gdy będzie dobrze widać twarz sprawcy.
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
Gawith
Kontakt:

Właśnie tu może być mały problem tzn z widokiem twarzy.
Będę musiał pomyśleć o sygnalizatorze, ale i kamerkę ustawie może też coś da;]
kubulus23
Kontakt:

Post autor: kubulus23 »

nadajnik na gps-ie będzie pokazywał gdzie dany przedmiot się znajduje, zostawić coś (radio, rower nie wiem), do środka wmontować taki nadajnik i czekać aż ktoś to ukradnie. Potem tylko poszukać miejsca pobytu i zgłaszamy sprawę na policję i od razu mówimy że już kogoś podejrzewamy i rewizja i jest. Teoretyzuje bo takie coś jest możliwe.
http://www.pinkbike.com/photo/3014220/ - Jumping all seasons :P
ODPOWIEDZ